Drie regiogenoten in WK-selectie Nederlands Elftal

De basisopstelling van Oranje in de laatste interland, eind september tegen België
De basisopstelling van Oranje in de laatste interland, eind september tegen België © OrangePictures
REGIO - Bondscoach Louis van Gaal heeft de selectie van het Nederlands elftal voor het wereldkampioenschap voetbal bekendgemaakt. Zoals verwacht gaan Memphis Depay (Moordrecht), Nathan Aké (Den Haag) en Stefan de Vrij (Ouderkerk aan den IJssel) mee naar het mondiale eindtoernooi. Pascal Struijk uit Leidschendam zat wel in de voorselectie, maar de speler van Leeds United haalt de definitieve groep van 26 spelers niet.

Memphis Depay

Plaats: Moordrecht
Geboortedatum: 13 februari 1994 (28 jaar)
Amateurclub: VV Moordrecht
Huidige club: FC Barcelona
Debuut Oranje: 15 oktober 2013 • Turkije - Nederland 0-2
Statistieken Oranje: 81 interlands • 42 doelpunten
Memphis Depay
Memphis Depay © ANP
Voor Memphis Depay wordt het WK in Qatar zijn derde eindtoernooi met het Nederlands elftal. De aanvaller mocht tijdens de vorige periode van Louis van Gaal mee naar het WK in Brazilië. Dat deed de toen twintigjarige PSV'er niet onverdienstelijk. Hij scoorde in Brazilië twee keer en met zijn eerste doelpunt werd hij de jongste Nederlandse doelpuntenmaker ooit op een WK.
Onder bondscoach Frank de Boer speelde hij zijn enige Europees kampioenschap tot nu toe. Tijdens dat toernooi, dat voor Nederland in een deceptie eindigde, speelde Depay vier wedstrijden en scoorde hij twee keer. Sowieso weet Depay in Oranje het net te vinden. De Moordrechter staat tweede op de topscorerslijst aller tijden, met 49 goals. Acht minder dan Robin van Persie.
Depay lijkt in Qatar te kunnen rekenen op een basisplaats, mits hij op tijd fit is. De Barcelona-aanvaller speelde dit seizoen pas drie wedstrijden voor zijn club, waarin hij één keer scoorde. Sinds 17 september heeft hij vanwege een bovenbeenblessure geen wedstrijd meer gespeeld.

Nathan Aké

Plaats: Den Haag
Geboortedatum: :18 februari 1995 (27 jaar)
Amateurclub: Wilhelmus
Huidige club: Manchester City
Debuut Oranje: 31 mei 2017 • Nederland - Marokko 1-2
Statistieken Oranje: 29 interlands • 3 doelpunten
Nathan Aké zet de achtervolging in tijdens Nederland - Polen
Nathan Aké zet de achtervolging in tijdens Nederland - Polen © ANP
Nathan Aké is dit seizoen uitgegroeid tot een basisspeler bij Manchester City. In het sterrenensemble van de Engelse club krijgt de voormalig jeugdspeler van ADO Den Haag, centraal achterin, dikwijls de voorkeur boven sterren als Aymeric Laporte of John Stones. Vaak mag hij daarbij de negentig minuten volmaken.
De verwachting is dat ook bondscoach Louis van Gaal een basisplaats voor de verdediger heeft. In de Nations League-wedstrijden voorafgaand aan het WK vormde Aké een centrum met Ajacied Jurriën Timber en Liverpool-speler Virgil van Dijk. Extra fijn voor Van Gaal is dat Aké ook uit de voeten kan als linksback.
Het WK in Qatar wordt het tweede eindtoernooi van de 1.80 meter lange verdediger. Tijdens het EK in de zomer van 2021 was Aké er ook bij. Hij mocht toen twee keer invallen van toenmalig bondscoach Frank de Boer.

Stefan de Vrij

Plaats: Ouderkerk aan den IJssel
Geboortedatum: 5 februari 1992 (30 jaar)
Amateurclub: VV Spirit
Huidige club: Internazionale
Debuut Oranje: 15 augustus 2012 • België - Nederland 4-2
Statistieken Oranje: 59 interlands • 3 doelpunten
Stefan de Vrij
Stefan de Vrij © ANP
Net als Depay was ook De Vrij er in 2014 bij tijdens het WK in Brazilië. Het toernooi in Zuid-Amerika bleek de definitieve doorbraak van de verdediger. Hij had alle wedstrijden op het WK een basisplaats en tijdens de 5-1 overwinning op Spanje trof hij zelfs doel. Na het toernooi maakte hij de overstap van Feyenoord naar Italië. In dienst van Lazio en Internazionale groeide hij uit tot een van de beste verdedigers in de Laars.
Door een blessure bij aanvoerder Virgil van Dijk was De Vrij vorig jaar basisspeler op het EK. Samen met Matthijs de Ligt vormde hij het centrale duo. Voor de komende eindronde lijkt er een plek op de reservebank in het verschiet te liggen voor de Ouderkerker. Zoals gezegd geeft Van Gaal waarschijnlijk de voorkeur aan een centraal trio bestaande uit Timber, Van Dijk en Aké.
Wel heeft De Vrij dit seizoen een basisplaats bij zijn club Internazionale. Van de dertien competitiewedstrijden, begon hij er tien in de basis. Ook in bijna alle belangrijke Champions League-duels mocht De Vrij starten.

De volledige selectie:

Doel: Justin Bijlow (Feyenoord), Andries Noppert (SC Heerenveen), Remco Pasveer (Ajax).
Verdediging: Nathan Aké (Manchester City), Daley Blind (Ajax), Virgil van Dijk (Liverpool), Denzel Dumfries (Internazionale), Jeremie Frimpong (Bayer Leverkusen), Matthijs de Ligt (Bayern München), Tyrell Malacia (Manchester United), Jurriën Timber (Ajax), Stefan de Vrij (Internazionale).
Middenveld: Steven Berghuis (Ajax), Frenkie de Jong (FC Barcelona), Davy Klaassen (Ajax), Teun Koopmeiners (Atalanta), Marten de Roon (Atalanta), Xavi Simons (PSV), Kenneth Taylor (Ajax).
Aanval: Steven Bergwijn (Ajax), Memphis Depay (FC Barcelona), Cody Gakpo (PSV), Vincent Janssen (Royal Antwerp), Luuk de Jong (PSV), Noa Lang (Club Brugge), Wout Weghorst (Besiktas).