ADO wint arbitragezaak, Elano Yegen mag niet transfervrij weg: 'Een leugen'

Yegen tijdens de eerste training van het seizoen
Yegen tijdens de eerste training van het seizoen © Angelo Blankespoor
DEN HAAG - De Arbitragecommissie van voetbalbond KNVB heeft ADO Den Haag in het gelijk gesteld in een geschil met Elano Yegen. De rechtsback van ADO spande een zaak aan bij de commissie, omdat hij - naar nu blijkt onterecht - recht meende te hebben op een transfervrij vertrek.
Yegen kwam al vroeg in het seizoen tot de conclusie dat er geen toekomst bij ADO Den Haag voor hem zou zijn. Trainer Dirk Kuijt zag volgens de 19-jarige speler 'een vierde rechtsback' in hem en wilde hem transfervrij laten gaan, aldus kamp-Yegen. Het management van de Haagse speler vond in Altinordu een Turkse club met interesse. Naar eigen zeggen vroeg Yegen toestemming voor een bliksembezoek aan Altinordu, maar ADO claimde niet op de hoogte te zijn van zijn afwezigheid.
ADO Den Haag legde Yegen een straf op en wilde daarna meewerken aan een overgang van Yegen, maar wel voor een transferbedrag van 125.000 euro. Dat bleek te gortig voor de Turkse voetbalclub. Kamp-Yegen spande daarna een arbitragezaak aan omdat het van mening was dat de Haagse club een toezegging had gedaan voor een transfervrijvertrek.

ADO kan Yegen aan contract tot zomer 2023 houden

Wat in zich vervolgens in Zeist voltrok lijkt het meest op een welles-nietesspel. Vorige week zaten beide kampen al voor de commissie, maar tot een oordeel kwam het niet. ADO-trainer Dirk Kuijt werd opgeroepen om onder ede zijn getuigenverklaring te komen doen. De zaakwaarnemer van Yegen deed het verhaal van de andere kant.
In de getuigenverklaring zegt zaakwaarnemer Danny Ris dat er in juni veelvuldig contact is geweest met Kuijt over het aanblijven van Verheydt. 'Als jij mij helpt met het blijven van Verheydt dan help ik jou met Elano Yegen, want hij gaat bij mij niet spelen', citeert Ris naar eigen zeggen een uitspraak van Kuijt. Ris vervolgt: 'Kan die dan gratis weg? Ja, die mag gratis weg', klonk volgens Ris het antwoord van Kuijt.
ADO Den Haag-trainer Dirk Kuijt
ADO Den Haag-trainer Dirk Kuijt © Soccrates Images
Kuijt noemt die uitspraken 'een leugen'. 'Danny Ris wilde heel graag doorpakken met meerdere spelers. Wij hebben altijd aangegeven dat wij eerst duidelijkheid over Verheydt wilde hebben. Daarna wilde ik zo snel mogelijk duidelijkheid geven over zijn andere spelers', zegt de ADO-trainer tegen de commissie.
Volgens zaakwaarnemer Ris ontstaat er intern discussie over een langer verblijf van Verheydt. 'Er kwamen aanvullende eisen vanuit Verheydt, dat wordt uiteindelijk afgehandeld. Daarmee wordt Verheydt de bestbetaalde speler bij ADO. Intern was er veel strijd tussen aandeelhouder Ignacio Beristain en algemeen directeur Edwin Reijntjes. Voor mijn gevoel ben ik daar de dupe van geworden.'
Elano Yegen
Elano Yegen © Soccrates Images
De 42-jarige Kuijt vervolgt zijn verhaal over Yegen: 'Ik wilde Elano de eerste twee weken aan het werk zien, ook in de oefenwedstrijden. In die tijd zou ik een goed oordeel kunnen geven over wat de kansen zouden zijn. Daarnaast heb ik het aanblijven van Verheydt niet gekoppeld aan een vertrek van Yegen.'
De commissie wil weten hoe Kuijt tegen een langer verblijf van Yegen aankijkt. 'Ik vind het super vervelend dat Elano door zijn intermediair wordt meegenomen in deze situatie. Ik wil graag met Elano werken, maar wens niet meer met zijn zaakwaarnemer samen te werken. Ik wil Elano graag de komende periode zien. Starten in O21 en mogelijk bij het eerste elftal. Mogelijk blijkt later dat het beter is om elders te gaan voetballen.'

Weinig tijd

De arbitragecommissie had na het aanhoren van beide verhalen niet veel tijd nodig en stelde ADO Den Haag in haar gelijk. Yegen mag niet transfervrij vertrekken en zal zijn contract tot de zomer van 2023 moeten uitdienen.