Zwalkend schip ADO Den Haag verliest van Roda JC

ADO-aanvaller Amar Catic
ADO-aanvaller Amar Catic © Soccrates Images
DEN HAAG - Ook in de laatste wedstrijd voor de WK-break kon ADO Den Haag niet imponeren. Als een stuurloos schip zwalkte het over het eigen veld. Van een eveneens slecht spelend Roda JC werd met 0-1 verloren.
De Haagse ploeg moest doelman Hugo Wentges bedanken dat Roda JC in de eerste helft niet scoorde. Hij redde na een half uur spelen met een knappe reflex op een inzet vanaf de vijfmeterlijn. Voor ADO kreeg Thomas Verheydt tien minuten voor tijd de grootste kans. Hij kon geen kracht zetten tegen een bal die vlak bij het vijandelijke doel lag. Dat deed Vente vijf minuten later voor Roda JC wel vanaf randje zestien.
Wel kan ADO na wekenlang door stormen en orkanen te hebben gevaren, zich eindelijk opmaken voor een tijdlang dobberen in rustig water. Roda JC was het laatste noodweer dat Kuijt en zijn manschappen moesten trotseren. Dat deed de Katwijkse kapitein met een gehavend schip. Wekenlang lagen er kapers op de loer op de zee die eerste divisie heet. Ploegen zagen in ADO een makkelijke buit. Ondertussen was het ook op het vaartuig zelf onrustig.

Verheydt, Kishna en Janmaat

Kannonen van de tegenstanders hebben de romp van het ooit zo prachtige galjoen ernstig beschadigd. Verliespartijen tegen Helmond Sport en VVV Venlo, plus gelijke spelen tegen Telstar en De Graafschap hebben van ADO een schuitje zonder roer gemaakt. Op dat ronddolende bootje lieten belangrijke bemanningsleden als Thomas Verheydt, Ricardo Kishna en Daryl Janmaat om uiteenlopende redenen weten het niet met de ingezette koers eens te zijn.
Vraag de komende weken wordt op welke manier ADO het roer in de competitie weer stevig in handen kan krijgen. Wie gaat achter het stuurwiel staan en wie ziet toe dat de navigatie goed wordt gevolgd? Kan ADO de schade van de gevechten met andere clubs dichten en alsnog laveren naar een goede ranking? Al deze vragen moeten de komende drie weken worden beantwoord. Op 11 december vaart het Haagse schip richting Almere City. Of iedereen dan nog aan boord is, zullen de komende weken moeten uitwijzen.
Scoreverloop ADO Den Haag - Roda JC: 0-1
  • 0-1 Vente
Opstelling ADO Den Haag: Wentges, Hall, Carlson (73. Reijnders), Asante, Van Breemen, Esajas, Breinburg, Kishna (73. Bilate), Catic, Severina (81. Zwarts), Verheydt
Opstelling Roda JC: Nicolas, Van de Pavert, Joppen, Hartjes, Vente, Bijleveld (81. Sieben), Daneels (61. Limbombe), Lambrix *1. , Mallahi (70. Mayer), Postema (70. Van der Heide), Reith
Gele kaarten: Asante (ADO Den Haag), Bijleveld, Van der Heide (Roda JC)
Rode kaarten: -
Scheidsrechter: Van den Kerkhof