Van 'Veeg ze van het matje' tot 'Mijn Oranje Hart', vijf regionale hits voor het WK

Volkszanger Chicco van de Luijtgaarden
Volkszanger Chicco van de Luijtgaarden © YouTube
REGIO - Het Nederlands elftal trapt vrijdagmiddag af op het moment dat voor de meeste Nederlanders het weekend begint. Om die twee heugelijke momenten te combineren hebben wij vijf WK-hits uit de regio geselecteerd. Hits die je kunt draaien op de Oranje vrijdagmiddagborrel.

Chicco - Veeg Ze Van Het Matje

Misschien is dit wel de WK-hit van 2022. Sowieso is 'Veeg ze van het Matje' een echte oorwurm. De plaat is een samenwerking van Rijswijker Chicco van de Luijtgaarden samen met Hagenaars Olaf Ouwerkerk, Dieuwer Bulthuis en Roy van den Hoogen.
Het Haagse drietal kwam al eerder in het nieuws toen ze tijdens corona de Haagse deurmat op de markt brachten. Tijdens het WK willen ze een andere Haagse mat aan de man brengen. Daarom komt in de clip veelvuldig een pet, met de bekende haardracht, voor. Die verbleekt echter bij het kapsel van de zanger. Chicco beschikt over een heerlijke dos haar. Dat kapsel in combinatie met een paar heerlijke deuntjes en je hebt zomaar een WK-hit te pakken.

Mart Hoogkamer - Mijn Oranje Hart

Leidenaar Mart Hoogkamer doet ook een duit in het WK-zakje. De volkszanger kiest niet voor feestmuziek, maar gaat meer de kant op van Andre Hazes met zijn nummer 'Mijn Oranje Hart'.
Het nummer van de Sleutelstadminstreel komt voort uit het tv-programma 'I Want Your Song'. Zes liedjesschrijvers hebben voor de SBS-show een WK-nummer opgestuurd waarna zanger en publiek een keuze maken. Uiteindelijk werd het lied van de songwriters Carlo Rijsdijk en Manfred Jongenelis gekozen. Mart zingt het nummer met een snik in zijn stem. Een smartlap van de bovenste plank.

K-Liber & Bennie Beenham - We Worden Kampioenen

Een zomerse WK-hit tijdens een voetbalwinter. K-liber uit Alphen aan den Rijn en het Haagse Partyduo Bennie Beenham brengen het beste van alle seizoenen samen. Ondanks de warme oranje trui om je lijf, waan je je op een Oranjefeest in juni.
'We Worden Kampioenen' is ook een heerlijk nummer om de vrijdagmiddagborrel mee af te trappen of te eindigen. Bij een overwinning van Nederland kan er nog lekker gedanst worden op de zomerse beats om zo de drie punten te vieren.

Marcel en Danny - Het Legioen Juicht

Ook in Leiderdorp heerst er Oranjekoorts. Marcel van der Ploeg en Danny Ferdinandus vinden elkaar in de sportschool van de eerstgenoemde. Het klikt tussen beide heren en ze gaan zich toeleggen op het schrijven van liedjes.
Ook voor de I Want Your Song-uitzending van Mart Hoogkamer heef het duo tekst en noten klaarliggen Helaas komt hun liedje niet door de schifting. Dus besluiten de heren zelf een WK-hit te maken. De opname klinkt enigszins amateuristisch maar dat mag de pret niet drukken.

Andre Pronk - Rood Wit Blauw

Hoewel Andre Pronk geen regiogenoot is, kan 'Rood Wit Blauw' niet ontbreken in dit overzicht. De clip van de zingende bulderlach is opgenomen in de Haagse Damasstraat. 'Ik ben supertrots dat ik hier mag staan', zegt het Vlaardingse feestbeest over de locatie.
Het nummer van Pronk is bedoeld om Louis van Gaal en zijn manschappen te steunen. Of topsporters kracht krijgen van zinnen als 'We zijn rood wit blauw van het zuipen' is de vraag. Dan kan het nummer alsnog tijdens de rust in Nederlandse kroegen gedraaid worden. Even het thuisgebleven Oranjelegioen opzwepen voor de tweede helft met deze happy hardcore.