Kip ADO-stadion binnengesmokkeld: 'Hoe stop je zo'n levende kip weg zonder dat het wordt opgemerkt?'

Deze foto is uit 2003, toen twee hanen op het veld liepen tijdens ADO Den Haag - FC Volendam
Deze foto is uit 2003, toen twee hanen op het veld liepen tijdens ADO Den Haag - FC Volendam © ANP
DEN HAAG - Hoe hij twee maanden geleden tijdens de tumultueuze wedstrijd tegen Excelsior op het veld kon komen, is nog onduidelijk. Maar één ding staat vast: de ADO-kip die dit overkwam, heeft het overleefd. Na een angstige periode in het stadion scharrelt het dier inmiddels ergens rustig rond. 'Op een veilige plek', kan gemeenteraadslid Robin Smit van Partij voor de Dieren (PvdD) hier nog aan toevoegen.
Bij ADO is het in het verleden vaker gebeurd dat één of meer kippen het stadion zijn binnengesmokkeld. Dat dit nu ineens weer actueel is, is te danken aan de recente brief van burgemeester Jan van Zanen (VVD) aan de Haagse gemeenteraad over de veiligheid in het ADO-stadion. Die laat ernstig te wensen over, blijkt uit onderzoek naar aanleiding van de ongeregeldheden na de door ADO verloren promotiewedstrijd tegen Excelsior.
Na het laatste fluitsignaal tegen Excelsior bestormden ADO-supporters het veld
Na het laatste fluitsignaal tegen Excelsior bestormden ADO-supporters het veld © ANP
Op deze zondag 29 mei schortte er bijvoorbeeld veel aan het toezicht bij de ingangen. Zo slaagden volgens het verslag van de burgemeester 'ongeveer dertig man' erin om 'zonder kaartcontrole' binnen te komen. Ook zaten er toeschouwers met een stadionverbod op de tribunes en bleek er volop vuurwerk aanwezig te zijn.

Hoe in stadion gekomen?

In een commissievergadering van de gemeenteraad informeerde fractievertegenwoordiger George Ongkiehong van PvdD op 2 juni bovendien naar 'een levende kip die tijdens de wedstrijd op het veld is gegooid. Hij hoopte te horen hoe dit was afgelopen: 'De Dierenambulance heeft die kip niet opgehaald, dus vragen we ons af wat er met 'm is gebeurd', aldus Ongkiehong.
'Hoe kan het überhaupt dat een kip het stadion is ingekomen?', vroeg hij daarna aan de al net zo verbaasde burgemeester. Deze beloofde dit 'zeker' mee te nemen in het onderzoek. Maar in de brief die Van Zanen afgelopen maandag verstuurde, komt de kip niet voor. 'Wij gaan er wel vanuit dat de burgemeester hier nog op terugkomt', geeft PvdD-raadslid Robin Smit nu als reactie.
Gemeenteraadslid Robin Smit
Gemeenteraadslid Robin Smit © Gemeente Den Haag
Smit realiseert zich zelf ook wel dat zich op die zwarte zondag beduidend ernstiger zaken hebben afgespeeld. Toch wil hij het welzijn van het dier niet uit het oog verliezen - en al helemáál niet omdat de kip tijdens zijn kennismaking met het veld ook nog eens met vuurwerk is bestookt. 'Dat je zo'n dier naar binnen kan smokkelen, geeft al aan hoe fout het controlesysteem is', aldus Smit. 'Hoe stop je zo'n levende kip weg zonder dat het wordt opgemerkt?'

Traditie

Tot zijn opluchting weet hij inmiddels dat er bij die promotiewedstrijd tussen ADO Den Haag en Excelsior, waar supportersrellen uitbraken binnen en buiten het stadion, iemand is geweest die de kip van het veld heeft geplukt. De vogel is vervolgens in alle stilte naar een rustiger plek gebracht. 'We weten niet exact waar die zit, maar wel dat hij veilig is', zegt het gemeenteraadslid over de ADO-kip.
De verblijfplaats blijft ook voor anderen geheim. Dat is omdat de betrokkenen er rekening mee houden dat supporters misschien op een zeker moment op het idee zouden kunnen komen om de levende mascotte ook naar een volgende wedstrijd mee te nemen. Dat is minder vreemd dan het lijkt: een ADO-fan in hart en nieren spreekt van een 'traditie bij belangrijke wedstrijden'.

Welke keren herinner jij je nog?

In november 2017 stonden er daarom al twee dozen met in totaal vier kippen klaar voor het treffen van ADO Den Haag tegen Feyenoord. Onbekenden hadden die enige tijd van tevoren stiekem het stadion binnengeloodst en op een geheime plaats verstopt.
Een steward had dit in de wandelgangen opgevangen en doorzocht daarom het totale complex. 'De kippen hebben enorme angsten uitgestaan', schreef Dierenambulance Den Haag en omgeving destijds. 'Daarnaast waren ze stuk voor stuk ook nog eens verwaarloosd.'
ADO Den Haag - Feyenoord eindigde destijds in 2-2
ADO Den Haag - Feyenoord eindigde destijds in 2-2 © OrangePictures
De dag voor ADO - Feyenoord waren bij een amateurvoetbalderby tussen HBS en Quick op het Haagse sportpark Craeyenhout ook al drie kippen losgelaten. Dat kunnen overigens ook haantjes zijn geweest, want spelers van Quick hebben 'de haantjes' als bijnaam.
Fans van de Haagse amateurclub Quick proberen een kip te vangen voor het uitduel met stadsgenoot HBS
Fans van de Haagse amateurclub Quick proberen een kip te vangen voor het uitduel met stadsgenoot HBS © OrangePictures
En in mei 2008 maakten twee loslopende kippen hun opwachting bij de ontmoeting tussen ADO Den Haag en RKC Waalwijk die voor een promotie naar de eredivisie van groot belang was.
Deze haan werd het veld opgegooid tijdens ADO - RKC in 2008
Deze haan werd het veld opgegooid tijdens ADO - RKC in 2008 © OrangePictures
Maar het meest legendarisch zal hun soortgenoot zijn geweest die op 22 april 2007 nogal wat hilariteit veroorzaakte. Dit was in de allerlaatste - en zeer onrustige - wedstrijd van ADO in stadion Zuiderpark. Het arme beestje bleek ook nog eens in de Haagse kleuren groen en geel te zijn geschilderd. Pas nadat het met veel moeite was gevangen, klonk het beginsignaal van dit duel tegen FC Groningen. Al in de 49ste minuut besloot de scheidsrechter overigens alweer af te fluiten. Dat kwam door het vele vuurwerk dat supporters ook toen al mee naar binnen hadden genomen en met veel enthousiasme begonnen af te steken.
Tijdens ADO - Groningen begint een aantal supporters alvast met de sloop van het Zuiderpark
Tijdens ADO - Groningen begint een aantal supporters alvast met de sloop van het Zuiderpark © ANP