ADO gaat na 'bittere pil' voor eerste driepunter in leeg eigen huis

Kuijt coacht tijdens Heracles - ADO Den Haag
Kuijt coacht tijdens Heracles - ADO Den Haag © Angelo Blankespoor
DEN HAAG - Een week na de oorwassing in Almelo staat ADO Den Haag aan de vooravond van haar eerste thuiswedstrijd van dit seizoen. Zondagmiddag om 12.15 uur komt FC Den Bosch naar Den Haag. De ploeg van Dirk Kuijt heeft wat recht te zetten na de 4-0 nederlaag tegen Heracles. 'Het voelt niet als revanche nemen, maar het was zeker een bittere pil. Zeker de manier waarop verloren werd, deed pijn', zegt Kuijt.
Verdediger Daryl Werker deelt die mening. 'Het was geen lekkere wedstrijd. Ik denk dat niemand zijn niveau haalde en ik ook niet. Het is ontzettend vervelend dat je de competitie zo begint. Het is de taak aan mij, maar ook aan het team, om ons nu te herpakken. We kwamen overal een stap te laat, we kwamen niet in de duels. Daar is zeker werk aan de winkel.'
Kuijt vervolgt: 'Ik kan ook niet ontkennen dat het nog twee dagen heeft doorgespeeld in de groep. Ik kan nu we verder zijn in de week zeggen dat ik tevreden ben met de manier waarop de groep dit heeft opgevangen.'
Nederlaag tegen Heracles ebt twee dagen na bij ADO Den Haag
In de verdedigingslinie startte ADO afgelopen week met drie nieuwe namen. 'Natuurlijk moeten wij nog aan elkaar wennen en daar heb je wedstrijden voor nodig', erkent Werker. 'Alleen moet het wel snel gebeuren. Het is niet alleen de laatste lijn, maar ook de wisselwerking met de middenvelders en buitenspelers. Als geheel moet het gewoon beter, dat heb je in de voorbereiding ook kunnen zien.'
Kuijt had na de wedstrijd al een aardig beeld waar het fout ging, maar kan dat na het zien van de beelden nog beter onder woorden brengen. 'Ten eerste deed Heracles het heel goed, waarin ook veel mee zat bij hen. Wij hadden teveel spelers die niet de vorm van de dag hadden. Dat is deze week ook naar elkaar uitgesproken. Daarnaast hebben we heel veel afspraken niet goed uitgevoerd. Tijdens de voorbereiding deden ze dat heel goed, maar in de eerste wedstrijd niet.'
ADO Den Haag speelt de wedstrijd tegen FC Den Bosch in een leeg stadion. De aanklager betaald voetbal heeft deze straf opgelegd aan de Haagse thuisclub voor de rellen na de verloren play-offs-finale tegen Excelsior op 29 mei. Uitsupporters zijn ook niet welkom. Maandag 15 augustus hoort ADO Den Haag van burgemeester Jan van Zanen of het de tweede thuiswedstrijd wel met publiek mag spelen. Dat hangt af van een plan van aanpak dat de Haagse club aan de burgemeester moet overleggen om ongeregeldheden in de toekomst te voorkomen.
Werker: 'Niemand haalde zijn niveau tegen Heracles, ik ook niet'
'We hebben in Almelo niet goed gespeeld, met name de eerste helft. Daarin gaven we zes grote kansen weg, dat is precies het aantal dat we in de gehele voorbereiding hebben weggeven. Ik had dit absoluut niet verwacht, de jongens ook niet. Iedereen in en om de groep had een goed gevoel, maar dat moeten we niet weg laten spoelen door een ondermaatse prestatie', aldus Kuijt.
ADO Den Haag had deze week rechtsbuiten Thomas Pledl op proef. De 28-jarige Duitser trainde op dinsdag en donderdag mee met de selectie. 'Een interessante speler, een echte professioneel die zich goed opstelde in de groep, alleen vonden wij hem niet fit genoeg om direct een toevoeging te zijn. Vandaar dat wij gisteren afscheid hebben genomen van hem', aldus Kuijt over de speler die het laatst bij Fortuna Dusseldorf onder contract stond.
Aankomend weekend is er een hitteprotocol van kracht binnen het betaald voetbal, meldt de KNVB naar aanleiding van de verwachte tropische temperaturen. Dit betekent dat er tijdens wedstrijden drinkpauzes ingelast mogen worden, wat geldt voor de wedstrijden in de Eredivisie en Eerste divisie.

Vermoedelijke opstelling

Over de basisopstelling liet trainer Kuijt niets los. Afgaande op de vorige wedstrijd is de kans groot dat Gregor Breinburg aan de start verschijnt. Op de rechtsbuitenpositie zal Amar Catic waarschijnlijk de voorkeur boven Xander Severina krijgen. Tyrese Asante speelde midweeks ruim een uur mee in een oefenwedstrijd tegen Sparta en zal weer bij de selectie zitten.