ADO moet veiligheid stadion garanderen voordat de eigen aanhang welkom is

ADO moet veiligheid stadion garanderen voordat de eigen aanhang welkom is
ADO moet veiligheid stadion garanderen voordat de eigen aanhang welkom is
DEN HAAG - Het is nog niet zeker of het thuispubliek van ADO Den Haag op 28 augustus tijdens de wedstrijd tegen Jong Ajax welkom is in het eigen stadion. De komende tijd moet de Haagse voetbalclub duidelijk maken welke veiligheidsmaatregelen in het stadion worden genomen. Op basis van die plannen beslissen gemeente, politie en Openbaar Ministerie of de eigen supporters mogen komen en zo ja hoeveel.
Dat heeft de gemeente Den Haag maandagmiddag bekend gemaakt. Burgemeester Jan van Zanen, de politietop en het Openbaar Ministerie spraken eerder op de dag over de veiligheidssituatie bij ADO.
Dit omdat de zogeheten 'driehoek' wil voorkomen dat er nog een keer rellen uitbreken in en rond het stadion. Tijdens de verloren promotiewedstrijd tegen Excelsior op 29 mei van dit jaar was het zeer onrustig op het Forepark. Supporters van ADO renden over het veld naar het uitvak, waar de Excelsior-aanhang zat. De Rotterdammers werden bestookt met vuurwerk. De Mobiele Eenheid moest het veld op om de rust te laten terugkeren. De rellen gingen vervolgens buiten het stadion verder. Daar werd de politie bekogeld met stenen.

Onder de maat

Uit onderzoek in opdracht van de gemeente Den Haag bleek dat de veiligheidsmaatregelen bij ADO Den Haag onder de maat zijn. De club gebruikt een verouderd toegangscontrolesysteem dat uitstaat. Verder zijn de stewards niet (goed) opgeleid.
De driehoek eiste daarom al voor de zomer dat de 'de basisveiligheid' vóór de eerste thuiswedstrijd op orde moest zijn. ADO en de nieuwe eigenaar van de club hebben volgens de gemeente laten weten 'aan hun verantwoordelijkheid te voldoen om te zorgen voor een solide en stabiele veiligheidssituatie in- en om het stadion'. Maar dat is niet op korte termijn geregeld. 'Een toekomstbestendige veiligheidsorganisatie is een proces van lange adem', aldus de woordvoerder van de burgemeester.

Eerste stappen

Neemt niet weg dat de eerste stappen zijn gezet en dat die ook vertrouwen bieden in een vervolg, aldus de gemeente. De plannen moeten nu door ADO verder en meer in detail worden uitgewerkt. Maar ondertussen gaat de de tijd dringen. De eerste wedstrijd waarbij thuispubliek welkom zou zijn is op 28 augustus tegen Jong Ajax. Bij de wedstrijd tegen de Amsterdammers was al jaren geen uitpubliek welkom. Dat blijft ook nu het geval. Of er dan wel Haagse supporters in het stadion mogen, moet dus de komende tijd blijken.
Zondag speelde ADO ook al thuis. Toen mochten er geen supporters bij de met 0-2 verloren wedstrijd tegen FC Den Bosch zijn vanwege een straf die voetbalbond KNVB de club oplegde na de rellen van mei. Ook de laatste wedstrijd van de voorbereiding, eind juli, mochten fans op last van de Haagse burgemeester niet aanwezig zijn. Ook dat was vanwege de rellen eind mei.