Celstraffen voor 'extreem geweld' na ADO - Excelsior: 'Ik ben achterlijk geweest'

Bij de rellen zijn onder andere de ME en politiehonden ingezet
Bij de rellen zijn onder andere de ME en politiehonden ingezet © Regio 15
DEN HAAG - 'Het is helemaal uit de hand gelopen'. De rechter heeft geen goed woord over voor het 'extreme geweld' dat ontstond na de verloren promotiewedstrijd van ADO Den Haag eerder dit jaar tegen Excelsior Rotterdam. De politie werd bekogeld met stenen, een politiepaard werd belaagd en kinderen moesten door agenten worden beschermd tegen het geweld van de ADO-aanhang. Daarom kregen vier ADO-supporters celstraffen van vier en drie maanden opgelegd.
De nacompetitiefinale op zondag 29 mei eindigde voor ADO Den Haag in een ontgoocheling. Het ging ondanks een 3-0 voorsprong alsnog ten onder na een bloedstollende strafschoppenreeks, waarna de vlam in de pan sloeg. ADO liep niet alleen promotie naar de eredivisie mis, er ontstond een waar slagveld. De ME betrad direct na het eindsignaal het stadion om spelers en arbitrage in veiligheid te brengen. Ook buiten het stadion voerde de ME charges uit en werden meerdere mensen opgepakt.
Vier van de relschoppers stonden maandag voor de rechter. Pierre B. (23), Maurice B. (20) en Marciano B. (20) uit Leidschendam, en Gerardo van L. (27) uit Den Haag leverden volgens de rechter 'een wezenlijke bijdrage' aan het geweld binnen en buiten het stadion. Niet alleen werden fans van Excelsior in het uitvak bekogeld, ook gooiden de hooligans vuurwerk en stenen naar de agenten, en gingen ze een politiepaard te lijf.
De politie zet honden in bij de ongeregeldheden
De politie zet honden in bij de ongeregeldheden © Regio 15
De vier verdachten hadden volgens de rechter hun leven 'goed op orde'. Ze werkten of volgden een opleiding, hun strafblad was blanco. Daar was op die bewuste zondagavond niets van te merken. Gerardo van L. gooide met een fakkel, Maurice B. met vuurwerk. Bovendien sprong Marciano B. op een stroopwafelkar.
'Misselijkmakend', zei Maurice B. over zijn gedrag. 'Ik ben achterlijk geweest', bekende Gerardo van L schuldbewust. Pierre B. beweerde dat hij uit eigen beweging zijn ADO-clubkaart heeft ingeleverd. Terwijl de advocaten van de verdachten pleiten voor een werkstraf, noemt de rechter een celstraf de enige juiste maatregel. De officier van justitie had tegen Maurice B. zeven maanden cel geëist, waarvan twee voorwaardelijk, en tegen de andere drie verdachten zes maanden, waarvan twee voorwaardelijk. De rechter komt uiteindelijk tot celstraffen van vier en drie maanden.

Meer verdachten voor de rechter

Deze week moeten in totaal negentien ADO-aanhangers zich voor de rechter verantwoorden. In juni veroordeelde de rechter al vier supporters tot celstraffen oplopend tot vijf maanden voor de rellen na het promotieduel.