Sportnieuws | Goud voor Florijn op EK roeien - Boonstra en De Jong pakken brons met vrouwen acht

Karolien Florijn met haar gouden plak
Karolien Florijn met haar gouden plak © ANP
REGIO - In dit bericht brengen wij het laatste nieuws over regionale sportteams of individuele sporters uit de regio. Van grote voetbaltransfers in het buitenland tot uitslagen van sportwedstrijden op landelijk topniveau.

Benthe Boonstra en Roos de Jong pakken brons met vrouwen acht

Benthe Boonstra uit Monster en Roos de Jong uit Delft hebben bij het EK roeien in München het brons gepakt met de vrouwen acht. De Nederlandse vrouwen kwamen er in de strijd om het goud niet aan te pas. Roemenië won in een tijd van 6.26,38. De Britse vrouwen gaven iets meer dan 1,5 seconde toe. De Nederlandse boot kwam bijna 10 seconden na de Roemeense vrouwen over de finish.

Goud voor Karolien Florijn op EK roeien

Karolien Florijn uit Voorschoten heeft goud behaald in de skiff op het EK roeien. Florijn was in München een klasse apart en had op de finish een grote voorsprong op de Griekse Evangelia Anastasiadou en de Duitse Alexandra Föster. Florijn had eerder dit jaar al twee keer met overmacht een wereldbekerwedstrijd gewonnen.

Van Roon pakt met estafettezwemsters EK-brons

Zwemster Valerie van Roon heeft met de Nederlandse estafetteploeg op het EK in Rome brons op de 4x100 meter vrije slag gewonnen. De Delftse zwom samen met Kim Busch, Tessa van Giele en Marrit Steenbergen.
Nederland lag lang op de vierde plaats. Slotzwemster Steenbergen, die een dag eerder de Europese titel had gepakt op de 100 vrij, rukte al snel op naar de derde plaats. Het lukte haar niet meer om Groot-Brittannië (goud in 3.36,47) en Zweden (zilver in 3.37.29) te passeren. Het Nederlandse kwartet eindigde als derde in 3.37,59.
Marrit Steenbergen, Valerie van Roon, Tessa Giele en Kim Busch (vlnr) met hun bronzen plak
Marrit Steenbergen, Valerie van Roon, Tessa Giele en Kim Busch (vlnr) met hun bronzen plak © OrangePictures

Brons voor baanwielrenster De Zoete op EK

Baanwielrenster Mylène de Zoete heeft bij de EK in München brons veroverd op de afvalkoers. De 23-jarige Naaldwijkse viel als voorlaatste af in de wedstrijd die geruime tijd stillag na een zware valpartij, met wereldkampioene Letizia Paternoster als voornaamste slachtoffer.
Na een lange onderbreking ging de afvalkoers verder. Nadat De Zoete was afgevallen, streden Lotte Kopecky en Pfeiffer Georgi om de Europese titel. De Belgische Kopecky pakte het goud, de Britse moest genoegen nemen met zilver.

Ter Leede uitgeschakeld in de KNVB-beker

Ter Leede heeft de eerste voorronde van de KNVB-beker niet overleefd. De ploeg uit Sassenheim ging met maar liefst 5-1 ten onder tegen Hercules uit Utrecht. De tweede helft speelde Ter Leede met tien man doordat Tomas Arroyo rood kreeg. Bart van der Weijden maakte de enige treffer voor de ploeg uit de Bollenstreek.
Arroyo kreeg in de blessuretijd van de eerste helft de rode kaart
Arroyo kreeg in de blessuretijd van de eerste helft de rode kaart © Orange Pictures
FC Rijnvogels, Quick en VVSB stromen in de tweede voorronde van de beker in.

Roeister Roos de Jong pakt zilver met dubbeltwee

Roos de Jong uit Delft heeft samen met Laila Youssifou Nederland de vierde medaille bezorgd bij de Europese kampioenschappen roeien in München. Het Nederlandse duo pakte het zilver in de dubbeltwee achter het ongenaakbare Roemenië. De olympisch kampioen was een klasse apart in een tijd van 7.14,85. Youssifou en De Jong gaven net geen 7 seconden toe op Ancuta Bodnar en Simona Radis. Italië eindigde als derde.
Het nieuwe Nederlandse duo in de dubbeltwee had dit jaar al twee keer een wereldbekerwedstrijd gewonnen. De Jong behaalde met Lisa Scheenaard vorig jaar op de Olympische Spelen van Tokio nog brons.
Roeister Roos de Jong uit Delft doet mee aan het multi-EK
Roeister Roos de Jong uit Delft doet mee aan het multi-EK © Orange Pictures

Zilver voor roeier Ralf Rienks op EK met vier zonder stuurman

Delftenaar Ralf Rienks heeft met de mannen vier zonder de zilveren medaille gepakt bij de Europese kampioenschappen roeien in München. Hij deed dat met zijn in Amsterdam wonenden broer Rik Rienks, Sander de Graaf en Ruben Knab. Het kwartet kwam uit op een tijd van 6.17,69. Alleen de Britse boot, de titelverdediger, was sneller met een tijd van 6.15,43. Het brons was voor Roemenië dat een kleine 2 seconden toegaf op de Nederlandse boot.
De broers Rienks zijn zonen van tweevoudig olympisch kampioen Nico Rienks.
Sportnieuws | Goud voor Florijn op EK roeien - Boonstra en De Jong pakken brons met vrouwen acht
Sportnieuws | Goud voor Florijn op EK roeien - Boonstra en De Jong pakken brons met vrouwen acht

Zwemmer Kamminga niet meer in actie op EK

De Katwijkse zwemmer Arno Kamminga komt bij de Europese kampioenschappen zwemmen in Rome niet meer in actie. Kamminga zou al niet uitkomen op de 50 meter schoolslag, maar heeft zich nu ook teruggetrokken voor de 200 meter schoolslag. De Katwijker, vorig jaar op de Spelen van Tokio winnaar van twee zilveren medailles, is sinds de WK in Boedapest, eerder deze zomer, al niet fit. Ook kreeg hij te maken met een coronabesmetting.
Kamminga stelde vrijdag teleur met de zevende plaats op de 100 meter schoolslag, de afstand waarop hij enkele weken geleden in Boedapest op de WK nog het zilver veroverde. Diezelfde avond won hij nog het goud met de gemengde estafette op de 4x100 meter wisselslag.
Arno Kamminga in actie tijdens het WK zwemmen
Arno Kamminga in actie tijdens het WK zwemmen © ANP

Hoppezak pakt brons bij EK baanwielrennen

Vincent Hoppezak heeft bij de EK baanwielrennen in München het brons veroverd op de puntenkoers. De 23-jarige baanrenner uit Nieuwerkerk was vorig jaar al goed voor een medaille van dezelfde kleur op de WK in Roubaix.
Hoppezak moest op de 200 meterbaan van München de Fransman Benjamin Thomas en de Belg Robbe Ghijs voorlaten. Hij hield de ervaren Duitser Roger Kluge achter zich.
Vincent Hoppezak (voorgrond) in actie
Vincent Hoppezak (voorgrond) in actie © ANP

Mattijs Manders weg bij NAC Breda

Oud-ADO Den Haag-directeur Mattijs Manders vertrekt als directeur bij NAC Breda. Zijn vertrek bij de Brabantse club gaat samen met de officiële aandelenoverdracht aan een investeringsgroep met Bredase ondernemers, die daarmee eigenaar van de club worden. Manders was sinds 1 juni 2020 algemeen directeur van NAC.

Nootdorpse cricketer Bas de Leede maakt toptransfer

Cricketer Bas de Leede (22) uit Nootdorp, bezig aan een goed seizoen bij het Nederlands team en zijn club Voorburg CC, heeft een contract getekend bij het Indiase Mumbai Indians uit India. India is het walhalla voor cricketers. De Nederlandse cricketbond spreekt van een van de meest opzienbarende transfers ooit voor een Nederlander in de sport.
Het betekent niet dat De Leede direct in de Indian Premier League (IPL) gaat spelen. Wel zal hij voor een franchise van Mumbai Indians deelnemen aan de nieuwe ILT20, die van 6 januari tot en met 12 februari in de Verenigde Arabische Emiraten wordt gehouden. De ILT20 is een nieuw Twenty20-toernooi waaraan zes teams deelnemen.
Bas de Leede in actie voor Nederland
Bas de Leede in actie voor Nederland © ANP

Regionale sporters maken zich op voor multi-EK in München

In München gaat donderdag een gecombineerd EK van diverse sporten van start. Tussen 11 en 21 augustus wordt in de Duitse stad om de Europese titels gestreden in de sporten atletiek, beachvolleybal, kanosprint, tafeltennis, sportklimmen, wielrennen, turnen, roeien en triatlon. De organiserende bonden hopen met een multi-EK de aandacht op hun sport te vergroten. Onder meer de Leidse Laurine van Riessen (baanwielrennen), Maureen Kosten (atletiek) uit Boskoop en de Voorschotense broer en zus Finn en Karolien Florijn (roeien) verschijnen aan de start.
In tegenstelling tot het vorige gecombineerde EK, vijf jaar geleden in Glasgow, staat zwemmen nu niet op het programma. De EK zwemmen vinden tegelijkertijd in Rome plaats. Katwijker Arno Kamminga is een kanshebber voor medailles op de schoolslagnummers.
Maureen Koster
Maureen Koster © Mike Mourits

Amateurclubs vervroegen hun oefenduels

De meeste voetbalclubs in de tweede en derde divisie, die zaterdag een oefenduel spelen, vervroegen het duel vanwege het warme weer. In plaats van oorspronkelijke tijden als 14.30 uur of 15.00 uur vinden de meeste wedstrijden nu rond 12.00 uur plaats. Het duel van Ter Leede tegen Hercules, in de eerste voorronde van de KNVB-beker, lijkt vooralsnog op 17.00 uur te blijven staan.