Kuijt beleeft horrordebuut: Heracles Almelo vernedert ADO Den Haag

Dirk Kuijt ziet een onthutsend zwak ADO Den Haag in debuutwedstrijd
Dirk Kuijt ziet een onthutsend zwak ADO Den Haag in debuutwedstrijd © Soccrates Images
DEN HAAG - Het debuut van trainer Dirk Kuijt bij ADO Den Haag is er één geworden om snel te vergeten. Heracles Almelo was vrijdagavond veel te sterk voor de onthutsend zwakke bezoekers: 4-0. De zeperd geeft stof tot nadenken. De Hagenaars waren totaal niet opgewassen tegen de thuisploeg en werden geregeld van het kastje naar de muur getikt.
De avond leek nog mooi te beginnen toen ADO-fan Alberto van der Spiegel de aftrap verzorgde in de zonnige thuishaven van de Almeloërs. Drie minuten later zag de wereld er al anders uit voor de bezoekers. Na een onhandige overtreding van aanwinst Joël Zwarts mocht ex-ADO'er Marko Vejinovic aanleggen voor een vrije trap vanaf een meter of twintig. Met een vlammend schot knalde de middenvelder de bal achter de kansloze Hugo Wentges: 1-0. Amper van de schrik bekomen was het de jonge doelman die een minuut later met een katachtige reflex de 2-0 voorkwam.
ADO maakte een bijzonder zwakke indruk in het eerste kwart van de wedstrijd. Het was dan ook weinig verrassend dat de thuisploeg op een 2-0 voorsprong kwam. Aanvoerder Boy Kemper leverde de bal pardoes in, waarna het voor Samuel Armenteros een koud kunstje was de marge te verdubbelen met een bekeken schot in de verre hoek. Illustrerend voor de machteloosheid van ADO was een hopeloos mislukte vrije trap. Op een kansrijke plek mocht Max de Waal aanleggen. Een glijpartij volgde, waardoor de bal zonder vaart in de muur terecht kwam. Na 34 minuten begon de avond pijnlijke vormen aan te nemen. Armenteros kon volledig ongedekt door het hart van de defensie opstomen en pegelde met zijn linkerbuitenkant het leer voorbij de kansloze Wentges: 3-0.
Xander Severina baalt na opnieuw een tegentreffer
Xander Severina baalt na opnieuw een tegentreffer © Soccrates Images

Extra zout in de Haagse wond

Het eerste wapenfeit van ADO liet op zich wachten tot de 42ste minuut. Na de eerste vlotlopende aanval kwam de bal via Zwarts bij de verder onzichtbare Thomas Verheydt terecht, die De Waal bediende. De aanvallende middenvelder schoot de bal nipt voorlangs. Amper een minuut later waren kansen aan achtereenvolgens Darryl Werker en Xander Severina niet besteed. Vervolgens kreeg ADO de volgende dreun te verwerken. Nikolai Laursen strooide op slag van rust nog wat extra zout in de Haagse wond door uit een razendsnelle counter de 4-0 aan te tekenen.
Kuijt greep na de eerste helft in en haalde de pover spelende Severina naar de kant. Voor hem kwam Amar Catic in de ploeg. De Heraclieden schakelden na de theepauze een versnelling terug. ADO kwam er echter nog steeds amper aan te pas. De eerste kans van het tweede bedrijf was wederom voor de gastheren. Na weifelende optredens van achtereenvolgens Werker en Dirk Carlson beleefde Armenteros een vrije doortocht. Niet voor het eerst in het duel greep doelman Hugo Wentges uitstekend in. Net na het uur ging de bal op de stip na een even onnodige als onbesuisde overtreding van Carlson. Armenteros schoot de bal in de hoek, maar het was opnieuw de jonge ADO-goalie die op knappe wijze redding bracht.

Stof tot nadenken

In het restant van de wedstrijd liet Heracles Almelo de bal soepel rondgaan en maakte de ploeg van Kuijt een slappe indruk. Tot scoren kwamen beide ploegen niet meer, net zoals ADO geen enkele kans wist te creëren. Zodoende heeft de Katwijkse oefenmeester genoeg stof tot nadenken na zijn eerste duel in Haagse dienst en is de seizoenstart ronduit dramatisch te noemen.
Hugo Wentges ziet Samuel Armenteros scoren
Hugo Wentges ziet Samuel Armenteros scoren © Soccrates Images

Heracles Almelo - ADO Den Haag: 4-0 (4-0)

  • 4. 1-0 Vejinovic
  • 22. 2-0 Armenteros
  • 34. 3-0 Armenteros
  • 44. 4-0 Laursen
Opstelling Heracles Almelo: Brouwer; Bakboord, Sonnenberg, Hoogma, Roosken; Schoofs (68. Bruns), Vejinovic (59. Kiomourtzoglou), Ouahim (86. Scheperman); Laursen (86. Lunding), Armenteros, Hansson;
Opstelling ADO Den Haag: Wentges; Hall, Carlson, Werker, Kemper; Klas (71. Breinburg), Wehrmann, De Waal; Severina (46. Catic), Verheydt, Zwarts;
Scheidsrechter: Jeroen Manschot
Gele kaart: 55. Klas
Rode kaart: