Sportnieuws | Schaatsster Jutta Leerdam pakt brons, ADO Vrouwen winnen

Jutta Leerdam
Jutta Leerdam © ANP
REGIO - In dit bericht brengen wij het laatste nieuws over regionale sportteams of individuele sporters uit de regio. Van grote voetbaltransfers in het buitenland tot uitslagen van sportwedstrijden op landelijk topniveau..

Jutta Leerdam pakt brons op de 500 meter

Schaatsster Jutta Leerdam heeft bij de wereldbekerwedstrijd in Heerenveen brons gepakt op de 500 meter. De atlete uit 's-Gravenzande won vrijdag nog de 1.000 meter, maar moest nu Min-Sun Kim en Vanessa Herzog voor zich dulden. Leerdam noteerde een tijd van 37,51 seconden, drie tienden van de uiteindelijke winnaar Kim.

ADO Vrouwen proeven eindelijk weer het zoet van een overwinning

De damestak van ADO Den Haag heeft met 0-3 gewonnen op bezoek bij PEC Zwolle. Al na zeven minuten viel de 0-1 via Nikki IJzerman. Toen Ilse Kemper vervolgens een rode prent pakte namens 'de Blauwvingers', was de wedstrijd beslist. De PEC-speelster trok de doorgebroken Liz Rijsbergen naar het gras. Daniëlle Noordermeer schoot uit de daaropvolgende vrije trap de bal op de lat. Vlak voor rust verdubbelde ze de marge door hard raak te schieten in de linkerhoek.
In het tweede bedrijf haalde ADO het voet iets van het gaspedaal, maar kwam het toch nog één keer tot scoren. Het was debutant Louise van Oosten die op fraaie wijze doel trof. Zodoende boekt de ploeg van trainer Sjaak Polak na vier wedstrijden op rij zonder overwinning, weer een zege.

Dames ZVL door in Champions League

De vrouwenwaterpoloërs van ZVL uit Leiden zijn doorgedrongen tot de volgende ronde in de Champions League. Zaterdag verloor de ploeg uit de Sleutelstad nog met 13-9 van het Griekse NC Vouliagmeni, maar het was vrijwel zeker van de derde plek en het bereiken van de volgende ronde van het Europese toernooi.
Om door te bekeren moest topfavoriet Mataro uit de poule van ZVL winnen van Nice. De Spanjaarden hadden geen kind aan de Fransen en haalden uit: 4-21.

HDM en HGC verliezen laatste duel voor winterstop

HDM - Rotterdam

HDM heeft in een koud Den Haag de laatste wedstrijd voor de winterstop verloren van Rotterdam. De bezoekers hadden aan een doelpunt van Sophie Noordenbos na 25 minuten genoeg voor de overwinning.
Bij de Hagenaars maakte Margot van Hecking Colenbrander haar rentree na een afwezigheid van anderhalf jaar door blessureleed. Vijf minuten voor tijd kreeg HDM liefst drie strafcorners, maar ook die ballen gingen er allemaal niet in. Door de pijnlijke nederlaag tegen de promovendus gaat de Haagse ploeg als nummer zeven van de twaalf teams uit de hoofdklasse de winterstop in.
Scoreverloop: 0-1 (0-1)
  • 0-1 Sophie Noordenbos

Den Bosch - HGC

Net als in de heenwedstrijd (0-1 nederlaag) van dit seizoen, heeft HGC ook de tweede ontmoeting met landskampioen Den Bosch nipt verloren. De brilstand stond lang op het bord, waardoor het duel leek af te stevenen op een doelpuntloos gelijkspel. Sanne Koolen besliste in de 51ste minuut vanuit een strafcorner anders: 1-0.
Voor de Brabantse thuisploeg was het de zevende overwinning op rij. Ondanks de nederlaag houdt HGC uitzicht op de felbegeerde vierde play-offs. Met zestien punten uit twaalf duels bedraagt de achterstand één punt op Hurley. De beste vier ploegen uit de hoofdklasse plaatsen zich aan het eind van het seizoen voor de finalewedstrijden voor het landskamioenschap.
Scoreverloop: 1-0 (0-0)
  • 1-0 Sanne Koolen

ZZ Leiden leidt BAL naar de slachtbank

De basketballers van ZZ Leiden hebben zaterdag geen enkel probleem met tegenstander BAL ervaren: 99-43. Al in de openingsfase van het duel was duidelijk dat 'ZZ' een zorgeloze middag tegemoet ging, nadat het was uitgelopen naar een eclatante 22-2 voorsprong.
Toen beide ploegen aan de thee gingen stond er een tussenstand van 49-20 op het bord. Na de onderbreking werd het klasseverschil verder uitgedrukt in de score. Maar liefst elf spelers van de Leidenaren kwamen tot scoren. Dankzij de overwinning is de formatie van de Sleutelstad koploper van de Nederlandse competitie.

Zoetermeer Panters boeken bijzonder welkome zege na overtime

De Zoetermeer Panters hebben zaterdag een knappe overwinning geboekt tegen de Snackpoint Eaters Limburg. De Zuid-Hollanders waren met 4-3 te sterk en boeken daardoor hun derde zege (allen na overtime) in de Belgisch-Nederlandse competitie in de veertiende wedstrijd van het seizoen.
De eerste periode werd nog afgesloten met een 1-2 achterstand, waarna de tweede periode in Zoetermeers' voordeel eindigde: 2-1. Door de 3-3 stand na zestig minuten ijshockey, moest er overtime aan te pas komen. Daarin groeide Joy Turpijn uit tot goudhaantje door de verlossende 4-3 aan te tekenen. Ondanks de zege blijven 'de Panters' hekkensluiter. De achterstand op de nummer zeven bedraagt nog altijd acht punten.

Haagse Korfbaldagen met finales afgesloten

De Haagse Korfbaldagen zijn vrijdag en zaterdag afgesloten met meerdere finalewedstrijden. De junioren van Die Haghe waren vrijdag op het hoogste niveau duidelijk een maatje te groot voor Valto (26-11), waar Refleks - VEO een klasse lager eindigde in 18-13.
Op de zaterdag was GKV Den Haag met 24-14 de betere ten opzichte van ODO in de finale van de tweede klasse. DES verloor nipt van ONDO in de eindstrijd van de eerste klasse. Het toetje en de 'grote' finale van de dag werd een prooi voor KVS/Groenveld Keukens. Die ploeg rekende met miniem verschil af met de Meervogels: 23-22.

Korfballers Fortuna Delft boeken ruime zege

Na twee duels in de Korfbal League is Fortuna Delft nog altijd ongeslagen. GG/RMcD Huis Emma moest er zaterdag met flinke cijfers aan geloven: 27-15. Dankzij de overtuigende zege staat de regerend landskampioen op de tweede plaats.
De komende vijf maanden wordt er door tien ploegen in de zaal gestreden om een plekje voor de grote korfbalfinale in Ahoy. Aan het eind van het seizoen neemt de nummer één het tegen de nummer vier op van de ranglijst en de nummer twee tegen de nummer drie. De winnaars van die duels strijden vervolgens om het algeheel kampioenschap in Rotterdam.

Volleyballers uit Zevenhuizen stunten en zijn hekkensluiter af

In de eredivisie heeft volleybalvereniging ZVH voor een daverende verrassing gezorgd door het hoger aangeslagen Active Living Orion te kloppen. De nummer vier van de ranglijst werd met 3-2 in sets verslagen.
In eerste instantie leek ZVH op weg naar een gemakkelijke zege na een 2-0 voorsprong in sets. Orion kwam echter langszij, waarna de gastheren uit Zevenhuizen de vijfde en beslissende set toch wisten binnen te hengelen. Dankzij de zege zijn de Zuid-Hollanders niet langer de rode lantaarndrager in de eredivisie.

Vorst zet streep door hockeyduels in hoofdklasse

De dames van Klein Zwitersland uit Den Haag komen zondag niet in actie in de hoofdklasse hockey. De club uit de hofstad zou op bezoek gaan bij Amsterdam. Die wedstrijd vindt door de vrieskou van vannacht geen doorgang, net als de duels Pinoké-Tilburg en Bloemendaal-Hurley.
Vooralsnog gaan de ontmoetingen van het Haagse HGC met Den Bosch en het Wassenaarse HDM met Rotterdam 'gewoon' door. Datzelfde geldt voor Kampong-SCHC. Een uur voor de afslag (12.45 uur) bepaalt de hockeybond of de wedstrijden wel of niet doorgaan. Na deze speelronde ligt het hockey voorlopig stil: dan is de winterstop van kracht.

Fenomenale overwinning kickbokser Serkan Özçaglayan op Glory 82

Kickbokser Serkan Özçaglayan uit Den Haag heeft zaterdagavond tijdens Glory 82 in drie rondes korte metten gemaakt met zijn Portugese tegenstander Juri de Sousa. Vanaf de start deelde Özçaglayan rake klappen en stoten uit in het Duitse Bonn. Een klap resulteerde in de eerste ronde voor een eerste knock down op naam van de Sousa.
Ook in de tweede ronde bracht de Haagse kickbokser de Portugees uit balans waarna de knock down teller al snel op twee stond. In de derde en laatste ronde maakte Özçaglayan op fenomenale wijze een einde aan het gevecht met een knie op het gezicht van de Sousa. Deze overwinning zorgt ervoor dat een gevecht met de kampioen en tevens regiogenoot Donovan Wisse steeds dichterbij komt voor de strijdlustige Hagenees.

Roest slaat aanval Noren af met baanrecord op 5000 meter

Patrick Roest heeft op de 5000 meter bij de wereldbeker in Heerenveen een aanval van het Noorse talent Sander Eitrem afgeslagen. De schaatser uit Lekkerkerk won in Thialf in een nieuw baanrecord van 6.04,36 en versloeg daarmee de 20-jarige Noor, die 6.08,24 had gereden. Hallgeir Engebraten uit Noorwegen werd met 6.09,21 derde.
Eitrem had een week geleden bij de seizoensopening in Stavanger in de B-groep de beste tijd neergezet. Roest won later die middag wel de wereldbekerwedstrijd, maar was een fractie langzamer dan de Noor. Met beide schaatsers in de A-groep in Heerenveen beloofde het een mooi duel te worden. Eitrem legde de lat hoog door de zesde tijd ooit gereden in Thialf neer te zetten.
Roest vertrok daarna in zijn rit tegen Engebraten een stuk harder dan het schema van Eitrem en kon dat vasthouden. Met rondjes in de 28 seconden nam Roest steeds een beetje marge op Eitrem en hij liet gaandeweg ook Engebraten achter. Met een vlakke race dook Roest onder zijn eigen baanrecord van 6.05,14. Hij won zo voor de tweede week op rij de wereldbekerwedstrijd.
Patrick Roest
Patrick Roest © ANP

IJshockeyers Hijs Hokij in overtime langs Mechelen

De Haagse ijshockeyers van Hijs Hokij hebben het Belgische Golden Sharks Mechelen met 3-2 verslagen. Toen na een uur de 2-2 eindstand op het scorebord stond, bracht een overtime de beslissing.
Na slechts 18 seconden in de overtime maakte Chad Niddery het winnende doelpunt.
Hijs Hokij viert een treffer
Hijs Hokij viert een treffer © Omroep West / Owen O'Brien

Positief en negatief resultaat waterpolosters ZVL 1886 in Champions League

De Leidse waterpolosters van ZVL 1886 hebben vrijdag met 5-10 gewonnen van het Franse Olympic Nice. In de tweede poulewedstrijd in de Champions League werd zo een goed vervolg gegeven op de eerdere zege op CA Pacense uit Portugal.
De derde wedstrijd in het hoofdtoernooi ging echter verloren voor de Leidenaren. Het Spaanse CN Mataro ging met de 5-27 zege aan de haal. Wanneer ZVL 1886 zaterdag Vouliagmeni uit Griekenland verslaat, is het verzekerd van een plek in de volgende ronde.
ZVL-1886-speelster Laura Roels
ZVL-1886-speelster Laura Roels © Orange Pictures

Van Barneveld schakelt titelverdediger Gerwyn Price uit

Raymond van Barneveld heeft voor een stunt gezorgd bij de Grand Slam of Darts. In de kwartfinale schakelde de Hagenaar titelverdediger Gerwyn Price uit. 'Barney' won in Wolverhampton met 16-13 van de nummer 1 van de wereld.
De partij ging aan het begin gelijk op. Barneveld, die Price in de groepsfase had verslagen, verloor weliswaar zijn eerste leg, maar brak direct terug. Bij een stand van 3-3 nam de Welshman een sprint en liep snel uit naar 3-8. Van Barneveld kwam heel sterk terug, won zeven legs op rij en gooide ook nog eens 157 uit. De Nederlander behield vervolgens zijn voorsprong. Bij een stand van 15-13 brak Barney Price opnieuw om zo de winst binnen te slepen.
Van Barneveld tijdens de Grand Slam of Darts
Van Barneveld tijdens de Grand Slam of Darts © ANP

Leerdam opnieuw sterkste op 1.000 meter

Jutta Leerdam is moeilijk bij te houden op de kilometer. In Heerenveen heeft ze de derde wereldbekerzege uit haar carrière gepakt. Net als vorige week in Stavanger was ze opnieuw de snelste op de 1.000 meter. In een tijd van 1.13,77. Miho Takagi werd met 1.13,92 tweede, dichter bij Leerdam dan vorige week.

De eerste aflevering van Louis' Lounge

Drie keer per week brengen verslaggevers Herman Nanninga en Jim van der Deijl in het programma Louis' Lounge het laatste WK-nieuws uit de regio. In de eerste aflevering beantwoorden ze de volgende vragen: Waarom neemt Louis van Gaal ADO-spits Thomas Verheydt niet mee naar het WK? Is er al een oranjesfeer in Den Haag? En hoe kom je aan een Oranje-outfit dat winterproof is?

Rijnsburg-aanvaller Jeffrey Jongeneelen stopt

Jeffrey Jongeneelen stopt aan het einde van het seizoen met voetballen. Dat maakt zijn club Rijnsburgse Boys bekend. De 33-jarige aanvaller is bezig aan zijn zevende seizoen bij 'de Uien'. In 150 competitiewedstrijden maakte hij vijftig goals voor de club.
Naast Rijnsburg, kwam hij ook uit voor VV Katwijk en DHC. Daarnaast speelde hij in de jeugd van ADO Den Haag.

ZZ Leiden wint basketbaltopper van Donar

In eigen huis heeft ZZ Leiden eeuwige rivaal Donar met 84-69 verslagen. ZZ Leiden liet vooral aan het einde van het derde kwart en in het vierde kwart zien waarom er ook dit seizoen rekening met de ploeg uit Leiden moet worden gehouden. Op een gegeven moment stond er een verschil van 22 punten op het scorebord.
In het Nederlandse gedeelte van de BNXT League staat Leiden na zeven van de achttien wedstrijden op de derde plaats. Zaterdag speelt Leiden in de eigen Vijf Meihal tegen BAL uit Weert.
ZZ Leiden-aanvoerder Marijn Ververs
ZZ Leiden-aanvoerder Marijn Ververs © Orange Pictures

Waterpolosters ZVL 1886 beginnen goed aan Champions League

De Leidse waterpolosters van ZVL 1886 hebben de eerste wedstrijd in de poulefase van de Champions League gewonnen. In Porto werd thuisploeg CA Pacense met 28-7 verslagen. Vrijdagochtend staat de tweede wedstrijd in de kwalificatiepoule op het programma. Dan mag ZVL spelen tegen Olympic Nice.

Zwemster Tes Schouten verbetert eigen Nederlands record op schoolslag

Zwemster Tes Schouten uit Bodegraven heeft bij een trainingswedstrijd op de langebaan in Eindhoven haar eigen Nederlands record op de 100 meter schoolslag verbeterd. De 21-jarige zwemster zette haar eigen toptijd met 4 honderdsten van een seconde scherper op 1.06,88.
Schouten had haar vorige record gezwommen tijdens het olympisch kwalificatietoernooi in december 2020 in Rotterdam. Toen plaatste ze zich met haar oude toptijd voor de Olympische Spelen in Tokio. Schouten werd dit jaar op de EK langebaan zevende op de 100 meter schoolslag.
Tes Schouten
Tes Schouten © ANP

Achtste finale eindstation voor Dirk van Duijvenbode

De Grand Slam of Darts zit er op voor Dirk van Duijvenbode. 'Aubergenius' moest in de achtste finale van het toernooi het hoofd buigen voor Joe Cullen. De Engelsman was met 10-4 te sterk en rekende daarmee overtuigend af met de man in vorm.
Alhoewel de darter uit 's Gravenzande scorend (93.47 gemiddeld) weinig onderdeed voor zijn tegenstander (95.46) was het finish-percentage van Cullen vele malen beter. Waar Van Duijvenbode niet verder kwam dan ruim 23 procent op zijn dubbels, noteerde de Brit ruim 47 procent op zijn check-outs.
Dirk van Duijvenbode
Dirk van Duijvenbode © Orange Pictures

Raymond van Barneveld naar kwartfinales op Grand Slam of Darts

Raymond van Barneveld heeft de kwartfinales bereikt op de Grand Slam of Darts. De 55-jarige Hagenaar versloeg in de tweede ronde in Wolverhampton met 10-8 de Australiër Simon Whitlock. Van Barneveld, in 2012 winnaar van de Grand Slam of Darts, verbaasde afgelopen weekend in de groepsfase met een overwinning op Gerwyn Price, de nummer 1 van de wereld. De Nederlander, zelf de mondiale nummer 50, was het toernooi al begonnen met een zege op Dave Chisnall.
Tegen Whitlock kwam 'Barney' echter meteen op een 2-0-achterstand. De Australiër gaf in de legs waarin hij begon nauwelijks iets weg en liep uit naar 5-2. Van Barneveld kwam echter terug tot 5-5 en nam daarna het initiatief over. Op 9-8 kreeg de Hagenaar de eerste matchdart op bullseye en gooide die ook meteen. In de kwartfinale treft Van Barneveld de winnaar van de partij tussen landgenoot Danny Noppert en Price.

Guus Offerhaus naar Quick Boys

Guus Offerhaus verruilt na dit seizoen koninklijke HFC voor Quick Boys. Dat meldt de Katwijkse club. De 21-jarige verdediger, die ook als middenvelder uit de voeten kan, tekent een contract voor één jaar.
'Het is een jonge speler die bereid is om in zichzelf te investeren', zegt bestuurslid selectievoetbal Gert Pluimgraaff. 'Guus wil zich verder ontwikkelen als speler. Wij denken dat hij ook als persoon heel goed past bij onze club.'

Keeper Lars Jansen blijft jaar langer bij Noordwijk

Lars Jansen speelt ook volgend seizoen voor VV Noordwijk. De doelman heeft een basisplaats bij de tweede divisieclub. Jansen kwam twee seizoen geleden over van VVSB.
Noordwijk-keeper Lars Jansen
Noordwijk-keeper Lars Jansen © Orange Pictures

Geen publiek bij zaalvoetbal na supportersrellen

Bij zaalvoetbalwedstrijden van FC Westland, dat uitkomt in de eerste divisie, zijn geen toeschouwers meer welkom. Aanleiding zijn ongeregeldheden tijdens twee competitiewedstrijden dit seizoen. De conclusie is dat in sporthal Verburchhal in Poeldijk niet de veiligheid van alle aanwezigen geborgen kan worden.
Om te voorkomen dat supporters het veld betreden, zouden een 'ijshockeywand' en meerdere stewards nodig zijn. 'Zeker ook gezien de intensiteit van de wedstrijden in de eerste divisie. Die is zodanig dat de toeschouwers er te opgewonden van raken en dan ook niet te houden zijn', schrijft FC Westland in een persbericht.
Het bestuur van de zaalvoetbalvereniging gaat op zoek naar een andere sporthal, waar de tribune en het speelveld van elkaar gescheiden zijn. In de Verburchhal is dat niet het geval.

Sporttribunaal: Geen matchfixing, zaalhockeysters Ring Pass gedegradeerd

Het hoger beroep van de Delftse hockeyclub Ring Pass tegen de uitspraak van het Instituut Sportrechtspraak (ISR) is geseponeerd. Daardoor is het zaalhockeyteam van de vrouwen na tien maanden officieel gedegradeerd. Conclusie is dat concurrenten Bloemendaal en Laren niet aan matchfixing deden.
Aan het einde van het zaalhockeyseizoen, eind januari, was er sprake van een bijzondere ontknoping. De hockeysters van Bloemendaal en Laren streden in een drieluik met Ring Pass Delft om klassebehoud; één club moest degraderen. De zaalhockeysters van Laren en Bloemendaal tegen elkaar, waarna ze met nog anderhalve minuut op de klok stopten met spelen. De stand was voor beide ploegen voldoende om in de hoofdklasse te blijven. Ring Pass Delft trok daardoor aan het kortste eind en moet degraderen.
Ring Pass was het niet eens met de wijze waarop de degradatie tot stand kwam en de club stapte naar het Instituut Sportrechtspraak. Die seponeerde in eerste instantie de zaak. Ring Pass ging in hoger beroep, maar kwam ook daar van een koude kermis thuis.
Dames van Ring Pass kijken onthutst toe vanaf de tribune
Dames van Ring Pass kijken onthutst toe vanaf de tribune © Koen Suyk

Cricketspeler Bas de Leede weer gecontracteerd voor toernooi in Midden-Oosten

De Nederlandse cricketspeler Bas de Leede heeft in korte tijd een tweede contract voor een prestigieuze franchise cricketclub binnengesleept. Dat meldt de Nederlandse cricketbond. Deze maand gaat de Voorburger spelen tijdens het 10-over-toernooi in Abu Dhabi voor het Morrisville SAMP Army T10-team. Het evenement, dat wordt gehouden van 23 november tot en met 4 december 2022, trok vorig jaar 342 miljoen tv- en online kijkers.
Volgens de cricketbond werd De Leede gecontracteerd na zijn uitstekende prestaties voor het Nederlands team tijdens de T20 World Cup. Hij nam daar dertien wickets, waarmee hij de tweede meest succesvolle bowler van het WK werd.
In het Midden-Oosten zijn er verschillende particuliere cricketinitiatieven waar veel geld te verdienen is. In augustus tekende De Leede al een contract bij MI Emirates voor het ILT20-toernooi, Dat evenement vindt begin 2023 plaats.
Bas de Leede uitkomend voor het Nederlands team
Bas de Leede uitkomend voor het Nederlands team © ANP

Karolien Florijn maakt kans op uitverkiezing tot 'vrouwenploeg van het jaar'

Karolien Florijn is genomineerd om verkozen te worden tot 'vrouwenploeg van het jaar' door de internationale roeifederatie. In september wist de roeister uit Voorschoten de wereldtitel in Tsjechië te pakken in de skiff (eenpersoons-roeiboot). Een maand later herhaalde ze deze prestatie op de Europese kampioenschappen in München.
Florijn heeft concurrentie in de strijd om de prestigieuze prijs van Emily Graig en Imogen Grant in de lichte dubbeltwee, Heidi Long, Rowan Mckellar, Samantha Redgrave en Rebecca Shorten in de vier-zonder en het Roemeense duo Simona Radis en Ancuta Bodnar in de vrouwendubbel. De World Rowing Awards worden op 4 december uitgereikt.

Van Barneveld en Van Duijvenbode winnen ook laatste groepsduel

Zowel Raymond van Barneveld als Dirk van Duijvenbode hebben maandagavond hun laatste groepsduel tijdens de Grand Slam of Darts gewonnen. In het Engelse Wolverhampton was Barney met 5-0 te sterk voor de Engelsman Ted Evens. Westlander Van Duijvenbode gooide de Tsjech Adam Gawlas met 5-3 van het bord.
Vooral de prestaties van Barney tijdens de groepsfase waren opzienbarend. In een loodzware poule, met de nummer 1 van de wereld Gerwyn Price en outsider voor de titel Dave Chisnall, wist de Hagenees alle wedstrijden te winnen. Ook Van Duijvenbode pakte drie uit drie. Hij had in Rob Cross zijn zwaarste opponent. Zondag was de darter uit 's-Gravenzande met 5-3 te sterk voor de nummer vijf van de plaatsingslijst.

Nathan Aké vader geworden van dochter

Nathan Aké en zijn vrouw Kaylee Ramman zijn het afgelopen weekend ouders geworden van een dochter. Dat meldt de Haagse voetbalinternational op Instagram. Welke voornaam de kleine Aké heeft gekregen is nog onbekend.
'Het meest bijzondere gevoel ter wereld. We houden zoveel van je, kleine meid', hebben de kersverse papa en mama onder een foto van hun dochter gezet.
Aké liet afgelopen zaterdag de wedstrijd van zijn club Manchester City schieten om bij de bevalling te zijn. Deze week begint voor de international de voorbereiding op het WK.