Heitje voor karweitje voor gevorderden: rugbyers sjouwen zandzakken voor EK-deelname

Jong Oranje rugbyers sjouwen ballastzand
Jong Oranje rugbyers sjouwen ballastzand © Omroep West
GOUDA - Ze hebben een grote droom: meedoen aan het EK Rugby onder de 18. Omdat voor deelname veel geld nodig is, doen de jonge rugbyers klusjes. Zo sleepten ze woensdag 2500 euro binnen door zandzakken de Sint-Jan in Gouda op te tillen.
'Nee ik heb geen personeelstekort', lacht Danny van den Bor van Dejo Steigers, terwijl op het dak van de Sint-Janskerk tien jonge rugbyers met zandzakken lopen te sjouwen. 'De spelers van Jong Oranje willen geld verdienen. Ze helpen met het weghalen van zandzakken en krijgen daar 2500 euro voor. Makkelijk verdiend toch?'
De rugbybond is niet zo rijk als de KNVB, zegt oud-rugbyer Jan Maarten Gerritse. 'Dus ze moeten zelf aan de bak.' Hij helpt het team, waarin ook zijn zoon Mart zit, met geld verdienen. 'Dat doen ze met crowdfundingsacties als deze', zegt hij.
Jonge rugbyers doen klusjes om mee te kunnen doen aan EK
Dat geld is nodig voor trainingskampen, voeding, kleding en andere materialen. De Unbreakable Pack - zoals de jongens zich noemen - is nog niet zo lang samen, toch zijn de verwachtingen voor het team van bondscoach Raymond Offerman voor het EK van 2023 hooggespannen. Dus trotseren de jongemannen deze woensdagmiddag de regen onder het trotste oog van Gerritse.

Twee vliegen in één klap

De 500 zakken ballastzand, elk zestien kilo zwaar, hielden de stellage rondom de kerk stabiel. Tijdens het jubileumfeest Gouda 750 liepen meer dan 60.000 bezoekers over deze steigers om Gouda van grote hoogte te beleven. Na afloop van het feest werd de stelling gebruikt om de toren een onderhoudsbeurt te geven. Nu ook die is afgerond, worden de steigers de komende weken weggehaald.
Steigerbouwer Danny van den Bor heeft niets met rugby, maar slaat twee vliegen in één klap. Speler Silver van Essen werkt af en toe voor hem en wilde graag gesponsord worden. 'Bij het opbouwen had de voorman gezegd: "Als die zakken er in het najaar af moeten, meld ik me ziek." Met de drie man die hier rondlopen zou deze klus dagen duren.' Nu is de klus in een middagje gedaan.