Sportnieuws | Velo wint handbalderby van Quintus

Angelique van Duijvenbode van Velo
Angelique van Duijvenbode van Velo © Orange Pictures
REGIO - In dit bericht brengen wij het laatste nieuws over regionale sportteams of individuele sporters uit de regio. Van grote voetbaltransfers in het buitenland tot uitslagen van sportwedstrijden op landelijk topniveau.

Velo wint handbalderby van Quintus

De eerste Westlandse handbalderby van het seizoen tussen Quintus en Venéco/VELO stond zaterdagavond op het programma. Het in de eredivisie debuterende damesteam van Velo pakte in een spannende wedstrijd de winst tegen Quintus dat al jaren op het hoogste niveau speelt. Het werd 22-29 voor de ploeg uit Wateringen.
Quintus werd in de eerste helft in eigen huis afgedroogd door promovendus Velo. De tweede helft ging meer gelijk op, maar het kwaad was toen al geschied. In de tweede helft was Quintus niet meer bij machten om het tij te keren. Velo kreeg veel tijdstraffen waren de handbalsters uit Watering veel beter en staan om die reden ook hoger op de ranglijst.
Quintus - Veneco/Velo: 22-29

Aké ontbreekt bij gele kaart in eventuele halve finale

Nathan Aké mag vrijdag in de kwartfinale van het WK tegen Argentinië geen gele kaart oplopen. Gebeurt dat wel, dan is hij geschorst voor een eventuele halve finale.
De Hagenaar kreeg in de laatste groepswedstrijd tegen Qatar (2-0) een gele kaart. Gele kaarten worden bij het WK pas kwijtgescholden na de kwartfinales.
Aké krijgt geel in de wedstrijd tegen Qatar
Aké krijgt geel in de wedstrijd tegen Qatar © ANP

Volleyballers RECO ZVH wint en verlaat laatste plaats

De volleybalmannen van RECO ZVH zijn van de laatste plaats af in de eredivisie. De ploeg won zaterdagavond in Huizen met 1-3 van Prima Donna Kaas Huize 1. Door de overwinning stijgt de ploeg uit Zevenhuizen twee plekjes en staan ze tiende. Concurrenten VCN en talententeam Papendal hebben wel een wedstrijd minder gespeeld.
Huizen - Reco ZVH: 1-3
Reco ZVH-speler Jasper de Jong ramt de bal over het net
Reco ZVH-speler Jasper de Jong ramt de bal over het net © Orange Pictures

Waterpolodames GZC Donk verstevigen koppositie

De dames van GZC Donk uit Gouda hebben zaterdag hun koppositie in de eredivisie verstevigd. In Eindhoven werd PSV met 9-22 verslagen. ZVL uit Leiden blijft onderin de competitiestand staan. In Ede kon Polar Bears niet worden verslagen.
Polar Bears - ZVL-1886 Center: 14-9
PSV - GZC Donk: 9-22

AZC wint eerste wedstrijd van het weekend

De waterpoloheren van AZC hebben zaterdagavond met miniem verschil van ZV De Zaan gewonnen. Het werd 9-10 voor de ploeg uit Alphen aan den Rijn. Zondag speelt het team weer. Dit keer tegen Polar Bears.
ZV De Zaan - AZC: 9-10

Fortuna speelt weer gelijk

De korfballers van Fortuna uit Delft hebben in de Korfbal League voor de derde keer gelijkgespeeld in de competitie. Tegen DOS'46 werd het in eigen huis 27-27. De ploeg zakt door de puntendeling naar de vijfde plaats.
Fortuna - DOS'46: 27-27

Haagse Marktweg 'gaat er groot feest van maken' na WK-winst

'Dit is super. We zijn een ronde verder. Ik ben enorm blij', zegt Oranjefan Pierre zaterdag na de achtste finale van het Nederlands elftal tegen de Verenigde Staten op het WK. Pierre heeft de met 3-1 gewonnen pot gekeken aan de compleet oranje versierde Marktweg in Den Haag. 'Het voetbal is nog niet perfect, maar we gaan het wereldkampioenschap winnen. Dit jaar gaat het gebeuren. Morgen ben ik vrij, dus vanavond ga ik alvast een klein feestje vieren hier.'
Ook Remon is blij met de winst en het bereiken van de kwartfinale. 'We gaan helemaal los en er een groot feest van maken vanavond. We kunnen nog minimaal een week lang genieten van deze geweldige sfeer in de straat. Ik ben enorm opgelucht', vertelt hij. 'De eerste helft was echt slecht, maar in de tweede helft maakten ze het goed. Dit is gewoon fantastisch en we zijn dankzij de overwinning een stap dichterbij het wereldkampioenschap. Wij hebben de beker al in de straat en nu is het aan de mannen van het Nederlands elftal.'
Oranje leidde bij rust met 2-0. Memphis Depay opende in de tiende minuut, na een lange en fraaie aanval, met een schot vanaf de rand van het zestienmetergebied de score. In de blessuretijd van de eerste helft zorgde de mee opgekomen Daley Blind van dichtbij voor de 2-0. Denzel Dumfries gaf bij beide treffers de assist.
De zege leek in de tweede helft lange tijd niet meer in gevaar te komen, maar een kwartier voor tijd scoorde Haji Wright met een gelukje voor de Amerikanen. Oranje sloeg daarna snel terug. Op aangeven van Blind scoorde Dumfries in de 81e minuut: 3-1. Nederland speelt vrijdagavond in de kwartfinale tegen Argentinië, dat met 2-1 van Australië won.
Memphis Depay heeft Nederland op 1-0 gezet in de achtste finale tegen de VS
Memphis Depay heeft Nederland op 1-0 gezet in de achtste finale tegen de VS © ANP

Vrouwen ADO winnen van Alkmaar

De vrouwen van ADO Den Haag hebben met 0-3 gewonnen van VV Alkmaar. Bij rust stond het al 0-2 voor het team van Sjaak Polak door twee goals van Lobke Loonen. Jaimy Ravensbergen gooide tien minuten voor tijd het slot op de Haagse deur door de 0-3 aan te tekenen.
Het is de derde overwinning op rij voor de vrouwen van ADO. Het Haagse team staat momenteel vierde in de eredivisie. De achterstand op nummer drie Fortuna Sittard is drie punten.

Ambassadeurs Nederland en Verenigde Staten gaan weddenschap aan

André Haspels, de ambassadeur van Nederland in de Verenigde Staten, is een weddenschap aangegaan met Shefali Razdan Duggal, de Amerikaanse ambassadeur in Nederland. Wanneer Nederland zaterdagmiddag wint van de Verenigde Staten, ontvangt Haspels oliebollen. Terwijl hij juist donuts moet overhandigen, wanneer de Amerikanen er met de winst vandoor gaan.
De Amerikaanse ambassadrice heeft echter nog alleen wel een vraag aan Haspels: 'Normale of Nutella-oliebollen?' is op Twitter te lezen. In een reactie op de tweets laat het Amerikaanse leger in Europa en Afrika weten dat ze 'oliebollen' wel even hebben moeten googelen maar dat ze de weddenschap met belangstelling volgen.
Na de winst van Nederland kon de Amerikaanse ambassadeur er niet meer omheen:

Zwemster Schouten verbetert weer Nederlands record op schoolslag

Zwemster Tes Schouten heeft vrijdagavond opnieuw haar eigen Nederlands record op de 200 meter schoolslag (langebaan) verbeterd. In de finale van Rotterdam Qualification Meet (RQM) zwom Schouten een tijd van 2.23,67.
De 21-jarige Bodegraafse kwam in de series 's ochtends al tot 2.23,93. Dat was liefst 2,2 seconden sneller dan haar vorige toptijd (2.26,13), die ze begin dit jaar in Amsterdam realiseerde.
Tes Schouten
Tes Schouten © ANP

Louis' Lounge Aflevering 7

In de zevende aflevering van Louis' Lounge hebben we het over de Oranjefeesten in West-Papoea. Daarnaast blikt Bas Muijs vooruit op Nederland - Verenigde Staten en is er wederom een prijsvraag.
Louis' Lounge aflevering 7

Waterpolomannen Donk winnen van ZVL 1886

In de eredivisie hebben de heren van GZC Donk donderdagavond tegenstander ZVL-1886 met 14-8 verslagen. De gastheren uit Gouda sloegen in de derde periode het beslissende gat tegen de ploeg uit Leiden. Mart van der Weijden maakte een hattrick en zette zijn ploeg daarmee op een 9-3 voorsprong. ZVL kon daarna niet meer in de buurt komen van Donk.

HGC stelt Suzan Veen-Van der Wielen aan als hoofdcoach

HGC heeft een opvolger gevonden voor Robbert-Jan Vos. Oud-speelster en 194-voudig international Suzan Veen-Van der Wielen neemt de taken van de deze week gestopte trainer over. Na een tussentijdse evaluatie werd de conclusie getrokken dat het goed zou zijn als de wegen van Vos en HGC per direct zouden scheiden.
HGC staat momenteel vijfde in de competitie, maar heeft slechts drie punten meer dan nummer negen Tilburg. De club uit Wassenaar gaat ervan uit dat Veen-Van der Wielen ook volgend seizoen voor de groep staat.

Voetbalwedstrijden zaterdag vervroegd vanwege Oranje

Evenals voorgaande keren dat het Nederlands Elftal op WK's en EK's in actie kwam op tijdstippen dat normaliter amateurvoetbalwedstrijden op het programma staan, worden komende zaterdag vrijwel alle voetbalduels vervroegd naar het begin van de middag. Zodoende kan iedereen thuis of in de kantine naar Nederland - Verenigde Staten kijken om 16.00 uur nadat eerst zelf gevoetbald is:
Tweede Divisie
  • 13.00 uur: FC Lisse - Koninklijke HFC
  • 13.30 uur: Noordwijk - Rijnsburgse Boys
  • 14.00 uur: Spakenburg - Katwijk
  • 14.00 uur: Scheveningen - TEC
  • n.n.b.: Quick Boys - IJsselmeervogels
Derde Divisie
  • 13.30 uur: Excelsior '31 - FC Rijnvogels
  • 14.00 uur: Ter Leede - DOVO

Blije Oranjefans na doelpunt Oranje

Frenkie de Jong zorgt voor blije gezichten op het Plein in Den Haag. De middenvelder scoort tegen Qatar de 2-0 op het WK voetbal. Op het Haagse plein zijn honderden voetballiefhebbers bij elkaar gekomen om de laatste groepswedstrijd van Oranje te bekijken.
Bij de meeste horecegelegenheden op het bekende plein zijn er televisies op de terrassen. 'Ik werk in Den Haag en ben hierheen gekomen om de wedstrijd te kijken op het terras. De sfeer is prima en de wedstrijd loopt ook goed', vertelt oranjefan Rob blij.
Ook Oranjefan Bas is naar het centrum gekomen om naar het Nederlands elftal te kijken. De jonge supporter geniet van de sfeer en is blij dat hij de wedstrijd met zijn vrienden kan zien. 'Het is hartstikke gezellig, maar wel een beetje koud. De sfeer zit er goed in en er is leuke muziek tussen de doelpunten door. Ik kan ook thuis voor de buis zitten, maar dit is veel leuker. Ik hoop dat Nederland wereldkampioen wordt', eindigt hij.
Oranjefans op het Plein in Den Haag
Oranjefans op het Plein in Den Haag © Omroep West

Barney tegen Ryan Meikle of Lisa Ashton in tweede ronde WK darts

Raymond van Barneveld speelt op het WK darts in de tweede ronde tegen Engelsman Ryan Meikle of Lisa Ashton. De vrouw is eveneens afkomstig uit Engeland. Barney mag de eerste ronde overslaan omdat hij sinds maandag bij de top 32 van de wereld hoort.
Ook Dirk van Duijvenbode slaat de eerste ronde over. De darter uit 's-Gravenzande is de nummer veertien van de wereld. De Tsjech Karel Sedlacek en Australiër Raymond Smith moeten uitmaken wie in de tweede ronde tegenover Aubergenius komt te staan.
Raymond van Barneveld
Raymond van Barneveld © Orange Pictures

Darter Kuivenhoven is tourkaart kwijt

Maik Kuivenhoven is zijn tourkaart van de PDC kwijtgeraakt. Die kaart is nodig om mee te mogen doen aan de grote toernooien van de dartsbond. De Naaldwijker had zich maandag moeten plaatsen voor het WK Darts, maar dat lukte niet tijdens het kwalificatietoernooi. Hij verloor met 6-2 van Nick Fullwell.

Jaap Zwetsloot seizoen langer bij FC Lisse

Jaap Zwetsloot speelt ook volgend seizoen voor FC Lisse. De middenvelder is de eerste speler uit de huidige selectie die zijn contract verlengd. Zwetsloot speelt sinds het seizoen 2019/2020 voor de club uit de Bollenstreek.