ADO komt niet verder dan gelijkspel tegen Superboeren

Mario Bilate kreeg vlak voor tijd een rode kaart
Mario Bilate kreeg vlak voor tijd een rode kaart © Orange Pictures
DEN HAAG - ADO Den Haag heeft een punt overgehouden aan het thuisduel tegen De Graafschap. Nadat Jordy Wehrmann de score had geopend, draaide De Graafschap-aanvaller Basar Önal met twee treffers de wedstrijd om. Silvinho Esajas redde een punt voor de Hagenaren, die door een rode kaart voor invaller Mario Bilate de wedstrijd met tien man eindigden.
Het duurde even, maar dan kreeg het Haagse publiek vrijdagavond ook wat te zien: een aanval uit het spreekwoordelijke boekje. Tegen De Graafschap ging de ploeg van Dirk Kuijt op jacht naar de derde competitiezege op rij, nadat afgelopen dinsdag ook al Excelsior ’31 moeizaam met 2-3 was verslagen in het bekertoernooi.
Jordy Wehrmann, die vrijdagavond de voorkeur kreeg boven Max de Waal, liet de toeschouwers met ruim 20 minuten op de klok van hun stoel opveren. Na een tamme openingsfase, waarin alleen Thomas Verheydt een échte geel-groene mogelijkheid kreeg, rondde hij een oogverblindende aanval met meerdere combinaties over de linkerkant van het veld rustig af.

Juichende Superboeren

'Wat zijn die boeren stil', klonk het vanaf dat moment even op Midden-Noord. Maar het was juist allesbehalve stil in het goedgevulde uitvak met 'Superboeren', die de Haagse supporters eruit zongen. Toen De Graafschap-aanvaller Basar Önal de bal een paar minuten na de openingsgoal uit de kluts achter doelman Hugo Wentges schoot, kon er zelfs worden gejuicht door de bijna 400 meegereisde fans uit Doetinchem: 1-1.
Net als in de openingsfase van de eerste helft was er ook aan het begin van de tweede helft weinig te beleven. Camiel Neghli kreeg namens de bezoekers dé mogelijkheid om na 63 minuten de 1-2 te maken. Zonder tegenstanders in de buurt kreeg hij de bal en had hij de hoek voor het uitkiezen. Zijn traagheid gaf de ADO-verdedigers de tijd om de hoeken te verkleinen, waarna Wentges de bal uit het doel tikte.

'Haagse Pogba' maakt zijn eerste

ADO stond erbij en keek ernaar toen De Graafschap op slag van het Haags Kwartiertje de voorsprong pakte. De verdedigers stonden lucht te dekken, waardoor Önal zijn tweede treffer van de avond kon maken. De treffer hing al even in de lucht, want ADO had het lastig.
Het duel leek even dood te bloeden, maar toen Silvinho Esajas de aansluitingstreffer maakte, keerde de hoop terug in Den Haag. Het was het eerste doelpunt voor het 20-jarige talent, dat deze week nog zijn contract in de Hofstad verlengde tot 2024 en door sommigen 'de Haagse Pogba' wordt genoemd.

Geloof terug bij ADO

ADO was los en had de schwung weer te pakken. In plaats van te fluiten voor een doelpunt moest scheidsrechter Robin Hensgens echter fluiten voor een donkerrode kaart. Invaller Mario Bilate zaagde de enkel van Jesse Schuurman zowat doormidden, waardoor ADO met tien man de wedstrijd eindigde.
Volgende week vrijdag gaat ADO op bezoek bij het kwakkelende Helmond Sport, dat op de negentiende plaats staat. ADO staat met vijftien punten uit twaalf punten op de twaalfde plaats.

Scoreverloop ADO Den Haag - De Graafschap: 2-2 (1-1)

• 24. 1-0 Wehrmann
  • 29. 1-1 Önal
  • 72. 1-2 Önal
  • 77. 2-2 Esajas
Opstelling ADO Den Haag: Wentges; Rodriguez, Asante, Siereveld, Absalem (46. Bilate); Breinburg, Klas (64. Esajas), Wehrmann (64. Thomas); Catic, Verheydt, Severina (84. Zwarts)
Opstelling De Graafschap: Jurjus; Schouten, Fortes, Hillen, Büttner (84. Schenk); Brittijn, De Jong, Valencia (92. Acheffay); Neghli (76. Schuurman) (92. Haen), Gravenberch (75. Benschop), Önal
Gele kaart: Verheydt, Asante (ADO Den Haag) Hillen, Valencia (De Graafschap)