Sportnieuws | Grote verrassing op Grand Slam of Darts: Van Barneveld klopt Price in spektakelstuk

Raymond van Barneveld
Raymond van Barneveld © Orange Pictures
REGIO - In dit bericht brengen wij het laatste nieuws over regionale sportteams of individuele sporters uit de regio. Van grote voetbaltransfers in het buitenland tot uitslagen van sportwedstrijden op landelijk topniveau.

Van Barneveld stunt tegen nummer één en voegt zich bij de laatste zestien

Raymond van Barneveld heeft voor een daverende verrassing gezorgd door de nummer één van de wereld, Gerwyn Price, te kloppen. In een spektakelstuk was de wedstrijd vanaf meet af aan direct van een bijzonder hoog niveau. Price opende sterk en brak Van Barneveld direct in de eerst leg. De Welshmen leek op weg naar de zege toen hij een 3-1 voorsprong pakte, maar via een 11-darter bracht de Hagenaar de spanning terug. Vervolgens kwam Van Barneveld via een knappe 96-finish terug tot 3-3.
Toen vervolgens Price met een 12-darter wéér een leg van de Nederlander afsnoepte, leek het duel gespeeld. Toch was het Van Barneveld die de wedstrijd nog maar eens deed kantelen. Zodoende moet Price nog vol aan de bak om door te gaan naar de laatste zestien van de Grand Slam of Darts. 'Barney' is dankzij de 5-4 zege zeker van een plek in de knock-outfase. De wereldranglijstaanvoerder gooide een gemiddelde van 105.99, Van Barneveld noteerde 100.08 per drie pijlen.

Dirk van Duijvenbode al na twee duels zeker van knock-outfase

Dirk van Duijvenbode heeft zichzelf een uitstekende dienst bewezen door met 5-3 van Rob Cross te winnen. Daardoor is de 31-jarige darter uit 's Gravenzande na twee van de drie groepsduels op de Grand Slam of Darts al zeker van het bereiken van de knock-outfase.
Het begin van de wedstrijd was voor de Engelsman die via een break al uitliep naar een 3-1 voorsprong. Vervolgens etaleerde Van Duijvenbode met een tiendarter de geweldige vorm waarin hij steekt en brak daarmee Cross direct terug. Bij een 3-3 stand ging 'Aubergenius' zijn zesde pijl op de dubbel erin, waarna Van Duijvenbode vanaf 61 de wedstrijd besliste. Na zaterdag het hoogste gemiddelde van de dag te hebben gegooid, noteerde hij zondag een gemiddelde van 95.33.

HGC met slecht gevoel winterstop in, puntje voor Klein Zwitserland

Kampong - HGC

Voorafgaand aan het duel was al duidelijk dat het bezoek aan de Utrechtse koploper een zware kluif zou worden voor HGC. 'De Gazellen' bungelen aan de onderkant van de hoofdklasse, terwijl Kampong liefst elf van de eerste twaalf wedstrijd winnend afsloot. Eén duel eindigde onbeslist. Saillant detail: het was HGC dat op 1 mei in het vorige seizoen de Utrechters op de laatste nederlaag trakteerde in de hoofdklasse: toen werd het 4-3 in Wassenaar.
Trainer Bram Lomans kon in het duel niet beschikken over sterspeler Seve van Ass, die geblesseerd aan de zijlijn stond. Het was Jip Janssen die de score opende uit een strafcorner, waarna Willem van Campen de score gelijktrok namens HGC. Lange tijd leken de bezoekers in degradatienood op weg naar een punt, maar na een even onnodige als grote defensieve ketser kon international Terrance Pieters uit het niets scoren. In het vierde kwart bepaalde hij de eindstand op 2-1. Zodoende gaat HGC met een slecht gevoel de lange winterstop in. Op 4 maart 2023 wordt er pas weer gehockeyd in de hoofdklasse.
Scoreverloop: 2-1 (1-1)
  • 1-0 Jip Janssen
  • 1-1 Willem van Campen
  • 2-1 Terrance Pieters

Amsterdam - Klein Zwitserland

Klein Zwitserland uit Den Haag gaat als middenmoter de winterstop in. Op bezoek bij Amsterdam werd met 1-1 gelijkgespeeld. De bezoekers uit de hofstad openden de score via Marco Miltkau, waarna de hoofdstedelingen via een benutte strafcorner van Floris Middendorp langszij kwamen. In de tweede helft werd niet meer gescoord.
Scoreverloop: 1-1 (1-1)
  • 0-1 Marco Miltkau
  • 1-1 Floris Middendorp

Jutta Leerdam wint goud op 1.000 meter

Jutta Leerdam heeft zondag op overtuigende wijze goud gepakt op de 1.000 meter in Stavanger in de strijd om de wereldbeker. De schaatsster uit 's Gravenzande was in haar rit veel sneller dan Miho Tagaki: 1.15.60 om 1.16.41. Zodoende deelde Leerdam de regerend Olympisch kampioene een tik uit.
Met een opening van 17.99 en een slechte wissel van Tagaki was het verschil al snel gemaakt. Na een daverende eerste ronde zakte de 23-jarige iets terug in het Noorse Stavanger waar de omstandigheden zwaar waren. Na zaterdag al het zilver te hebben gepakt op de 500 meter, sloot Leerdam het eerste weekend van de wereldbeker dus in stijl af.

Dames HDM op eigen veld onderuit tegen Hurley

HDM uit Den Haag heeft op eigen veld niet weten te winnen van Hurley. De bezoekers kwamen in het eerste bedrijf op voorsprong dankzij Gitte Michels die scoorde uit een strafcorner. Het was alweer de achtste treffer voor de speelster van Hurley.
Vooral in het laatste kwart legden de Hagenaars veel urgentie in hun spel en zocht het nadrukkelijk de aanval, maar grote kansen werden er niet gecreëerd. HDM is door de nederlaag middenmoter met veertien punten uit elf duels en verliest daardoor aansluiting met de top van de hoofdklasse. De beste vier ploegen plaatsen zich aan het einde van het seizoen voor de play-offs om de landstitel.
Scoreverloop: 0-1 (0-1)
  • Gitte Michels

Arantxa Rus wint ITF-toernooi in Egypte en zet stap richting Australian open

Tennisster Arantxa Rus uit Monster heeft in de Egyptische badplaats Sharm-el-Sheikh haar derde ITF-titel van het jaar gepakt. In de finale was Joelija Hatouka uit Belarus geen partij: 6-2, 6-1. Rus was als tweede geplaatst voor het toernooi.
Na eerder de ITF-toernooien van Italië en Gran Canaria te hebben gewonnen, is de titel in Egypte de derde eindzege voor Rus van het jaar. De huidige nummer 117 van de wereld sprokkelt zodoende punten voor de wereldranglijst. De 31-jarige Rus wil klimmen op de ranking om zo mee te mogen doen aan de Australian Open begin 2023.

Volleyballers uit Zevenhuizen blijven hekkensluiter na nieuwe nederlaag

De volleyballers van RECO ZVH uit Zevenhuizen hebben zaterdag met 3-0 in sets verloren van Sliedrecht. De gastheren trokken overtuigend aan het langste eind: 25-16, 25-21 en 25-20. Door de nieuwe verliesbeurt blijft ZVH de hekkensluiter in de eredivisie: alle acht duels tot dusver gingen verloren.

Zoetermeer Panters weten niet te stunten tegen Heerenveen

De Zoetermeer Panters hebben zaterdag in eigen huis verloren van de Unis Flyers Heerenveen. De Friezen waren een maatje te groot en wonnen met 1-4 in Zuid-Holland. Vrijdag kwamen 'de Panters' ook al in actie: toen werd een forse 7-1 nederlaag geleden op bezoek bij Hijs Hokij. Zoetermeer blijft hekkensluiter door de volgende nederlaag, terwijl Heerenveen de tweede plek bezet in de Belgisch-Nederlandse competitie.
Hijs Hokij was vrijdag veel te sterk voor de Zoetermeer Panters
Hijs Hokij was vrijdag veel te sterk voor de Zoetermeer Panters © Omroep West / Owen O'Brien

AZC blijft aan kop dankzij zege op PSV, ZVL wint met gigantisch verschil

AZC blijft voorlopig in ieder geval de koploper in de eredivisie. De Alphense waterpoloërs wonnen zaterdag op bezoek bij middenmoter PSV met 8-11. ZVL uit Leiden haalde uit bij hekkensluiter De Linge. De score stokte pas bij achttien treffers voor de Zuid-Hollanders. Na 32 minuten effectieve speeltijd was 6-18 de eindstand.
De dames van Donk uit Gouda zijn na twee duels in de eredivisie nog altijd foutloos. De regioderby tegen de vrouwen van ZVL uit Leiden werd overtuigend gewonnen: 13-7. Dankzij de winstpartij staat Donk tweede. ZVL speelde al vier duels, maar wist daarin slechts één keer te winnen en bezet de één na laatste plek.

Mannen Quintus stunten tegen koploper, dames winnen ook

De heren van handbalvereniging Quintus hebben zaterdag goede zaken gedaan door te winnen van koploper BFC in de Eredivisie: 28-32. Dankzij de zege in Limburg is het verschil op de ranglijst voor de mannen uit Kwintsheul nog maar twee punten. Quintus staat derde.
De vrouwen van Quintus versloegen met nipt verschil Kwiek. In het Overijsselse Raalte werd het 30-32. Dankzij de overwinning staat de ploeg van trainer Fred Michielsen op de zesde plaats in de eredivisie.

Van Barneveld en Van Duijvenbode beginnen goed aan Grand Slam of Darts

Raymond van Barneveld is uitstekend begonnen aan de Grand Slam of Darts. De Haagse darter, die zijn eerste duel sinds maart speelde, was in het eerste groepsduel met 5-3 te sterk voor de Brit Dave Chisnall.
Ook Dirk van Duijvenbode uit 's Gravenzande won zijn eerste wedstrijd. 'Aubergenius', die momenteel zestiende staat op de wereldranglijst staat, versloeg de Duitser Martin Schindler met 5-4.
De Grand Slam of Darts is een darttoernooi in Wolverhampton. Alle darters die in de groepsfase als eerste of tweede eindigen in hun poule, gaan door naar de knock-outfase.

HDM met nederlaag de winterstop in

De hockeyers van HDM hebben geen punten overgehouden aan de uitwedstrijd tegen Rotterdam. In de laatste speelronde voor de winterstop ging de ploeg van Erik van Driel met 3-1 onderuit.
Jeroen Hertzberger was de grote man bij de Rotterdammers. Uit twee strafcorners zette de topscorer in de Tulp Hoofdklasse zijn ploeg op een 2-0 voorsprong. Nadat HDM via Rick van den IJssel de aansluitingstreffer had gemaakt, besliste Guus Jansen de wedstrijd.
Scoreverloop Rotterdam - HDM: 3-1
  • 1-0 Hertzberger
  • 2-0 Hertzberger
  • 2-1 Van den IJssel
  • 3-1 Jansen
HDM-trainer Erik van Driel
HDM-trainer Erik van Driel © Orange Pictures

Leerdam pakt bij zilver op de 500 meter

Schaatsster Jutta Leerdam uit 's-Gravenzande heeft bij de eerste wereldbekerwedstrijd van het seizoen in Stavanger zilver veroverd op de 500 meter. De 23-jarige Westlandse, die sinds afgelopen zomer uitkomt voor Jumbo-Visma, eindigde als tweede in 38,06 seconden. Leerdam moest op de Noorse baan alleen de Zuid-Koreaanse Kim Min-sun voor zich dulden: 37,55.

Roest slechts zevende op 1500 meter

Patrick Roest was de beste Nederlander bij de 1500 meter voor mannen. Hij eindigde op de zevende plaats met een tijd van 1.47,24. De 18-jarige Amerikaan Jordan Stolz vestigde de aandacht op zich door het bijna zeven jaar oude baanrecord van de Rus Denis Joeskov te verbeteren. De Noord-Amerikaan klokte 1.44,89 en daarmee dook de tiener onder de 1.44,94 die Joeskov begin 2016 had neergezet op de Noorse schaatsbaan.
Kjeld Nuis, de olympisch kampioen op de 1500 meter, ontbreekt in Stavanger. De 33-jarige Nuis kon twee weken geleden vanwege liesklachten niet meedoen aan het kwalificatietoernooi in Thialf. Hij hoopte dat de schaatsbond hem desondanks toch zou aanwijzen voor de World Cup, maar de KNSB besloot geen uitzondering te maken voor Nuis.

Noussair Mazraoui in WK-selectie Marokko

Noussair Mazraoui mag zich gaan opmaken voor het WK voetbal in Qatar. De 24-jarige Alphenaar is opgenomen in de definitieve WK-selectie van Marokko. Voor de rechtsback van Bayern München, die afgelopen zomer Ajax inruilde voor de Duitse topclub, wordt het zijn eerste WK in zijn carrière.

Waterpolodames ZVL-1886 verliezen nipt van UZSC

De Leidse waterpolodames van ZVL-1886 hebben de derde competitiewedstrijd verloren. In De Zijl was UZSC uit Utrecht met 11-12 te sterk. Na drie wedstrijden heeft het team uit de Sleutelstad pas een wedstrijd gewonnen.
ZVL-1886-speelster Laura Roels
ZVL-1886-speelster Laura Roels © Orange Pictures

Dogan Corneille volgend seizoen trainer Rijnvogels

Dogan Corneille staat vanaf volgend seizoen voor de groep bij FC Rijnvogels. De afgelopen vijf jaar stond de geboren Limburger aan het roer bij Excelsior Maassluis. Eerder was de 48-jarige trainer onder andere eindverantwoordelijke bij Noordwijk, IJsselmeervogels, ASWH, RVVH, Alphense Boys en Kozakken Boys.
Bij Rijnvogels volgt hij Thomas Duivenvoorden op. De huidige trainer vertrekt aan het einde van het seizoen naar Quick Boys.
Dogan Corneille
Dogan Corneille © Orange Pictures

Handbalsters Quintus voor European Cup naar Zwitserland

De handbalsters van Quintus uit Kwintsheul moeten voor de tweede ronde van de European Cup naar Zwitserland. De eredivisieploeg speelt op 10 en 11 december een tweeluik in Zug.

Zestienjarige Haagse is de nieuwe Europees kampioene Breakdance

India Sardjoe (16) is afgelopen weekend Europees kampioene Breakdance geworden in Manchester. De Haagse maakt dankzij de overwinning een goede kans om Nederland te mogen vertegenwoordigen op de Olympische Spelen van 2024 in Parijs. Na de groepsfase als nummer één te hebben afgesloten, won de breakdancer vervolgens ook de kwartfinale, halve finale én finale waardoor zij zich tot winnaar van het toernooi kroonde.
Naast het winnen van een geldbedrag van 2.500 euro kwalificeerde Sardjoe zich als Europees kampioene ook voor de European Games 2023 in Polen. Indien de Haagse ook dit toernooi op haar naam schrijft, is plaatsing voor Parijs een feit. De beste zestien 'Bgirls' van de wereld gaan in 2024 de strijd met elkaar aan op de discipline die debuteert op de Olympische Spelen.
India Sardjoe
India Sardjoe © Christel Verloop

Hijs Hokij verliest van Herentals

In het Belgische Herentals zijn de Haagse ijshockeyers van Hijs Hokij met 5-3 onderuitgegaan. Door de nederlaag kwam er een einde aan een reeks die bestond uit vier overwinningen. De Haagse ploeg blijft wel op de derde plaats staan in de BeNeLeague.
Scoreverloop Herentals - Hijshokij: 5-3 (3-1, 2-0, 0-2)
Punten Hijs: Evers, De Ruiter, Van Bentem