Toprenners aan de start bij Profronde Westland: 'Feestdag voor iedereen'

Profronde Westland
Profronde Westland © WOS
WESTLAND - Het is de donderdag na de Tour de France dus dat betekent dat de Profronde Westland weer verreden wordt. Door de coronapandemie hebben de wielerliefhebbers drie jaar moeten wachten, maar in Wateringen staan er weer tal van Nederlandse toppers aan de start.
'Het is een feestdag voor iedereen', vindt voorzitter Marco Vijverberg van het wielercomité. Naast de nieuwelingen en junioren wordt ook de Ready to Race (voorheen Dikke Banden Race) gereden, rijden de elite/beloften een koers en mogen ook de regiorenners aan de bak.
Het sluitstuk is de wedstrijd voor de profs. Maar voor Vijverberg gaat het niet alleen om het wielrennen. 'Het is ook de kermis, een drankje en een hapje eten rond het parcours.'

Nationale topwielrenners

De organisatie heeft zich de afgelopen edities vooral gericht op Nederlandse profwielrenners. Regiogenoten die dit jaar ook de tour hebben gereden zijn Taco van der Hoorn uit de Zilk en Dylan van Baarle uit Zoetermeer. Zij zullen beiden in het Westland van de partij zijn. Verder starten ook de tourrenners Danny van Poppel, Bauke Mollema en Fabio Jakobsen.
Internationale profs bleken niet haalbaar. 'We hebben het wel geprobeerd, maar dat wordt steeds moeilijker. Ze willen na drie weken fietsen naar huis toe. En de salarissen zijn tegenwoordig goed, dus ze hoeven niet meer zo hard te fietsen voor de criteriums.'