Sportnieuws | Klein Zwitserland zet stap richting subtop, HDM leidt minieme nederlaag

Aki Käppeler (rode haarband) opende de score namens Klein Zwitserland
Aki Käppeler (rode haarband) opende de score namens Klein Zwitserland © ANP
REGIO - In dit bericht brengen wij het laatste nieuws over regionale sportteams of individuele sporters uit de regio. Van grote voetbaltransfers in het buitenland tot uitslagen van sportwedstrijden op landelijk topniveau.

Uitslagen hoofdklasse heren

Klein Zwitserland wint overtuigend, HDM nipt onderuit

Klein Zwitserland - Schaerweijde: 3-1 (1-0)
  • 1-0 Aki Käppeler
  • 2-0 Camil Papa
  • 3-0 Marco Miltkau
  • 3-1 Pepijn Luijkx
Klein Zwitserland heeft dankzij een 3-1 zege een stapje richting de subtop van de hoofdklasse gezet. Specialist Aki Käppeler zette de gastheren met een snoeiharde push uit een strafcorner op 1-0 in de eerste helft, waarna de Hagenaars in de tweede helft verder uitliepen.
Met een technisch knappe tip-in verdubbelde Camil Papa in het tweede bedrijf de marge, waarna de derde Klein Zwitserland-goal van de middag op naam kwam van Marco Miltkau. Nadat een bal uit de kluts voor zijn stick was beland, bleef hij rustig op een meter of twee van het vijandelijke doel: 3-0. Pepijn Luijkx redde in het restant van het duel nog de eer namens de bezoekers.
HDM - Pinoké: 0-1 (0-0)
  • 0-1 Alexander Hendrickx
HDM heeft op eigen veld een nederlaag geleden tegen Pinoké. Een doelpunt van Alexander Hendricks bracht de uitploeg aan de leiding. Later bleek dat het enige doelpunt van de wedstrijd te zijn, waardoor de drie punten naar Amstelveen gingen.
Gezien het spelbeeld was een punt zeker verdiend voor de gastheren aan de Theo Mann-Bouwmeesterlaan in Den Haag. Ondanks verwoede pogingen wist de equipe van trainer Erik van Driel niet tot scoren te komen.

Uitslagen hoofdklasse dames

HGC wint, knotsgekke ontknoping bij HDM

Kampong - HGC: 1-2 (0-1)
  • 0-1 Faye Muijderman
  • 1-1 Madison Fitzpatrick
  • 1-2 Lola Riera
De dames van HGC hebben uit afgerekend met laagvlieger Kampong. Dankzij een doelpunt van Faye Muijderman leidde de Wassenaarse club met 0-1 tijdens de rust. Na de theepauze scoorde Madison Fitzpatrick de gelijkmaker uit een strafcorner. Niet veel later tekende Lola Riera eveneens uit een strafcorner voor een doelpunt: 2-1.
Bloemendaal - HDM: 3-2 (2-0)
  • 1-0 Tyler Lench
  • 2-0 Carmel Bosch
  • 2-1 Lotte Beetsma
  • 2-2 Pien van Nes
  • 3-2 Demi Hilterman
HDM heeft geen punten overgehouden aan het bezoek bij Bloemendaal. Bij rust keek de ploeg van Ivar Knötschke tegen een 2-0 achterstand aan. Lotte Beetsma deed in het vierde kwart met een fraaie knal met de backhand in de korte hoek nog wat terug in de score, 2-1. In de slotfase leek HDM een punt te redden. De achtste (!) strafcorner voor HDM werd een prooi voor Pien van Nes: de aanvalster pushte hard en laag raak.
Toch besliste Demi Hilterman tien seconden voor tijd anders. De speelster pushte - uit nota bene de eerste strafcorner van de wedstrijd voor Bloemendaal - snoeihard raak in de bovenhoek. Daardoor zijn de druiven zuur voor HDM en trainer Knötschke. Bij de bezoekers ontbrak Australisch international Stephanie Kershaw. Zij brak eerder deze week haar vinger tijdens een training.

Dramatische seizoenstart Hijs Hokij: Zoetermeer wint derby

Een zwaar gehavend Hijs Hokij heeft in de ijshockeyderby tegen de Zoetermeer Panters met 4-3 na penaltyshots verloren in de Belgisch-Nederlandse competitie. Zes seconden voor tijd maakten de Panters gelijk, waardoor er een overtime gespeeld moest worden. In die extra speeltijd werd er niet meer gescoord, waardoor penaltyshots volgde. De bezoekers wisten hierin twee keer het net te vinden, waardoor zij de overwinning mee naar Zoetermeer namen. Hijs Hokij scoorde één keer.
Daardoor is de seizoenstart van trainer Chris Eimers bij het Haagse Hijs Hokij ronduit dramatisch te noemen. De eerste drie duels van de competitie mondden allemaal uit in een nederlaag. Voor de Zoetermeer Panters was het de eerste zege van het seizoen.
Zoetermeer Panters - Hijs Hokij: 4-3 (na penaltyshots) (0,0, 1-1, 2-2, 0-0, 2-1)
  • 0-1 Tsjaad
  • 1-1 Van Ulsen
  • 2-1 Versteeg
  • 2-2 Melissant
  • 2-3 Wurm
  • 3-3 Makarin

Handbalsters Venéco/Velo onderuit in Amsterdam, Quintus wint ruim

De dames van promovendus Venéco/Velo uit Wateringen hebben niet weten te winnen van het hoger aangeslagen Amsterdam (vorig jaar nog tweede van Nederland). De nederlaag was fors: 38-23.
Quintus, uit Kwintsheul, boekte een knappe overwinning op Vlug en Lenig. De handbalsters hadden geen kind aan de Limburgers en wonnen met liefst veertien doelpunten verschil: 34-20.

ZZ Leiden begint seizoen met overwinning

ZZ Leiden is het nieuwe seizoen begonnen met een overwinning. De basketballers, die vorig jaar de BNXT League wonnen, waren veel te sterk voor Den Helder. In Noord-Holland werd het 79-105 voor de Leidse mannen.

Mannen HGC boeken eerste overwinning

De mannen van HGC hebben voor het eerst dit seizoen gewonnen. De ploeg uit Wassenaar was met 5-0 te sterk voor Voordaan. Halverwege stond het al 4-0.
HGC - Voordaan: 5-0
  • 1-0 Willem van Campen
  • 2-0 Florian Scholten
  • 3-0 Seve van Ass
  • 4-0 Marc Balto
  • 5-0 Maico Casella
Seve van Ass in actie voor HGC
Seve van Ass in actie voor HGC © Orange Pictures

Vrouwen Klein Zwitserland hard onderuit

De hockeyvrouwen van Klein Zwitserland hebben met maar liefst 8-0 verloren van SCHC. Het duel tussen de koploper en hekkensluiter van de hoofdklasse was vanaf het begin af aan een ongelijke strijd. Pien Dicke scoorde drie keer voor de ploeg uit Bilthoven.
SCHC - Klein Zwitserland: 8-0
  • 1-0 Xan de Waard
  • 2-0 Trijntje Beljaars
  • 3-0 Isa Kroot
  • 4-0 Pien Dicke
  • 5-0 Pien Dicke
  • 6-0 Yibbi Jansen
  • 7-0 Pien Dicke
  • 8-0 Isa Kroot

Vrouwen ADO verliezen van Leeuwinnen

De vrouwen van ADO Den Haag hebben een oefenduel van 45 minuten met 3-0 verloren van het Nederlands elftal. Omdat veel speelsters zelf internationale verplichtingen hadden, kon Sjaak Polak niet zijn beste elftal het veld insturen. De Leeuwinnen speelden ook een helft tegen Feyenoord. Dat duel eindigde in 0-0. Het drieluik werd afgesloten met een halve wedstrijd tussen Feyenoord en ADO waarbij de Rotterdammers met 1-0 wonnen.

Langeveld wordt ploegleider

Profwielrenner Sebastian Langeveld uit Lisse rijdt zondag zijn laatste grote wedstrijd. Hij stopt als wielrenner en wordt ploegleider. Dat meldt mediapartner Bollenstreek Omroep. Zondag is Parijs-Tours zijn laatste koers. Dan zit het er voor de 37-jarige wielrenner op na zeventien jaar professioneel wielrennen. Langeveld won in 2011 Omloop het Nieuwsblad, in 2014 pakte hij de Nederlandse titel op de weg. Hij werd in 2017 derde in Parijs-Roubaix, Langeveld stond zes keer aan de start bij de Tour de France.

Correia seizoen langer trainer van VV Katwijk

Anthony Correia gaat voor zijn vierde seizoen bij VV Katwijk. De trainer staat sinds de zomer van 2020 voor de groep op De Krom. Zijn eerste seizoen zag hij na zes wedstrijden eindigen vanwege corona. Vorig jaar werd hij kampioen met de Katwijkers. Momenteel staat de veertigjarige trainer met zijn ploeg derde in de tweede divisie.
Naast zijn baan als trainer van Katwijk, volgt hij dit seizoen de cursus coach betaald voetbal. Ook is hij assistent-trainer bij eerstedivisieclub Telstar. Voor die vereniging speelde hij 356 profwedstrijden.
Anthony Correia staat momenteel derde met VV Katwijk
Anthony Correia staat momenteel derde met VV Katwijk © Orange Pictures

Vrouwen ADO Den Haag oefenen vrijdag tegen Leeuwinnen

De vrouwen van ADO Den Haag spelen komende vrijdag een halve wedstrijd tegen het Nederlands vrouwenelftal. Die ploeg zou komende vrijdag eigenlijk oefenen tegen Zambia, maar vanwege visumproblemen bij het Afrikaanse land gaat die wedstrijd niet door. Om toch een wedstrijd te spelen fungeren ADO Den Haag en Feyenoord als oefenpartner. Beide teams komen in Zeist een helft in actie tegen de Leeuwinnen. Dinsdag is er nog een oefeninterland tegen Noorwegen in Den Haag.
De Haagse Lineth Beerensteyn zal daar niet bij zijn. De aanvalster van Juventus, met 85 caps op haar naam, heeft vanwege privéomstandigheden het trainingskamp van de Nederlandse ploeg verlaten en is naar huis gegaan.
Barbara Lorsheyd keept voor zowel het Nederlands elftal als de vrouwen van ADO Den Haag
Barbara Lorsheyd keept voor zowel het Nederlands elftal als de vrouwen van ADO Den Haag © ANP

ZZ Leiden neemt afscheid van clubicoon Worthy de Jong

ZZ Leiden neemt zondag 23 oktober afscheid van clubicoon Worthy de Jong. De sterspeler vertrok na afgelopen seizoen op eigen verzoek bij de basketbalclub. De viervoudig landskampioen zet De Jong na afloop van de wedstrijd tegen Heroes Den Bosch in het zonnetje, meldt Sleutelstad, mediapartner van Omroep West.
De Jong speelde van 2011 tot en met 2016 en van 2017 tot en met 2022 in de sleutelstad en staat bekend als Mister ZZ Leiden. Hij werd bij ZZ Leiden drie keer landskampioen, twee keer winnaar van de NBB Beker en drie keer winnaar van de super cup.
De Jong besloot te stoppen bij ZZ Leiden omdat hij een andere weg in wilde slaan. Hij gaf aan dat het steeds moeilijker werd om iedere training en iedere wedstrijd alles te geven.

Midweekse speelronde in amateurvoetbal

Dinsdag- en woensdagavond was er een extra speelronde in zowel de Tweede als Derde Divisie. Alle regionale voetbalclubs kwamen in actie. We hebben alle resultaten voor je op een rij gezet:

Quick Boys thuiswedstrijd zonder publiek na rellen tegen Rijnsburgse Boys

Het eerste elftal van Quick Boys moet één thuiswedstrijd zonder publiek spelen. Dat is het vonnis van de Tuchtcommissie van voetbalbond KNVB naar aanleiding van de supportersrellen tussen Rijnsburgse Boys en Quick Boys vorig seizoen.
'Ondanks de bezwaren van Quick Boys heeft de tuchtcommissie besloten om, naast een boete, ook het spelen van één wedstrijd zonder toeschouwers als straf op te leggen. Als gevolg daarvan wordt de eerstvolgende thuiswedstrijd van Quick Boys 1, die tegen Jong Volendam afgewerkt zonder toeschouwers', schrijft Quick Boys op de eigen clubwebsite. Dat duel is aankomende zaterdag om 13.30 uur. Ook is het clubhuis, behalve de voorkantine, is gedurende de wedstrijd gesloten.
Het bestuur zegt in een reactie het te betreuren dat de trouwe toeschouwers de verrichtingen van het vlaggenschip van Quick Boys deze zaterdag niet kunnen volgen, maar realiseert zich ook dat de club dit zelf in de hand heeft. 'Via deze weg willen we onze achterban nogmaals oproepen om van de wedstrijden van Quick Boys 1 vooral een feest te maken. Laat de ongeregeldheden achterwege en gedraag je normaal, niet alleen op Nieuw Zuid, maar ook zeker op bezoek bij andere clubs.'
Een samenvatting van Quick Boys - Jong FC Volendam is aanstaande zondag vanaf 20.00 uur te zien in TV West Sport. De beelden worden maandag om 17.00 uur geplaatst op het YouTube-kanaal van Omroep West.
Supporters op het veld tijdens Rijnsburgse Boys - Quick Boys
Supporters op het veld tijdens Rijnsburgse Boys - Quick Boys © OrangePictures

Twee regiogenoten naar WK baanwielrennen

Onder anderen Laurine van Riessen uit Leiden en Amber van der Hulst uit Hazerswoude-Rijndijk komen volgende week namens Nederland in actie op de wereldkampioenschappen baanwielrennen. Van Riessen start op het onderdeel sprint, Van der Hulst is een van de rensters in de ploegenachtervolging.
Laurine van Riessen
Laurine van Riessen © Orange Pictures

Van Duijvenbode verliest in eerste ronde World Grand Prix

Darter Dirk van Duijvenbode is al in de eerste ronde van de World Grand Prix in Leicester uitgeschakeld. Hij verloor van titelverdediger Jonny Clayton in drie sets: 1-2. De Nederlander opende sterk en won de eerste set, maar raakte daarna uit zijn spel en moest de volgende twee sets aan Clayton weggeven. De Nederlander stoorde zich zichtbaar aan het gedrag van het publiek. Hij draaide zich op een bepaald moment na twee pijlen om en keek geïrriteerd de zaal in.
"Ik wil geen excuses zoeken, maar er was iemand in het publiek die continu 'kom op Jonny' schreeuwde op het moment dat ik een pijl moest gooien", lichtte Van Duijvenbode toe op Viaplay. 'Er zijn hele fanatieke fans bij en ik heb er niet altijd last van, maar nu ging het in mijn hoofd zitten. Ik heb twee sets lang gezocht naar de beveiliging, maar kreeg geen oogcontact', aldus de Nederlander, die in 2020 nog als tweede eindigde.
Dirk van Duijvenbode
Dirk van Duijvenbode © Orange Pictures

Bekijk de samenvattingen van het amateurvoetbal

Afgelopen weekend wisten zowel VVSB als Rijnsburgse Boys maar liefst zes keer te scoren. Bekijk de doelpunten van de amateurclubs terug in TV West Sport. Daarnaast ook beelden van de wedstrijden van de nieuwe koploper Quick Boys, Scheveningen, VV Katwijk, Noordwijk en FC Lisse.

ADO Vrouwen-trainer Sjaak Polak voelt zich bestolen

De vrouwen van ADO Den Haag speelden zondag met 1-1 gelijk tegen PSV. Het tegendoelpunt van de ploeg uit Eindhoven was op zijn minst discutabel. De trainer van de Haagse ploeg, Sjaak Polak, sprak zich dan ook duidelijk uit bij sportzender ESPN: 'Een schande dat de grens hier vlagt voor een goal. We worden hier weer bestolen.'
'Als je twijfelt moet je niet vlaggen', vervolgt een verbolgen Polak. 'Ik weet niet waar de beste man de zekerheid vandaan haalt om zijn vlag op te steken. Dat snap ik niet. De bal is een centimeter of dertig voor de lijn.'
Bekijk hier het fragment van ESPN:

Hagenaar Mario Wehrmann Nederlands kampioen snooker

Mario Wehrmann is voor de vierde keer Nederlands kampioen snooker geworden. Zijn vorige titel pakte hij twintig jaar geleden. De Hagenaar versloeg in de finale Jack Bruins met 5-1. De 47-jarige Wehrmann pakte dertig jaar geleden zijn eerste Nederlandse titel.
In de halve finale versloeg de Hagenaar René van Rijsbergen met 4-3. In de kwartfinale was hij te sterk voor Bram Hofland (4-1).

Zoetermeer Panters verliest ook tweede duel in BeNe League

De ijshockeyers van Zoetermeer Panters hebben ook de tweede wedstrijd in de Belgisch-Nederlandse competitie verloren. Herentals was zondagavond met 8-3 te sterk voor de Panters. In de tweede periode moest de ploeg vijf doelpunten slikken. Net als het Haagse Hijs Hokij is Zoetermeer nog zonder punten.
Herentals - Zoetermeer Panters: 8-3 (1-1, 5-0, 2-2)
Goals Zoetermeer: Turpijn, Tjin-a-Ton, Versteeg
Joy Turpijn van Zoetermeer Panters (rechts)
Joy Turpijn van Zoetermeer Panters (rechts) © Orange Pictures

VVSB blijft door grote overwinning in top ranglijst derde divisie

VVSB blijft door een 6-1 overwinning op VV Dongen bij de topteams van de derde divisie zondag. De Noordwijkerhouters staan dankzij de winstpartij van zondag op een gedeelde tweede plaats en moeten alleen het ongenaakbare ADO'20 voor zich dulden. De Heemskerkers hebben vijf punten meer dan de ploeg van Wilfred van Leeuwen.