Witte zakdoekjes bij nieuwe pijnlijke nederlaag ADO: 1-3 tegen Jong PSV

Gregor Breinburg
Gregor Breinburg © Soccrates Images
DEN HAAG - ADO Den Haag is in eigen huis tegen de vijfde nederlaag van het nog prille seizoen aangelopen. Waar twee weken terug nog knap van koploper PEC Zwolle werd gewonnen, was Jong PSV vrijdagavond met 3-1 te sterk. Tyrese Asante was trefzeker namens de thuisploeg.
Bij ADO Den Haag startte Finn van Breemen centraal achterin de defensie. De 19-jarige linkspoot, die tegen Jong PSV zijn basisdebuut maakte, kreeg de voorkeur boven Gylermo Siereveld, die genoegen moest nemen met een plek op de bank.
Assistent-trainer Chris van der Weerden zat tegen Jong PSV voor het laatst op de bank naast Dirk Kuijt. De 49-jarige Van der Weerden, die deze zomer een contract tekende in de Hofstad, vertrekt naar Vitesse, waar hij zaterdag in de uitwedstrijd tegen FC Twente al op de bank zit. ADO heeft zijn opvolger al in huis, maar het is nog niet bekend wie.
Het waren de bezoekers die binnen de minuut bijna op voorsprong kwamen. Niet via een uitgespeelde aanval, zoals ADO na tien minuten liet zien met Max de Waal als eindstation, maar met een schot van afstand. Denzel Hall verspeelde de bal, waarna PSV’er Simon Colyn besloot om het vanaf de middencirkel ‘gewoon’ te proberen. Zowel zijn schot als dat van ADO-middenvelder De Waal ging centimeters langs de doelpaal.

Snoeiharde pegel

Terwijl ADO er via de flanken met Joël Zwarts en Xander Severina een aantal keer gevaarlijk uitkwam, waren het juist de Brabanders die de score openden. Met een verwoestende uithaal van buiten het zestienmetergebied liet Mohamed Nassoh ADO-doelman Hugo Wentges, die eerder bij een hoekschop al grabbelde, kansloos: 0-1. ADO moest in de achtervolging.
Waar Zwarts en Severina er in de eerste helft een paar keer knap langs hun man pingelden, maar nalieten om goede voorzetten af te leveren, zat de aanvaller met misschien wel de meeste potentie op de bank. Ricardo Kishna tekende deze week een contract tot de zomer van 2023 en keert daarmee, na in eerste instantie te hebben gehoopt op een buitenlands avontuur, terug in het geel-groen.

'Schaam je dood'

Vanaf de bank zag de flegmatieke buitenspeler hoe achterin bij ADO veel slordige fouten werden gemaakt. Onder andere Tyrese Asante leverde de bal regelmatig in zonder dat er een tegenstander in zijn buurt was. De 0-2 viel uiteindelijk nog voor rust uit een counter. Jong PSV had de score na ruim een halfuur al bijna verdubbeld uit een tegenstoot, maar vlak voor de theepauze was het wel raak. Jensen Seelt was de doelpuntenmaker.
‘Schaam je dood’, galmde het bij het rustsignaal vanaf de slecht gevulde tribunes. Want nog voordat de spelers de kleedkamer opzochten, werd ADO gepijnigd, omdat opnieuw Seelt vogelvrij kon scoren. De witte zakdoekjes kwamen tevoorschijn, terwijl tevens werd geroepen om de terugkeer van Giovanni Franken, die het Onder 21-elftal onder zijn hoede heeft.

Asante redt de eer

Asante gaf namens de thuisploeg direct na rust het enige juiste antwoord. Met een snoeiharde kopbal bracht hij ADO terug in de wedstrijd, waarna ook Severina dicht bij een treffer was. Zijn inzet in de verre hoek kon ternauwernood worden gekeerd.
ADO probeerde het wel, maar creëerde bar en bar weinig tegen de Eindhovense talenten, die de Haagse defensie met regelmaat omsingelden. Ook Kishna, die met nog iets minder dan tien minuten op de klok in het veld kwam voor Van Breemen, kon het tij niet keren.

Topploeg op bezoek

ADO staat na negen speelronden in de staart van de ranglijst en beleeft een ronduit teleurstellende seizoenstart. Volgende week vrijdag treft de ploeg een van de sterkere teams uit de Keuken Kampioen Divisie. FC Eindhoven komt op bezoek.
De 27-jarige Ricardo Kishna speelde in de jeugd van ADO Den Haag, maar vertrok in 2009 naar de hoofdstad om voor Ajax te voetballen. In 2017 keerde hij, na een avontuur bij Lazio Roma en LOSC Lille, terug bij zijn jeugdliefde, maar kwam door een kruisbandblessure slechts twee wedstrijden in actie. In 2020 contracteerde de Haagse club hem opnieuw, waarna hij afgelopen zomer zijn zinnen zette op een nieuw buitenlands avontuur. Toen de juiste club niet kwam, besloot hij zijn conditie weer op pijl te houden in de Hofstad, waarna hij een contract tekende tot de zomer van 2023.

Scoreverloop ADO Den Haag - Jong PSV: 1-3 (0-3)

  • 23. 0-1 Nassoh
  • 41. 0-2 Seelt
  • 45+1. 0-3 Seelt
  • 50. 1-3 Asante
Opstelling ADO Den Haag: Wentges; Hall, Asante, Van Breemen (82. Kishna), Absalem (76. Rodriguez); Klas, Breinburg (76. Bilate), De Waal (66. Esajas); Severina, Verheydt, Zwarts (66. Catic)
Opstelling Jong PSV: Schiks; Comenencia, Seelt, Vos, Leysen; Tielemans, Doudah, Nassoh; Van Duiven, Colyn, Sealy
Gele kaart: Klas, Van Breemen (ADO Den Haag) Leysen, Tielemans, Van Duiven (Jong PSV)
Rode kaart: -
Scheidsrechter: Marc Nagtegaal