'Koerswijziging kan voor ommekeer zorgen', zegt ADO over ontslag Dirk Kuijt

Dirk Kuijt
Dirk Kuijt © Soccrates Images
DEN HAAG - Dirk Kuijt is ontslagen als trainer van ADO Den Haag. De reden is de reeks slechte resultaten in de Keuken Kampioen Divisie, waardoor ADO na zestien wedstrijden op een teleurstellende zeventiende plaats staat. 'We zijn ervan overtuigd dat een koerswijziging bij het eerste elftal kan helpen om voor een ommekeer te zorgen. De ambitie blijft onveranderd', meldt de club in een verklaring op de eigen website.
'Wij bedanken Dirk voor zijn professionaliteit, inzet en toewijding. Daarnaast hebben we een enorme waardering voor het doorzettingsvermogen, de veerkracht en de bezieling die Dirk als persoon kenmerken. De club wenst Dirk succes met alles wat er in de toekomst op zijn pad komt. We hopen dat onze paden ooit weer kruisen', aldus ADO. De club spreekt van een 'moeilijke dag'. Over de opvolging van Kuijt wordt nog nagedacht.
De 42-jarige Kuijt werd begin juni gepresenteerd bij ADO. Hij volgde Giovanni Franken op als hoofdtrainer, nadat die in de laatste wedstrijd van het seizoen promotie naar de eredivisie misliep na de bizarre wedstrijd tegen Excelsior Rotterdam. ADO stond daarin met 3-0 voor, maar gaf die riante voorsprong in de slotfase weg en verloor uiteindelijk na strafschoppen.
Een veelzeggende afbeelding: ADO-trainer Giovanni Franken en -doelman Hugo Wentges in tranen na het verlies, terwijl de ME achter hun hooligans arresteert op het veld
Een veelzeggende afbeelding: ADO-trainer Giovanni Franken en -doelman Hugo Wentges in tranen na het verlies, terwijl de ME achter hun hooligans arresteert op het veld © Soccrates Images
Met Kuijt aan het roer is het doel voor de club duidelijk: promotie naar de hoogste klasse van het Nederlandse voetbal. 'De ambitie van ADO Den Haag is om weer een grote club in Nederland te worden', zegt de Katwijker tijdens zijn presentatie. 'Het is een club die in de eredivisie thuishoort. Als trainer heb ik de uitdaging om die ambitie waar te maken.'

Seizoensstart mislukt

Na een aantal trainingsweken en vijf gewonnen oefenwedstrijden staat begin augustus de eerste competitiewedstrijd tegen Heracles Almelo op het programma. Alle goede bedoelingen ten spijt: er wordt kansloos met 4-0 verloren. Ook de eerste thuiswedstrijd levert een nederlaag op. FC Den Bosch was met 0-2 te sterk.
Joël Zwarts druipt af na de 0-2 van FC Den Bosch
Joël Zwarts druipt af na de 0-2 van FC Den Bosch © Soccrates Images
'We moeten kritisch naar elkaar kijken, maar ook kritisch naar jezelf. Vraag ik niet teveel van mijn spelers? Dat mijn spelers kwaliteit hebben, hebben ze de hele week laten zien, alleen helaas niet vandaag. Dat moet heel snel omkeren', laat Kuijt na de wedstrijd optekenen.

De eerste winst

De ommekeer laat op zich wachten, want ook MVV wint met 3-1 van de Hagenaars. Reden voor Kuijt om van een 'pijnlijke' en 'verschrikkelijke' avond te spreken. Eind augustus volgt dan eindelijk een opsteker voor de geplaagde coach, als ADO Jong Ajax verslaat. In eigen huis wordt het 4-0. De eerste drie punten zijn een feit. 'De spelers moesten meer vertrouwen krijgen, daarin hebben ze zich voortreffelijk beloond', zegt Kuijt.
Kuijt baalt na nederlaag Willem II
Kuijt baalt na nederlaag Willem II © Angelo Blankespoor
De winst werkt niet als doping, want een week later is er een nieuwe nederlaag, dit keer tegen Willem II (1-0). Op een paar verdwaalde schotjes na, die allemaal over of naast vliegen, creëert ADO niets. Tegen Jong AZ wordt een voorsprong uit handen gegeven, maar door een doelpunt in de laatste minuut houdt de club toch nog een punt over aan het treffen met de Alkmaarders. Tijdens de wedstrijd verschijnen de eerste witte zakdoekjes op de tribune.

Supporters halen verhaal

Zes wedstrijden, vier punten. Reden voor een groep supporters om Kuijt op te zoeken op het trainingscomplex van ADO in Rijswijk. De groep gaat in gesprek met de trainer over de slechte resultaten. Directeur Edwin Reijntjes laat weten 'geen paniekvoetbal te gaan spelen' wanneer hem wordt gevraagd naar het vertrouwen in trainer Kuijt. 'We laten ons niet onder druk zetten, we hebben nog vertrouwen in hem. De komende weken moet er gepresteerd worden. We hopen op een snelle kentering.'
Supporters zijn in gesprek met trainer Dirk Kuijt
Supporters zijn in gesprek met trainer Dirk Kuijt © TLD
Maar ook de volgende wedstrijd, tegen Jong FC Utrecht, levert geen driepunter op. Pas in de 89e minuut weet ADO de 1-1 te maken, waardoor er één punt aan het totaal kan worden toegevoegd. 'We laten te weinig zien wat we echt kunnen', vertelt Kuijt over zijn ploeg.

Stunt tegen Zwolle

Dan volgt er eindelijk een goed resultaat, een stunt zelfs. Koploper PEC Zwolle wordt met 1-2 van het veld gestuurd. 'Hopelijk geven de punten wat meer rust, waarmee de druk afneemt. Druk is namelijk onze grootste vijand. Vandaag hebben we laten zien dat we het iedere ploeg in de eerste divisie lastig kunnen maken', aldus de Haagse oefenmeester na de pot in Zwolle.
Dirk Kuijt
Dirk Kuijt © Angelo Blankespoor
'Dat wil niet zeggen dat je altijd alles wint, maar we hebben wel bewezen dat we een goede ploeg zijn. Dat we als beesten hebben verdedigd, maakt mij en ik denk ook de ADO-fans heel erg trots.'

Weer witte zakdoekjes

Toch geven de Zwolse punten geen rust, want na de interlandbreak gaat ADO opnieuw onderuit. In de negende wedstrijd van het seizoen volgt een pijnlijke nederlaag. Jong PSV is met 1-3 te sterk. 'Schaam je dood', galmt het bij het rustsignaal vanaf de slecht gevulde tribunes. De witte zakdoekjes komen tevoorschijn, terwijl ook wordt geroepen om de terugkeer van Giovanni Franken, die het Onder 21-elftal onder zijn hoede heeft.
Witte zakdoekjes op de tribune van ADO
Witte zakdoekjes op de tribune van ADO © Soccrates Images
Na overwinningen op Eindhoven en NAC Breda en een gelijkspel tegen De Graafschap lijkt ADO weer op de goede weg. Dat verandert na een enorm slechte wedstrijd tegen Helmond Sport. Kuijt is furieus over de instelling van zijn team. De tirade en harde trainingsweek die volgen, helpen niet. Ook van VVV-Venlo verliest ADO na een doelpunt dat diep in blessuretijd valt. Kuijt geeft na afloop aan niet van opgeven te willen weten. Ook in de daaropvolgende wedstrijden tegen Roda JC (1-0 verlies) en Telstar (0-0 gelijkspel) behaalt ADO teleurstellende resultaten. Die slechte reeks betekent uiteindelijk het einde van Kuijt na zestien wedstrijden bij ADO Den Haag