ADO Den Haag wint van Jong Ajax en pakt eerste drie punten van het seizoen

Severina verschalkt de Ajax-doelman
Severina verschalkt de Ajax-doelman © Soccrates Images
DEN HAAG - ADO Den Haag heeft in de vierde wedstrijd van het seizoen de eerste drie punten gepakt. In eigen huis werd Jong Ajax met 4-0 verslagen. De Haagse doelpunten werden gemaakt door Xander Severina (2x), Joël Zwarts en Max de Waal.
Er was volgens trainer Dirk Kuijt maar één paardenmiddel tegen het gebrek aan zelfvertrouwen, het amper benutten van kansen en de slechte resultaten waar ADO de laatste weken mee kampte. Drie punten moesten volgens hem de Haagse patiënt er weer bovenop brengen. De ploeg begon aan de kuur om weer gezond te worden tijdens de trainingsweek in aanloop naar de wedstrijd. Na negentig minuten tegen Jong Ajax kon ADO weer gezond worden verklaard.
Natuurlijk er zijn nog wel wat symptomen. ADO oogde vooral verdedigend niet altijd zeker. Er was nog steeds sprake van slordig balverlies en tactisch stond het niet altijd goed. Maar, over het algemeen gezien stond de achterste linie als een huis. Dat doelman Hugo Wentges zijn doel schoon hield sprak boekdelen.

Severina uitblinker

Zelfvertrouwen was volgens Kuijt een van de belangrijkste zaken dat ontbrak bij ADO de afgelopen weken. Onderlinge gesprekken, felle trainingen en een etentje moesten de kwakkelende spelers weer zelfbewustzijn bijbrengen. Dat was gelukt. Vooral uitblinker Severina liet zien dat hij doortastend was en beslissingen durfde te nemen. Niet alles wat hij aanraakte veranderde in goud, maar met twee doelpunten en een assist na negentig minuten kon hij een prima rapport overleggen.
Een ander probleem dat bij ADO de laatste weken opspeelde, was slordig balverlies. Tegen de talentenfabriek uit Amsterdam liet de Haagse ploeg zien ook hier aan te hebben gewerkt. Het spel van de thuisploeg oogde veel verzorgder dan de afgelopen weken. Aangemoedigd door de ongeveer vierduizend supporters liet ADO vanaf het begin zien dat er weinig te halen was voor het beloftenelftal uit de hoofdstad.

Voorhoedespelers waren goed

Het derde ziekteverschijnsel van ADO was het gebrek aan doelpunten. Slechts één keer werd er gescoord in de eerste drie wedstrijden. Ondanks dat de ploeg genoeg kansen kreeg om meer doelpunten te maken. Na anderhalve minuut tegen Jong Ajax liet Zwarts al zien dat ook dit probleem getackeld was. Hij kopte knap raak na een voorzet van Severina.
Ook uit de andere doelpunten bleek zelfvertrouwen. Twee keer was rechtsback Denzel Hall betrokken bij een snelle aanval die doeltreffend werd afgerond door de Haagse voorhoede. Dat spits Thomas Verheydt niet op het scorelijstje stond, was wellicht het enige minpunt van het uitstekende spelende kwartet voorin. De Waal, Severina en Zwarts gaven samen Kuijt de remedie waar hij al een paar weken naar zocht.
Scoreverloop ADO Den Haag - Jong Ajax: 4-0 (2-0)