ADO kan geen vuist maken tegen Willem II en lijdt nieuwe nederlaag

ADO Den Haag vrijdag tijdens het duel met Willem II
ADO Den Haag vrijdag tijdens het duel met Willem II © Soccrates Images
DEN HAAG - ADO Den Haag is tegen Willem II voor de vierde keer dit seizoen tegen een nederlaag aangelopen. Een van richting veranderd schot van Michael de Leeuw was voldoende voor de Tilburgse winst.
Het deed menig wenkbrauw fronsen. In een sfeervol Koning Willem II Stadion, dat tot de nok toe gevuld was, moest de verkapte eredivisiewedstrijd tussen Willem II en ADO Den Haag vrijdagavond na een halfuur tijdelijk worden stilgelegd, omdat er vuurwerk het uitvak richting de Willem II-fans werd geschoten.
ADO, dat na de ongeregeldheden tegen Excelsior Rotterdam, al onder een vergrootglas ligt, had het op dat moment lastig tegen de ploeg die vorig seizoen degradeerde uit de eredivisie. Net als een week eerder, toen Jong Ajax met 4-0 werd verslagen, gaf de ploeg van Dirk Kuyt de tegenstander de bal om vervolgens ver terug te zakken. Een klein mazzeltje voor de Haagse bezoekers: Willem II deed weinig met de ruimte die het kreeg. Op een gevaarlijke kopbal van Boy Kemper na waren het ‘de Superkruiken’ die de klok sloegen en vlak voor rust de potentiële 1-0 op een presenteerblaadje kregen. Jesse Bosch schoot rakelings langs de kruising.

Frustratie

Na rust duurde het niet lang voor de thuisploeg verdiend op voorsprong kwam. Tyrese Asante gooide zich voor een schot van Michael de Leeuw, maar ketste de bal daarmee onbedoeld in de hoek die doelman Hugo Wentges al had verlaten. Een harde dreun voor geel-groenen, waar de frustratie toenam.
De spelers van ADO Den Haag droegen vrijdagavond rouwbanden om hun arm vanwege het overlijden van oud-FC Den Haag-speler Ron de Roode (57). De Leidenaar kwam in de jaren ’80 tot meer dan 210 wedstrijden voor de Haagse club.
ADO probeerde het wel, maar vocht tegen zichzelf. Willem II voetbalde vrolijk verder en kon mede door het grabbelen van Hugo Wentges, die nog niet zijn vorm van vorig seizoen te pakken heeft, meerdere malen gevaarlijk worden.

Slechte start

De 2-0 voor de thuisploeg lag meer voor de hand dan dat ADO nog de gelijkmaker ging maken. Een tweede treffer kwam er niet, ondanks dat Willem II-invaller Jeremy Bokila nog centimeters naast schoot.
Er kan in Den Haag met drie punten uit vijf wedstrijden worden gesproken van een teleurstellende seizoensstart. Volgende week vrijdag komt Jong AZ op bezoek. De Alkmaarse beloften kenden met drie overwinningen uit vier wedstrijden een prima start van het seizoen.

Scoreverloop Willem II - ADO Den Haag: 1-0 (0-0)

  • 53. 1-0 De Leeuw
Opstelling Willem II: Lamprou; Schouten, Dammers, Llonch, Svensson (73. Mathieu), Owusu, Crowley, De Leeuw (85. Bokila), Woudenberg (73. Lesquoy), Bosch (85. Heerkens), Doodeman
Opstelling ADO Den Haag: Wentges; Hall, Asante, Werker, Kemper; Klas (72. Esajas), Breinburg (84. Bilate), De Waal (72. Komljenovic); Severina (72. Catic), Verheydt, Zwarts
Gele kaart: Esajas (ADO Den Haag)
Scheidsrechter: Pol van Boekel