Sprookje voor Van Barneveld eindigt in halve finale na heerlijk gevecht met Smith

Raymond van Barneveld
Raymond van Barneveld © ANP
DEN HAAG - Raymond van Barneveld is uitgeschakeld in de halve finale van de Grand Slam of Darts. In een heerlijk duel trok Engelsman Michael Smith aan het langste eind: 12-16. Ondanks de uitschakeling kan de Hagenaar terugkijken op een uitstekend toernooi.
Smith schoot uit de startblokken en zette direct de toon door de eerste leg te pakken met een 10-darter. Toen 'Bullyboy' vervolgens in de leg van Van Barneveld ook nog eens 130 uitgooide, deelde hij zijn Haagse opponent direct een flinke tik uit. De 55-jarige darter was zichtbaar van slag en liet de nodige kansen liggen. Van Barneveld verknalde bij een 0-4 achterstand een uitgelezen mogelijkheid om tot 1-4 terug te komen. Hij mocht aanleggen voor dubbel 9, maar gooide zichzelf bij zijn eerste pijl al dood. Smith pakte het cadeautje gewillig uit en gaf Van Barneveld met een 0-5 tussenstand stof tot na denken na de eerste sessie.
In de tweede periode kwam de vijfvoudig wereldkampioen vele malen beter voor de dag en wist hij zijn tegenstander al snel te breaken om vervolgens ook zijn eigen leg te houden. Cruciaal moment in het duel was bij een 3-6 tussenstand, waar beide darters de nodige kansen op de dubbels verprutsten. Uiteindelijk verzilverde Van Barneveld zijn achtste poging op de dubbel en bracht hij daarmee de spanning volledig terug in de wedstrijd: 4-6.
In een heerlijk tempo bleven beide heren ook na de tweede onderbreking flink tekeer gaan op het bord. Smith wisselde geniale momenten af met slordigheden. Desondanks was de Brit scorend beter. In leg 16 verraste hij door 108 op ongebruikelijke wijze via single 17, triple 19 en dubbel 17 razendsnel uit te gooien. Daarmee deelde Van Barneveld niet voor het eerst in het duel een dreun uit: 7-9.

Cadeautje voor 'Barney'

Van Barneveld bleef uiterst geconcentreerd en vocht zich helemaal terug. Er ontspon zich een weergaloze periode waarin beide heren elkaar telkens braken. Bij een 9-10 tussenstand wist Van Barneveld zich volledig terug te knokken in de wedstrijd door een 71-finish koelbloedig via tops te verzilveren: 10-10.
Na de vierde en laatste onderbreking van de partij leek Smith het duel naar zich toe te trekken, toen hij 10-11 voorkwam en alle tijd had op dubbel 6. De Engelsman verprutste echter acht kansen op zijn dubbel, waardoor Van Barneveld - die in de leg scorend ver achterbleef - zomaar een cadeautje kreeg. De daaropvolgende legs gingen met de darts mee.

Drie dure missers

Bij een 12-13 tussenstand bewees 'Barney' zichzelf een dramatische dienst om drie pijlen te missen op dubbel zestien. Smith maakte vervolgens geen fout en sloeg toe: 12-14. Daarmee was het verzet van Van Barneveld definitief gebroken. In de 28ste leg van de wedstrijd noteerde Smith direct hoge scores en liep hij uiteindelijk via dubbel 5 uit naar een 12-15 voorsprong.
In de daaropvolgende leg was Van Barneveld niet langer opgewassen tegen het aanvalsgeweld van Smith. De derde pijl voor de wedstrijd van de Brit vloog in de dubbel 20, waardoor hij zich verzekerde van een plek in een major-finale. Met een gemiddelde van 104 per drie pijlen, scoorde Smith bijna 10 punten hoger dan Van Barneveld.
Ondanks de nederlaag kan de als nummer vijftig van de wereld aan het toernooi begonnen Hagenaar met een goed gevoel terugkijken op het toernooi in Wolverhampton. Dankzij zijn prestaties mag Van Barneveld een bedrag van 57.000 euro bijschrijven en stijgt hij naar de 34ste plaats op de Order of Merit, de wereldranglijst. Gedurende het toernooi imponeerde 'Barney' door tot twee keer toe de nummer één van de wereld, Gerwyn Price, te verslaan.