Opnieuw voetbalgeweld in Katwijk: gewonden en gesloopt meubilair door rellen

Een supporter van Hoek raakte gewond tijdens de rellen
Een supporter van Hoek raakte gewond tijdens de rellen © Orange Pictures
KATWIJK - Het bestuur van FC Rijnvogels zegt voortaan 'met harde hand' te gaan optreden als mensen zich misdragen uit naam van de voetbalclub. Aanleiding zijn de rellen van afgelopen zaterdag, tussen supporters van de Katwijkse voetbalclub en tegenstander Hoek, op sportpark De Kooltuin. Nadat het eerste elftal van Rijnvogels de thuiswedstrijd met 1-0 had gewonnen zochten de fans van beide verenigingen de confrontatie op. Daarbij raakten meerdere mensen gewond.
Rijnvogels zegt in een statement op de clubwebsite dat er een bus vol supporters op het sportpark kwam 'waarvan van meet af aan al duidelijk was dat ze niet alleen kwamen voor het kijken naar een voetbalwedstrijd'. Ook zegt het Rijnvogels-bestuur dat de afvaardiging van het Zeeuwse Hoek ook niet op de hoogte van de komst van de bus was.
Bekijk hier hoe het na afloop misging:
Rellen tussen fans van Rijnvogels en Hoek
De wedstrijd was de eerste van het nieuwe seizoen in de derde divisie. Volgens de thuisclub was het tijdens het duel al onrustig. Zo zouden enkele reclameborden zijn gesloopt en werden tieners, die kwamen om de thuisploeg aan te moedigen, 'verbaal onfatsoenlijk gemanifesteerd'.
Na de wedstrijd kwam het tussen een confrontatie tussen beide supportersgroepen op het terras voor de kantine. Volgens het bestuur van Rijnvogels wilden de Zeeuwse fans het sportpark niet verlaten via de bezoekersuitgang, maar besloten ze om over het terras naar de uitgang te lopen. Daar kwam het tot een vechtpartij waarbij gewonden vielen en terrasmeubilair werd gesloopt.

'Klappen kunnen vallen'

'Ik vind het totaal niet kunnen', zei Hoek-aanvoerder Rik Impens zaterdag tegen Omroep Zeeland. 'Ten eerste van onze kant, waarvoor onze excuses, maar ook van hun kant. Als je als organisatie niet ziet dat er van ons een redelijke mooie kern is die ons aanmoedigt en die na afloop een soort boetedoening moeten doen. Dan weet je dat er klappen kunnen vallen.'
FC Rijnvogels zegt dat de agressie van de fans van de tegenstander kwam, maar waarschuwt ook de eigen fans. 'We tolereren geen enkele vorm van fysiek of verbaal geweld op ons sportpark', zegt de club. 'Ook zullen we in voorkomende gevallen waarbij mensen uit naam van FC Rijnvogels zich misdragen bij andere verenigingen met harde hand optreden.'

'Oordeel vellen'

De lezing dat alleen de fans uit Zeeland debet hebben aan het supportersgeweld gaat er niet in bij Ad van Langevelde, voorzitter van Hoek. 'Ik ga niet de schuld op mij nemen. Ik was zelf niet bij de wedstrijd, maar heb andere bestuursleden gesproken. Er zijn rellen geweest en waar er twee vechten, hebben er twee schuld. Er was nagenoeg geen beveiliging aanwezig op het sportpark en moesten de supporters van Hoek over het terras lopen met Rijnvogels-fans. Maar ik betreur ten zeerste wat er gebeurd is.'
De gemeente Katwijk heeft de laatste maanden vaker te maken gehad met supportersgeweld. Bij de wedstrijden Quick Boys - Katwijk en Rijnsburgse Boys - Quick Boys ging het afgelopen voorjaar mis. Daarop besloot burgemeester Cornelis Visser, na overleg met de clubs, dat er de komende twee jaar geen uitsupporters meer mogen komen bij duels tussen ploegen uit de gemeente Katwijk.