ADO wint alles in chaotische voorbereiding: wedstrijden zonder publiek en tegenstander die afzegt

Dhoraso Klas in duel tijdens de oefenwedstrijd tegen Laakkwartier
Dhoraso Klas in duel tijdens de oefenwedstrijd tegen Laakkwartier © Soccrates Images
DEN HAAG - Mer de 5-0 zege op Molenbeek is er een einde gekomen aan de oefencampagne van ADO Den Haag. De reeks bestond uit vijf wedstrijden, waarbij er maar twee voor publiek toegankelijk waren. Daarnaast ging het organiseren van de wedstrijden in de voorbereiding niet van een leien dakje. Was was er aan de hand?
Dat de Haagse fans slechts twee keer hun 'helden' hebben kunnen aanschouwen heeft meerdere redenen. Dirk Kuijt kan pas laat beginnen met de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Dit omdat ADO vorig seizoen de finale van de nacompetitie heeft bereikt en de spelers daardoor pas op 30 mei vakantie hebben. Ter vergelijking: voetballers van Helmond Sport, Telstar of Top Oss spelen meer dan drie weken eerder al hun laatste wedstrijd van het seizoen.
ADO begint daarom pas op 26 juni aan de voorbereiding en de eerste oefenwedstrijd is pas op zaterdag 9 juli. Bijna alle clubs in de eerste divisie spelen één tot twee weken eerder al hun eerste duel. Alleen Eindhoven komt met een duel op 6 juli in de buurt. ADO wint de wedstrijd wel, Laakkwartier wordt met 0-13 verslagen.

Jong PSV op een bijveld

Het trainingskamp voor ADO begint twee dagen na de overwinning op stadsgenoot Laakkwartier. Ook hier is niet alles optimaal. De eerste drie dagen zit de Haagse club in Hotel Huis ter Duin in Noordwijk. Tijdens die logeerpartij in de kustplaats wordt er een oefenwedstrijd gespeeld tegen Jong PSV die ADO met 2-1 wint. Zoals afgesproken is dit duel achter gesloten deuren, waardoor de wedstrijd op een bijveld van VV Noordwijk kan plaatsvinden. Het hoofdveld van de plaatselijke trots heeft kunstgras en is daardoor geen optie.
De afsluiting van het trainingskamp zou vervolgens moeten plaatsvinden op het veld van Quick Boys. Op zaterdag 16 juli zal ADO het opnemen tegen Deinze. De Belgen zeggen echter af waardoor er in allerijl een nieuwe oefenpartner moest worden gezocht. Ook blijkt ADO slechts van maandag tot en met woensdag in Noordwijk te kunnen verblijven. Kuijt wendt zijn contacten aan en zodoende kan ADO bij de KNVB-campus in Zeist terecht.

Duel tegen Beveren

In Excelsior Maassluis wordt vervolgens een tegenstander gevonden. De tweede divisionist wordt zes dagen van te voren gestrikt. Omdat de KNVB-campus niet gebouwd is op supportersbezoek, moet ook dit duel zonder de trouwe schare fans worden afgewerkt.
De vierde oefenwedstrijd is wel voor publiek toegankelijk. De Haagse equipe neemt het op 22 juli in Tiel op tegen Beveren. Dat er naar de Betuwe moet worden uitgeweken en niet in eigen stadion wordt gespeeld, komt door het veld. De grasmat in het Bingoal Stadion is pas eind juli klaar om bespeeld te worden. ADO wint met 2-1 van de club die op het tweede Belgische niveau uitkomt.

Molenbeek tegenstander

Vlak voor het duel tegen Beveren krijgt ADO de mededeling dat Volendam de oefenwedstrijd voor de week erop afzegt. De kersverse eredivisionist verkiest een wedstrijd tegen Panathinaikos in Athene boven een duel tegen ADO in een leeg Bingoal Stadion. In RWD Molenbeek is een nieuwe oefenpartner gevonden. Wel speelt ADO zonder supporters tegen de club uit Brussel. Burgemeester Jan van Zanen wil geen fans toelaten vanwege de slechte veiligheidsmaatregelen.
Dat Molenbeek de nieuwe tegenstander wordt, is pas drie dagen van te voren bekend. Daarnaast moet ADO zich aan restricties houden. De Belgen willen niet dat er ruchtbaarheid aan het duel wordt gegeven. Ze zijn bang voor supporters die toch naar Den Haag afreizen en daar de confrontatie met de Haagse tegenhangers opzoeken. Pas na het laatste fluitsignaal mag bekend worden gemaakt dat er tussen beide clubs een wedstrijd is gespeeld. Hierdoor was het niet mogelijk om een livestream voor de supporters uit te zenden
Samenvatting van ADO Den Haag - Molenbeek