Sportnieuws | Zilver en brons voor Oranje op EK 3x3-basketbal

REGIO - In dit bericht brengen wij het laatste nieuws over regionale sportteams of individuele sporters uit de regio. Van grote voetbaltransfers in het buitenland tot uitslagen van sportwedstrijden op landelijk topniveau.

Zilver en brons voor Oranje op EK 3x3-basketbal

Op het Europees kampioenschap 3x3-basketbal in Oostenrijk heeft de 23-jarige Noortje Driesen uit Noordwijk met het Nederlands vrouwenteam een zilveren medaille veroverd. In de finale was Oranje niet opgewassen tegen Frankrijk: 21-14.
Voor de Nederlandse mannen bleek brons het hoogst haalbare. De ploeg met Alphenaar Arvin Slagter (36) en Jan Driessen (25) - Noortjes oudere broer - was in het duel om de derde plaats met 21-10 te sterk voor Litouwen. Nederland werd in de halve finale door wereldkampioen Servië uitgeschakeld.
Alle medaillewinnaars namens Nederland op het EK 3x3-basketbal
Alle medaillewinnaars namens Nederland op het EK 3x3-basketbal © FIBA

Heren HGC delen punten in topper, ook mannen HDM winnen regioderby

Amsterdam - HGC: 3-3 (1-2)
Amsterdam schoot uit de startblokken en kwam via een prachtige treffer van Robbert Kemperman op een 1-0 voorsprong in de tweede minuut. Met een fraaie tegendraadse backhand schoot de international raak. De gelijkmaker van HGC was weergaloos. Een geweldige pas door de lucht werd even zo fraai gecontroleerd in de vijandelijke cirkel door Alan Forsyth. Oog in oog met de doelman bleef hij rustig: 1-1. De 1-2 kwam voort uit fraai samenspel. Met een vlotlopende aanval werd de Amsterdamse defensie opengereten, waarna het voor Lucas Veen een koud kunstje was van dichtbij raak te tikken.
Valentijn Charbon maakte vijf minuten in het tweede kwart de 2-2 met een tip-in uit een afgeslagen voorzet. Een op het oog geldige treffer werd HGC aan het begin van de tweede kwart door de neus geboord. De scheidsrechter zag een aanvallende fout, terwijl de goal van 'De Gazellen' tot stand kwam via een stick van een Amsterdammer. Doordat er geen videoarbitrage aanwezig was, ging er een streep door de 2-3 voor de Wassenaarse formatie. Even later was het wel raak voor HGC: een rebound werd benut door Maico Casella . Een enorme flater van doelman Sam van der Ven leidde vijf minuten voor tijd het puntverlies in. Een op het oog onschuldige voorzet van Kemperman ging ongelukkig via de keeper het doel in. Via een strafcorner leek Amsterdam nog met de winst aan de haal te gaan, maar Van der Ven maakte zijn fout enigszins goed door reddend op te treden: 3-3.
Scoreverloop:
 • 1-0 Robbert Kemperman
 • 1-1 Alan Forsyth
 • 1-2 Lucas Veen
 • 2-2 Valentijn Charbon
 • 2-3 Maico Casella
 • 3-3 Robbert Kemperman

HDM - Klein Zwitserland: 3-2

Net als bij de dames werd ook bij de heren de Haagse regioderby tussen HDM en Klein Zwitserland in het voordeel van de thuisclub beslist. Aki Käppeler opende de score namens de bezoekers uit een strafcorner. Even later was de verdediger opnieuw trefzeker en leek hij met zijn tweede doelpunt een zorgeloze middag voor 'De Steenbokken' in te luiden.
Niets bleek minder waar. Stijn van Pelt bracht namens HDM de spanning terug door de 1-2 aan te tekenen, waarna Wiegert Schut uit een strafcorner de 2-2 aantekende. Ruben Versteeg maakte de 'remontada' compleet door met de 3-2 het duel volledig om te draaien. Daarmee groeide de voormalig Klein Zwitserland-speler uit tot matchwinner in het duel met zijn oude werkgever.
Scoreverloop:
 • 0-1 Aki Käppeler
 • 0-2 Aki Käppeler
 • 1-2 Stijn van Pelt
 • 2-2 Wiegert Schut
 • 3-2 Ruben Versteeg

Dames HDM winnen Haagse derby tegen Klein Zwitserland, HGG opnieuw onderuit

HDM - Klein Zwitserland: 3-1 (1-1)
De Haagse derby was nog geen zeven minuten oud toen HDM op voorsprong kwam: doelpuntenmaakster was Jip Dicke. De thuisploeg leek met een 1-0 tussenstand de kleedkamers op te zoeken, maar dat was buiten Kaho Tanaka gerekend. De Japanse speelster schoot Klein Zwitserland op gelijke hoogte.
In het derde kwart was het opnieuw HDM dat de leiding pakte via Eva van ’t Hoog op het goedgevulde sportcomplex aan de Theo Mann-Bouwmeesterlaan in Den Haag. Met enig fortuin besliste Stefanie Kershaw met een tip-in na een scrimmage de wedstrijd. In het restant van het duel werd niet meer gescoord, waardoor de Haagse burenruzie een prooi werd voor HDM: 3-1.
Scoreverloop:
 • 1-0 Jip Dicke
 • 1-1 Kaho Tanaka
 • 2-1 Eva van ’t Hoog
 • 3-1 Stephanie Kershaw
Amsterdam - HGC: 3-2 (1-1)
Al vroeg in de wedstrijd mocht de thuisploeg aanleggen voor een strafcorner. Het buitenkansje was echter niet aan Michelle Fillet besteed. Niet veel later beet HGC voor het eerst van zich af. Een inzet van Lisa Lejeune uit een strafcorner spatte uiteen op de paal. Even later was het wel raak voor 'De Gazellen'. Mariona Serrahima scoorde van dichtbij: 0-1. Aan het begin van het tweede kwart trok Amsterdam de score recht: Fay van der Elst tekende met haar derde treffer van het seizoen de gelijkmaker aan.
In het vierde kwart ontbrandde het duel volledig. De uiterst bedrijvige Fillet zette Amsterdam in de 46ste minuut op 2-1. Met een hard schot bracht ze HGC in de problemen. Amper bekomen van de tegentreffer was het een halve minuut later op vrijwel identieke wijze opnieuw raak: doelpuntenmaakster was andermaal Fillet. Dirkie Chamberlain deed na een verdedigingsfout een minuut later alweer wat terug. Twee strafcorners in de ultieme slotfase leken nog soelaas te bieden voor HGC, maar het mocht niet zo zijn. Na de eerdere 0-1 nederlaag van de Wassenaarse ploeg werd ook het tweede duel van de competitie verloren.
Scoreverloop:
 • 0-1 Mariona Serrahima
 • 1-1 Fay van der Elst
 • 2-1 Michelle Fillet
 • 3-1 Michelle Fillet
 • 3-2 Dirkie Chamberlain

Voormalig schorttracker Menno Boelsma overleden

De voormalig schaatser en shorttracker Menno Boelsma uit Monster is in de nacht van vrijdag op zaterdag overleden aan de gevolgen van kanker. De alleskunner op de ijsbaan werd als pionier van het Nederlandse shorttrack gezien. Hij werd in 1980, 1981 en 1983 Nederlands kampioen. In 1981 behaalde hij een bronzen plak op het WK: de eerste individuele WK-medaille ooit voor Nederland. Boelsma is 61 jaar geworden.

Noordwijker Van der Sar langer directeur bij Ajax

Ajax gaat het contract van Edwin van der Sar verlengen. De raad van commissarissen wil de algemeen directeur tot minimaal 30 juni 2025 aan de club uit Amsterdam binden. De oud-doelman wordt op 11 november herbenoemd op een algemene vergadering van aandeelhouders. De huidige overeenkomst van Van der Sar loopt eind november volgend jaar af.
Van der Sar maakt sinds november 2012 deel uit van het directieteam van Ajax. Daar begon hij als directeur marketing. In november 2016 werd de voormalig doelman benoemd tot algemeen directeur en is hij in die hoedanigheid ook voorzitter van het directieteam van de kampioen.

Vier Hagenaars te zien bij kickboksevenement van Glory in oktober

Kickboksorganisatie Glory heeft dinsdag alle wedstrijden bekend gemaakt die plaats zullen vinden tijdens het evenement 'Collision 4' op 8 oktober. Tijdens het toernooi in Arnhem stappen maar liefst vier Haagse vechters de ring in. Bij een Collision-toernooi doen meer deelnemers en grotere namen mee dan bij een normaal kickbokstoernooi van Glory.
De 22-jarige kickbokser Michael Boapeah uit Den Haag neemt het in zijn tweede wedstrijd op tegen de tien jaar oudere Duitser Sergej Braun. Boapeah loopt hierdoor een 'clash' mis met stadsgenoot Serkan Ozcaglayan die op hetzelfde toernooi zal gaan vechten tegen de Brazilliaan Cesar Almeida. Boapeah had bij zijn winst het vorige toernooi Ozcaglayan nog uitgedaagd.
Ook de dertigjarige Hagenaar Tarik Khbabez stapt in Arnhem opnieuw de ring in. De vechter zal het opnemen tegen de vijf jaar oudere Sergej Maslobojev uit Litouwen. De winnaar van het gevecht mag zich direct na afloop de nieuwe nummer één in de light heavyweight-divisie noemen. Daarnaast zal Tifanny van Soest ook meedoen. De huidig superbatam-kampioen zal haar titel verdedigen tegen de Franse Sarah Moussaddak.

Beerensteyn mist belangrijke WK-kwalificatiewedstrijd door ziekte

Lineth Beerensteyn kan dinsdagavond niet meedoen bij de voetbalsters van Oranje in de belangrijke WK-kwalificatiewedstrijd tegen IJsland. De Haagse aanvalster is ziek en heeft het trainingskamp verlaten, meldt de KNVB. 'Ze heeft geen Covid, maar is helaas niet in staat om in actie te komen.'
De Nederlandse voetbalsters moeten winnen van IJsland om zich rechtstreeks te plaatsen voor het WK van volgend jaar in Australië en Nieuw-Zeeland. IJsland gaat de laatste groepswedstrijd in met 1 punt voorsprong. Het duel in stadion Galgenwaard van Utrecht begint om 20.45 uur.
Linneth Beerensteyn
Linneth Beerensteyn © Soccrates Images

Annette Duetz prolongeert wereldtitel zeilen

Zeilster Annette Duetz heeft in Canada hun wereldtitel geprolongeerd. De Delftse stond samen met Odile van Aanholt op het podium in de 49erFX-klasse. 'Er staan hier twee hele blije wereldkampioenen met de Nederlandse vlag. Het was nog spannend', zei Van Aanholt over de wereldtitel.
Duetz pakte eerder twee wereldtitels in de 49erFX met Annemiek Bekkering, in 2018 en 2019. Op de Spelen van vorig jaar in Japan pakten ze brons. Enkele maanden later besloot Bekkering haar topsportcarrière te beëindigen. Duetz hoopt over twee jaar in Parijs voor de derde keer mee te doen aan de Olympische Spelen. Met drie wereldtitels is ze nu de succesvolste zeilster in de 49erFX.