Conclusies na ADO-rellen: kwaliteit stewards onder de maat, verouderd veiligheidssysteem

Het rapport werd geschreven naar aanleiding van de rellen na ADO - Excelsior
Het rapport werd geschreven naar aanleiding van de rellen na ADO - Excelsior © ANP
DEN HAAG - De veiligheidsmaatregelen bij ADO Den Haag zijn onder de maat, dat blijkt uit een rapport dat is geschreven in opdracht van de gemeente Den Haag. Zo beschikt de profclub onder andere over een verouderd toegangscontrolesysteem dat zelfs uitstaat en zijn de stewards niet (goed) opgeleid. De politie, Openbaar Ministerie (OM) en gemeente Den Haag hebben het onderzoek laten uitvoeren naar aanleiding van de rellen tijdens en na de nacompetitiewedstrijd tussen ADO Den Haag en Excelsior eind mei, blijkt uit een brief van de Haagse burgemeester Jan van Zanen.
Mede door het onderzoek mogen er op 28 augustus, tijdens de thuiswedstrijd tegen Jong Ajax, geen fans uit Amsterdam aanwezig zijn. Ook zou het ADO-stadion verboden terrein zijn voor fans tijdens de oefenwedstrijd tegen FC Volendam komende vrijdag. De Noord-Hollanders hebben dat duel echter afgezegd omdat ze de voorkeur geven aan een oefenwedstrijd tegen Panathinaikos in Athene. ADO is op zoek naar een nieuwe sparringpartner.
De lokale driehoek (politie, OM en gemeente) besluit op 15 augustus of ADO voldoende vooruitgang heeft geboekt met nieuwe veiligheidsmaatregelen. Op die dag wordt er gekeken of er thuiswedstrijden met publiek kunnen worden gespeeld. ADO moet in de weken die ze nu heeft, zoveel mogelijk aanbevelingen van CrowdProfessionals opvolgen. Dat is het bureau dat het onderzoek naar de veiligheid in het stadion heeft gedaan. Volgens Van Zanen is het een 'deskundige partner voor organisaties en overheden die zich bezighouden met het managen van drukke plaatsen'.

Ongeschikte stewards

De eerste aanbeveling heeft ADO Den Haag al uitgevoerd, namelijk het aanstellen van een veiligheidscoördinator. De club heeft na de rellen de eigen organisatie tegen het licht gehouden en daaruit conclusies getrokken. Er is de afgelopen maand een veiligheidscoördinator aangetrokken met een achtergrond bij de politie en brede ervaring in het betaald voetbal.
Een ander probleem waar ADO volgens CrowdProfessionals mee kampt is de kwaliteit van de stewards. Volgens het bureau heeft ADO te weinig stewards en zijn ook niet alle stewards goed opgeleid. Daarom heeft er een schifting plaatsgevonden. Ongekwalificeerde of anderszins ongeschikte stewards worden door ADO niet meer ingezet. Het tekort aan stewards zal worden opgevangen met externe beveiligers, tot er genoeg opgeleide stewards binnen de eigen gelederen zijn.

Foto's van supporters bij binnenkomst

Daarnaast moet het veiligheidssysteem van ADO op de schop. Bij de opening van het stadion in 2007 had ADO een modern systeem met onder andere biometrische gezichtsherkenning en camera's die bezoekers soms wel negentig keer per wedstrijd fotografeerden. Deze technieken zijn verouderd en bij ADO stond het systeem zelfs uit. Daarom zegt CrowdProfessionals dat het systeem moet worden vervangen door een systeem dat aan de huidige eisen voldoet.
Ook moet volgens het onderzoeksbureau de entree bij ADO worden verbeterd. Van supporters die het stadion ingaan moet een foto worden gemaakt, die kan worden gekoppeld aan het toegangsbewijs. Op deze manier moeten mensen met een stadionverbod worden buitengesloten. ADO kan dit zowel financieel als bouwkundig niet vóór komend seizoen voor elkaar krijgen. Daarom heeft de club de belofte gedaan om passende maatregelen te nemen op basis van de te verwachten bezoekersaantallen.

Corona en bestuurscrisis

Naast de bevindingen uit het rapport van CrowdProfessionals zijn er volgens Van Zanen nog een paar andere redenen waarom de veiligheid in het stadion onder de maat is. De bestuurlijke en daarbij behorende financiële en sportieve chaos van afgelopen jaren en corona zijn volgens de burgervader ook belangrijke oorzaken van de gebrekkige veiligheid. 'De club leefde van wedstrijd naar wedstrijd en alles stond in het teken van (financieel) lijfsbehoud', schrijft Van Zanen. ;Het volledig intact houden van de veiligheidsorganisatie kwam daardoor onder druk te staan. Hierover is door gemeente en politie meermaals met ADO Den Haag gesproken. Immers is ADO Den Haag primair verantwoordelijk voor de veiligheid in het eigen stadion.'
Ook haalt Van Zanen in zijn brief nog de KNVB, politie en het OM aan over de wedstrijd tegen Excelsior. Volgens onderzoek van de voetbalbond zijn er dertig supporters zonder kaartje naar binnengeglipt en is toenmalig ADO-trainer Giovanni Franken bedreigd en gediscrimineerd. Vanwege deze twee punten en nog meer zaken zoals; supporters op het veld, gooien met vuurwerk en gevechten met de ME, heeft ADO een schorsing van een wedstrijd zonder publiek gehad. Het gaat daarbij om de eerste thuiswedstrijd tegen FC Den Bosch op zondag 14 augustus.

Honderd relschoppers

Volgens het Openbaar Ministerie waren er ongeveer honderd personen die zich schuldig hebben gemaakt aan (ernstig) strafbare feiten. Samen met de politie zijn ze momenteel bezig met het identificeren van deze relschoppers. Het camerasysteem in en rond het stadion functioneert wel. De beelden worden gebruikt door ADO, OM en politie om de relschoppers te identificeren.