Hoe staat ADO ervoor? Over nieuwe backs, Kishna en de tweede spits

DEN HAAG - ADO Den Haag-trainer Dirk Kuijt wil graag nog een rechts- en een linksback aan zijn selectie toevoegen. De Katwijker heeft aangegeven met vier keepers en een dubbele bezetting op elke veldpositie aan het seizoen te willen beginnen. Op de genoemde plekken is de bezetting volgens Kuijt 'nog wat magertjes'.
Op dit moment is Guillem Rodríguez de enige volwaardige rechtsback in de selectie. Tyrese Asante zou die positie ook kunnen invullen, maar de technische staf van de Haagse club ziet het talent liever spelen als centrale verdediger of verdedigende middenvelder. Rechterverdediger Michael Mulder wordt verhuurd aan SK Beveren en is dus geen optie meer voor ADO.
Op de linksbackpositie lijkt Boy Kemper de eerste keus te zijn. De oefenwedstrijd tegen Beveren, vrijdagavond in Tiel, moet hij missen vanwege een lichte blessure. 'Nigel Owusu zal dan starten', zegt Kuijt. 'Dat is een jongen die het hartstikke goed heeft gedaan in de voorbereiding. Ik wil de jeugd ook graag een kans geven. Op het moment dat ik denk dat ze het niveau aankunnen, dan schuiven ze door in de pikorde.'

'Optimaal aan de start verschijnen'

Ondanks de goede ontwikkeling van Owusu kijkt ADO dus ook buiten de eigen gelederen naar een linksback. 'We zijn altijd bezig ons op een dusdanige manier te versterken, dat we optimaal aan de start kunnen verschijnen', zegt Kuijt daarover. Eventueel zou ook Dirk Carlson als linksachter kunnen spelen. Toch ziet ADO in hem meer een centrale verdediger.
Ondanks de komst van Malik Sellouki blijft ADO op zoek naar buitenspelers. 'Wanneer een kans zich voordoet op de markt, dan zullen we het niet nalaten om toe te slaan', weet Kuijt. Om te vervolgen: 'Met Sellouki hebben we al wel een speler erbij die andere kwaliteiten heeft dan de huidige spelers op die positie. Daar ben ik wel blij mee.'
Ricardo Kishna laat in een reactie aan Omroep West weten dat hij volgend seizoen niet speelt in het ADO-shirt. ‘Ik heb inderdaad nog een keer met Dirk Kuijt gebeld en ik voel me gevleid dat hij mij er graag bij heeft, maar mijn beslissing staat vast. Ik ga voor een avontuur in buitenland’, aldus Kishna, die een terugkeer in de toekomst niet uitsluit. ‘Wellicht in een andere rol, want ADO is en blijft mijn club.’

Nieuwkomers centraal achterin

Op het middenveld heeft Kuijt voldoende opties. Gregor Breinburg en Dhoraso Klas lijken net als vorig seizoen te kunnen rekenen op een basisplaats. Ook Jordy Wehrmann is gehaald voor op het middenveld.
Het vertrek van verdedigers Jamal Amofa en Hervé Matthys lijkt te zijn opgevangen. Met nieuwkomers Gylermo Siereveld, Daryl Werker en Dirk Carlson zijn er drie centrale verdedigers aangetrokken. Daarnaast zijn Asante en de zich goed ontwikkelende Finn Dicke ook mogelijkheden in het hart van de verdediging.

Vervangers als Verheydt geblesseerd raakt?

Over de spitspositie hoeft het Haagse publiek zich de minste zorgen te maken. De man die vorig seizoen dertig doelpunten maakte in de eerste divisie, scoort ook in de voorbereiding alsof er geen zomervakantie is geweest. Thomas Verheydt lijkt ook volgend seizoen een gooi te willen doen naar de topscorerstitel.
Mocht hij onverhoopt toch wegvallen, dan heeft Kuijt naar eigen zeggen voldoende spelers in de selectie die op die plek kunnen spelen. 'Joël Zwarts heeft in Duitsland veel wedstrijden in een tweespitsensysteem gespeeld. Komljenovic heeft het in oefenwedstrijden naar behoren ingevuld. Max de Waal zie ik als een middenvelder, maar hij heeft op trainingen bewezen op meerdere posities voorin inzetbaar te zijn. Dat is ook waar ik naar op zoek ben. Spelers die op meerdere plekken uit de voeten kunnen.'

Gesprek over contractverlenging

De keepersstrijd lijkt Hugo Wentges in zijn voordeel te beslissen. De kersverse speler van Jong Oranje laat Luuk Koopmans en Kilian Nikiema achter zich. Aan Koopmans wordt wel getrokken door andere clubs. Mocht hij eventueel gaan, dan zal ADO proberen een ervaren vervanger aan te trekken. David van de Riet zal normaal gesproken de rol van vierde keeper invullen.
Voor Marius van Mil lijkt dit seizoen er geen plek te zijn weggelegd bij ADO. De twintigjarige is net terug van een blessure en wordt waarschijnlijk verhuurd. Op dit moment is ADO in gesprek met Klas en Kemper over het verlengen en verbeteren van hun contract. De voetballers hebben nog respectievelijk een contract tot de zomer van 2024 en 2023.