Geen straffen voor clubs en supporters na rellen bij Rijnvogels - Hoek

Een supporter van Hoek raakte gewond tijdens de rellen
Een supporter van Hoek raakte gewond tijdens de rellen © Orange Pictures
KATWIJK - De KNVB gaat geen maatregelen nemen naar aanleiding van de rellen tussen supporters van FC Rijnvogels en het Zeeuwse Hoek op 20 augustus. Dat zegt een woordvoerder van de nationale voetbalbond. Bij de eerste wedstrijd van het seizoen in de derde divisie speelden beide ploegen tegen elkaar. Na afloop waren er rellen op het terras van thuisclub FC Rijnvogels. Daarbij vielen meerdere gewonden en werd er meubilair gesloopt.
De KNVB zegt dat beide clubs zelf op voorhand voldoende maatregelen hebben genomen om eventueel geweld tegen te gaan. Ook kan de KNVB bij geweld dat plaatsvindt tijdens amateurvoetbalwedstrijden alleen maar eigen leden straffen. Het is voor de voetbalbond niet na te gaan of de supporters die het geweld veroorzaakten, lid waren van een voetbalclub en daarmee van de KNVB.
Bij profvoetbalwedstrijden gelden andere regels. Daar koop je een kaartje voor een wedstrijd en moet je je houden aan een lijst met gedragsregels. Daarom zijn er wel stadionverboden in het profvoetbal en niet in het amateurvoetbal. Als het aan de burgemeester van Katwijk Cornelis Visser ligt, worden de regels van het profvoetbal ook van toepassing op de tweede en derde divisie. Samen met de burgemeester van Spakenburg is hij daarvoor een lobby gestart bij de KNVB.

Rijnvogels en Hoek distantiëren zich van rellen

Een andere reden om de clubs niet te vervolgen, is het gedrag van beide besturen na de rellen. De derdedivisionisten lieten blijken dat ze niets met het geweld te maken wilden hebben en hebben diverse maatregelen genomen om het in de toekomst tegen te gaan. Ook hebben de voorzitters van beide verenigingen de lucht geklaard, die was ontstaan door het vingerwijzen naar elkaar, vlak na de rellen.
De gemeente Katwijk heeft de laatste maanden vaker te maken gehad met supportersgeweld. Bij de wedstrijden Quick Boys - Katwijk en Rijnsburgse Boys - Quick Boys ging het afgelopen voorjaar mis. Daarop besloot burgemeester Visser, na overleg met de clubs, dat er de komende twee jaar geen uitsupporters meer aanwezig mogen zijn bij onderlinge duels tussen ploegen uit de gemeente Katwijk.