Oranje vlaggetjes, televisieschermen en gebiedsverboden: wat mag tijdens WK voetbal?

Koning bezoekt Haagse Marktweg
Koning bezoekt Haagse Marktweg © VR Press
DEN HAAG - Oranjekoorts of niet: het WK voetbal in Qatar start deze zondag, met maandag de eerste wedstrijd van het Nederlands Elftal. Gemeenten bereiden zich al een paar weken voor op het toernooi en hebben de draaiboeken van de afgelopen jaren uit de kast gehaald. In Den Haag probeert de gemeente het aankomende feest in goede banen te leiden door het organiseren van activiteiten, het treffen van veiligheidsmaatregelen en het hier en daar stellen van regels. Wat mag er allemaal (en wat niet)?

Oranjestraten

Den Haag is nog geen grote Oranjestraat, maar de vlaggetjes en andere versieringen zijn al aardig opgerukt in de stad. Dat levert mooie plaatjes op, maar de gemeente wijst wel op een aantal aandachtspunten.
Zo mogen de vlaggetjes niet te laag hangen, want de hulpdiensten moeten 'te allen tijde een vrije doorgang hebben'. En ook de vuilniswagens moeten hun werk kunnen blijven doen. Daarom geldt voor de versieringen op de openbare weg een hoogte van minimaal 4,5 meter. Verder moet tussen de versieringen een breedte van 3,5 meter overblijven.
Haagse Marktweg kleurt oranje
Haagse Marktweg kleurt oranje © Omroep West
Daarnaast waarschuwt de gemeente voor brandgevaar, zeker in aanloop naar de jaarwisseling waarin soms al vuurwerk wordt afgestoken. Daarom geeft de gemeente de volgende tips: gebruik versiering met brandvertragende kwaliteit, houd versiering op zeker 50 centimeter afstand van lampen, spotjes en apparaten, hang geen bouwzeilen of andere versieringen voor ramen en hang geen bouwzeilen of andere versieringen bij dakgoten. De brandweer controleert de 'meest in het oog springende locaties', aldus de gemeente.
Met het oog op de jaarwisseling moeten de versieringen snel weer opgeruimd worden, al direct na het WK. Dat betekent dat alle vlaggetjes en andere versieringen op 19 december weg moeten zijn.

Tv-schermen

Samen met anderen de wedstrijden kijken op grote schermen in de kroeg? Dat kan, maar is aan regels gebonden en ligt vast in het schermenbeleid van de gemeente.
Dit beleid houdt in dat horecaondernemers schermen mogen plaatsen, maar die moeten wel naar binnen gericht zijn 'om zo klanten binnen hun bedrijf (inclusief terras) naar het voetbal te kunnen laten kijken'. Hiervoor is geen evenementenvergunning nodig. Er zijn bij de gemeente overigens geen aanvragen binnengekomen voor het plaatsten van grote schermen in de buitenlucht.
Leeft het WK voetbal in Den Haag? Omroep West peilde de stemming:
Heeft Den Haag zin in het WK voetbal

Onrust voorkomen

Internationale voetbaltoernooien willen in Den Haag nog wel eens leiden tot onrust. Zo is het op speeldagen van het Oranje-elftal in het verleden vaak raak geweest op het Jonckbloetplein in Laak. Om dit te voorkomen zet de gemeente 'zichtbare en onzichtbare veiligheidsmaatregelen' in. Het gaat bij zichtbare maatregelen onder andere om de inzet van jongerenwerkers. Ook worden bouwmaterialen opgeborgen achter hekken, komen er mogelijk extra verkeersmaatregelen en wordt er eventueel gebruikgemaakt van tijdelijk extra verlichting en camera's.
Daarnaast richten de autoriteiten zich op bekende relschoppers, die zij al voor het WK willen aanpakken. 'Op dit moment zijn er vijf personen in beeld die mogelijk in aanmerking komen voor een gebiedsverbod tijdens het WK voetbal 2022', aldus de gemeente in een brief op 7 november.
Veel politie op de been op en rond het Jonckbloetplein
Veel politie op de been op en rond het Jonckbloetplein © Regio15
Verder probeert Den Haag ongeregeldheden te voorkomen door activiteiten in de stad te organiseren. Vrijwel alle stadsdelen hebben rondom het WK wat bedacht. Het gaat onder meer om voetbal-, tafeltennis- en paaltjesvoetbaltoernooien, gezamenlijk koken en dineren, een voetbalquiz, WK bingo en het gezamenlijk film kijken na afloop van de wedstrijden. Ook is het op verschillende plekken mogelijk om samen naar het WK te kijken.
Burgemeester Jan van Zanen ziet de komende weken helemaal zitten, blijkt uit een brief aan de gemeenteraad 'Ik heb vertrouwen in de prestaties van het Nederlands voetbalelftal, maar bovenal vertrouwen in een feestelijk en veilig verloop van de activiteiten rondom het WK in onze stad', aldus de burgemeester.