Nieuwe tik voor ADO Den Haag: gelijkspel tegen Jong FC Utrecht

Thomas Verheydt droeg de aanvoerdersband
Thomas Verheydt droeg de aanvoerdersband © Soccrates Images
DEN HAAG - ADO Den Haag heeft een punt overgehouden aan de uitwedstrijd tegen Jong FC Utrecht. De bezoekers leken met lege handen te vertrekken uit de Domstad, totdat invaller Nigel Owusu vlak voor tijd een punt voor zijn ploeg redde. ADO heeft na zeven wedstrijden in de Keuken Kampioen Divisie vijf punten.
De druk zat er bij ADO Den Haag op. Na een teleurstellende seizoenstart, waarin slechts vier punten uit zes wedstrijden werden behaald, moest er maandagavond gewonnen worden van Jong FC Utrecht om nog een klein beetje lucht te krijgen.
Met Jong FC Utrecht als tegenstander, dat evenveel punten had als de ploeg van Dirk Kuijt, kon het treffen tussen de Dom- en Hofstad, ondanks dat er niet gedegradeerd kan worden uit de Keuken Kampioen Divisie, een degradatiekraker worden genoemd. Waar ADO aan het begin van het seizoen de doelstelling uitsprak om te promoveren, ging het de zevende speelronde in als de nummer zeventien van de ranglijst.

Verheydt niet in scoringspositie

Dhoras Klas kreeg al vroeg in de wedstrijd de grootste kans van de eerste helft. Zijn schot vanaf de rand van het zestienmetergebied spatte uiteen op de binnenkant van de paal, waarmee hij het eerste Haagse signaal gaf. Veel meer doelpogingen kwamen er in de eerste helft echter niet.
ADO speelde frisser dan in de met 2-2 gelijkgespeelde wedstrijd tegen Jong AZ, maar kon onder andere spits Thomas Verheydt nog altijd maar weinig in stelling brengen. De snelheid van buitenspelers Joël Zwarts en Amar Catic, die de voorkeur kreeg boven Xander Severina, werd weinig benut, waardoor de Haagse topschutter weinig bruikbare ballen kreeg.

Paal voorkomt treffers

Verheydt droeg tegen de Utrechtse belofteploeg de aanvoerdersband, omdat aanvoerder Boy Kemper wordt geopereerd aan zijn hiel. Amir Absalem was zijn vervanger. Ook Gylermo Siereveld startte in de basis. De 20-jarige verdediger, die Daryl Werker naar de bank verwees, straalde zelfvertrouwen en rust uit.
Waar het in de eerste helft maar een paar minuten duurde voor Klas de paal raakte, duurde het ook na rust niet lang voor er een kets van het aluminium klonk. Ditmaal was het de in het rood-wit geklede Daishawn Redan die bijna de openingstreffer achter zijn naam mocht noteren. Het was het startschot van een paar kansen aan beide kanten.

Nieuwe tik

De Utrechtse hakballetjes vlogen na zeventig minuten het veld over. En dat was niet zonder reden: het vertrouwen bij de thuisploeg had zojuist een boost gekregen. ADO-verdediger Tyrese Asante stond lucht te dekken, waardoor invaller Derensili Sanches Fernandes recht op doelman Hugo Wentges af kon lopen, 1-0.
ADO moest alles geven om niet de zoveelste tik te ontvangen. Maar met Mario Bilate als ingevallen stormram was het vooral Wentges die in actie moest komen. Severina kreeg met een paar minuten op de klok nog wel dé kans op de gelijkmaker, maar faalde hopeloos. Het lukte de mannen van Kuijt, die bij FC Utrecht debuteerde in het profvoetbal, amper om de thuisploeg te laten beven.

Hoog- tegen laagvlieger

Alhoewel, net als tegen Jong AZ was het ook nu een invaller die vlak voor tijd de gelijkmaker op het scorebord zette. Ditmaal was het linksback Nigel Owusu die een punt voor de bezoekers redde.
ADO blijft na zeven speelronden steken op vijf punten. Aanstaande vrijdag staat de volgende pittige kluif op het programma. In Zwolle wacht de nog ongeslagen koploper PEC.