20468 dagen na zijn debuut begint Advocaat officieel als trainer van ADO Den Haag

Dick Advocaat (links) namens FC Den Haag in actie tegen Den Bosch
Dick Advocaat (links) namens FC Den Haag in actie tegen Den Bosch © Nationaal Archief
DEN HAAG - 20468 dagen nadat Dick Advocaat voor het eerst speelminuten maakte voor ADO Den Haag, begint hij aan zijn eerste officiële wedstrijd als trainer van de Haagse club. Op 27 november 1966 speelde de toen negentienjarige Advocaat voor het eerst in het rood-groen. De kleuren waar ADO tot 1971 in speelde. Een gelijkspel werd er behaald tegen concurrent Go Ahead, waardoor ADO vierde in de eredivisie bleef. Een wereld van verschil met nu.
De perspresentatie van Dick Advocaat stond bol van nostalgie. Fans gaven een eerbetoon aan de nieuwe trainer van ADO. Veelvuldig moest hij vragen beantwoorden over zijn verleden als speler van de club. Daarnaast was er ook tijd voor een fotomoment met Lex Schoenmaker en Piet de Zoete. Spelers van weleer, eindelijk weer verenigd bij de club waar het voor hun allemaal begon.
Advocaat haalde De Zoete, Schoenmaker en ook Aad de Mos veelvuldig aan tijdens zijn welkomstpraatje met de pers. De mannen waarmee hij speelde op het Zuiderpark. De Mos zou uiteindelijk het eerste van ADO nooit halen. Jeugdvriend Schoenmaker schoot bij zijn debuut op 20 november 1967 een penalty binnen. Een week later was het de beurt aan Advocaat. De Zoete viel in de wedstrijd tegen Go Ahead na tien minuten geblesseerd uit en Advocaat verving hem.
Lex Schoenmaker, Dick Advocaat en Piet de Zoete
Lex Schoenmaker, Dick Advocaat en Piet de Zoete © Soccrates Images
Advocaat was medeverantwoordelijk voor het enige Haagse doelpunt van de wedstrijd. Het stond 0-1 voor de tegenstander uit Deventer toen volgens dagblad Tubantia ‘ADO in de 22ste minuut reeds gelijkkwam. Doelman Van Zoghel kreeg een schot van Advocaat niet onder controle en Maassen schoot vervolgens terugspringende bal in (1-1).’ De treffer van Maassen betekende meteen de eindstand.
Iets meer dan negen jaar had Advocaat toen in de ADO-jeugd gespeeld. De middenvelder uit de Haagse wijk Transvaal werd op die zondagmiddag in november beloond met een invalbeurt. ADO was dus al een klein decennium zijn tweede huis. 'Mijn ouders waren altijd aan het werk', zei Advocaat daarover. 'Ik werd opgevoed door de leiders. Ik was dag en nacht hier. Ik leerde bij ADO u zeggen en je kleding netjes dragen. Ik heb er een geweldige tijd gehad.'

Basisplaats als 22-jarige

Nog één keer zou Advocaat dat seizoen minuten maken in het eerste elftal. Op de laatste speeldag tegen GVAV (voorloper van FC Groningen, red.) kreeg hij een basisplaats van trainer Ernst Happel. ADO eindigde op een nette vierde plaats in de eredivisie en de beloning voor de toen negentienjarige middenvelder kwam aan het einde van het seizoen. Hij mocht mee naar de Verenigde Staten. ADO zou die zomer als een Amerikaans profteam een tournee maken om voetbal te promoten.
De seizoenen daarna kreeg hij steeds meer speeltijd en op 22-jarige leeftijd werd zijn geduld beloond. Advocaat was basisspeler bij zijn jeugdliefde. Met het jeugdexponent in de basis behoorde ADO tot de subtop van Nederland. Steevast eindigde de club bij de eerste zes in de eredivisie. Advocaat maakte op het Zuiderpark de dienst uit op het middenveld. Hij viel daar op door zijn spelinzicht en niet door zijn doelpunten. In zijn eerste periode bij ADO scoorde hij slechts zeven keer in 147 wedstrijden.
Aad de Mos en Dick Advocaat flankeren de keeper in een jeugdelftal
Aad de Mos en Dick Advocaat flankeren de keeper in een jeugdelftal © Aad de Mos
In de zomer van 1973 verliet hij de club die door de fusie met Holland Sport inmiddels FC Den Haag heette. Advocaat streek neer bij Roda JC. In Limburg werd hij binnengehaald als de speler die 'mocht hij bij Ajax hebben gespeeld, hij het niveau van Neeskens had gehad'. Volgens het Limburgs Dagblad behoorde Advocaat tot de subtop van de eredivisie en maakte hij kans op een plek in de selectie voor het WK van 1974.
Zover kwam het niet. Wel had Advocaat goede jaren in de mijnstreek. Toch bleef Den Haag altijd aan hem trekken. Hij bleef wonen in de residentie en reed elke week honderden kilometers tussen Kerkrade en zijn geboorteplaats. Ondertussen was er ook een aantal keer sprake van een terugkeer van Advocaat in het groen-geel. Zowel Advocaat als ADO sprake in de media de liefde voor elkaar uit.
Dick Advocaat in actie voor ADO (1969)
Dick Advocaat in actie voor ADO (1969) © ANP
Uiteindelijk kwam de Hagenaar in 1980 weer terug op zijn geboortegrond. Via VVV Venlo was hij in de Verenigde Staten bij Chicago Sting terechtgekomen. Van die club kon ADO de speler voor een seizoen huren. Het werd geen succes. Slechts elf wedstrijden speelde Advocaat in het seizoen 1979/1980. Wel scoorde hij tegen Roda JC en ook nog eens met zijn zwakke voet. Het noopte Aad Mansveld tot de uitspraak: 'Als ik Jan Jongbloed (keeper tegenstander, red.) was zou ik stoppen. Advocaat, die met zijn linkerbeen scoort. Dat is sinds 1934 niet meer gebeurd!.'
De kleine middenvelder speelde vervolgens in de eredivisie nog succesvol bij Sparta en FC Utrecht, waarna hij besloot het trainersvak in te gaan. Dat legde hem geen windeieren. Na bijna veertig jaar als trainer de wereld over hebben gereisd en een mooie prijzenkast bij elkaar te hebben verzameld, is hij weer terug op het oude nest. De club waar het 56 jaar geleden begon.