Kopbal Verheydt zorgt voor broodnodige punten ADO

© Soccrates Images
DEN HAAG - ADO Den Haag heeft in eigen huis FC Eindhoven met 1-0 verslagen. Met een 'ouderwetse' kopbal bezorgde Thomas Verheydt zijn ploeg, die na rust uitstekend voetbalde, de derde overwinning van het seizoen.
Het kan verkeren. Waar ADO Den Haag zich een jaar geleden nog tot periodekampioen kroonde door MVV met 2-6 te verslaan, spelen de Hagenaren een jaar later allesbehalve om een tussentijdse prijs. Aan het begin van de laatste wedstrijd uit de eerste periode stond de ploeg van Dirk Kuijt, die aan het begin nog uitsprak te willen promoveren, op een schamele zeventiende plaats. En dat trof het vrijdagavond ook nog een ploeg van formaat. Het nog ongeslagen FC Eindhoven kwam op bezoek.
Reden voor Kuijt om, na de 1-3 nederlaag tegen Jong PSV van vorige week, in het grijpen. Op maar liefst vier posities stond een andere speler in het geel-groen aan de basis. Gylermo Siereveld, Mario Bilate, Guillem Rodriguez en Amar Catic startten, terwijl Denzel Hall, Finn van Breemen, Xander Severina en Joël Zwarts genoegen moesten nemen met een plaats op de bank.

Tactisch schaakspel

Het treffen tussen de nummer 3 en 17 van de Keuken Kampioen Divisie werd voor rust een tactisch schaakspel. ADO wilde haar tegenstander vastzetten door hoog druk te zetten, en creëerde voor rust, net als de Eindhovenaren, weinig mogelijkheden. Op een paar schotjes die geen naam mochten hebben na, hadden de ploegen niet veel van elkaar te duchten.
De thuisploeg kwam met vleugels uit de kleedkamer en kwam na iets minder dan een uur bijna op voorsprong via Tyrese Asante. De voorzet kwam van de voet van Ricardo Kishna, die enkele seconden eerder in het veld was gekomen.

Typische kopgoal Verheydt

Na exact een uur was het wel raak voor de Hagenaren. Met een ouderwetse 'Verheydtkopbal' werd de score geopend. Basisdebutant Mario Bilate gaf voor, waarna Verheydt de bal subtiel richting de verre hoek verlengde. Boosheid alom bij de Brabanders, omdat zij van mening waren dat ADO-jeugdproduct Evan Rottier even daarvoor onrechtmatig naar de grond werd getrokken.
De ploeg uit de Lichtstad schroefde het tempo op, al was het juist ADO dat de eerstvolgende grote mogelijkheid kreeg. Amar Catic voerde het tempo op zijn brommer op, waarna hij goed teruglegde op de inlopende Verheydt, die voorlangs schoot. Bijna had hij zijn doelpuntenproductie van dit seizoen verdubbeld.

Topvoetbal in Den Haag

Er werd weer gevoetbald in Den Haag en net als vorig seizoen waren de patronen, sinds Kishna in de ploeg kwam, weer te zien. Het was wachten op de 2-0. Deze kwam er echter niet, maar omdat ook de bezoekers niets meer creëerden, boekte ADO haar derde zege van het seizoen.
Volgende week vrijdag staat een ‘avondje NAC’ op het programma voor Dirk Kuijt en zijn mannen. De elfde speelronde is tevens het begin van de tweede periode in de eerste divisie.
De Keuken Kampioen Divisie bestaat uit vier periodes. Het team dat tussen bepaalde speelronden de meeste punten heeft, kroont zich tot periodekampioen. Naast het Bronzen Kampioensschild ontvangt de winnaar een ticket voor de play-offs om promotie naar de eredivisie. De verdeling van de periodes: Periode 1: Speelronde 1 t/m 10, Periode 2: Speelronde 11 t/m 19, Periode 3: Speelronde 20 t/m 28, Periode 4: Speelronde 29 t/m 38.

Scoreverloop ADO Den Haag - FC Eindhoven: 1-0 (0-0)

  • 60. 1-0 Verheydt
Opstelling ADO Den Haag: Wentges; Rodriguez, Asante, Siereveld (63. Van Breemen), Absalem; Klas, Breinburg, De Waal (55. Kishna), Catic (83. Severina) Verheydt, Bilate (83. Zwarts)
Opstelling FC Eindhoven: Bertrams; Amevor, Peijnenburg, Dahlhaus, Van Doorm, Kokcu (68. Diaby-Fadiga, Rottier, Oostenbrink, Brym, Seedorf (68. Janssen), Persyn
Gele kaart: Verheydt, Klas (ADO Den Haag) Penders, Rottier, Brym (FC Eindhoven)
Rode kaart: -
Scheidsrechter: Laurens Gerrets