ADO sluit jaar af als nummer 18 na doelpuntloze kelderkraker tegen TOP Oss

Mario Bilate begon bij ADO Den Haag in de punt van de aanval
Mario Bilate begon bij ADO Den Haag in de punt van de aanval © Soccrates Images
DEN HAAG - Het is Dick Advocaat bij zijn thuisdebuut als ADO-trainer niet gelukt om zijn eerste driepunter te pakken. In een matige wedstrijd tegen TOP Oss, waarbij beide teams amper kansen creëerden, werd niet gescoord. ADO Den Haag sluit 2022 af als nummer achttien van de Keuken Kampioen Divisie.
Het was een flinke puzzel voor Advocaat, die zijn thuisdebuut wilde opluisteren met de eerste driepunter sinds zijn comeback in het voetbal. Na de 4-1 nederlaag tegen Almere City FC vorige week zondag moest hij het tegen TOP Oss niet alleen stellen zonder de geschorste Daryl Werker, die rood ontving nadat hij zichzelf omtoverde tot parttime doelman. Ook de geblesseerde sterkhouders Hugo Wentges, Boy Kemper, Thomas Verheydt en Ricardo Kishna ontbraken in de selectie.
Vanwege het ontbreken van Kishna mocht Joël Zwarts in de basis beginnen. Na ruim twintig minuten kreeg hij de eerste kans voor ADO. De thuisploeg zakte in de openingsfase terug, waardoor het even duurde voor de wedstrijd loskwam. De niet te missen poging van Zwarts, die over het Brabantse doel ging, was het startschot van een reeks kansen voor de ploeg van Advocaat. Malik Sellouki, die zijn basisdebuut tegen Almere bekroonde met een treffer, Mario Bilate, Finn van Breemen en Silvinho Esajas probeerden het in een Haagse wervelwind. Allen tevergeefs.

Glibberen op een spekglad veld

Het is overigens te hopen voor ADO dat het voorlopig niet écht gaat stormen in Den Haag. Vrijdag werd bekend dat het dak van het Bingoal Stadion niet bestand is tegen windkracht acht of harder, wat betekent dat er dan niet zou mogen worden gevoetbald. Tegen TOP Oss mocht er dus wel 'gewoon' worden gespeeld. Al was het wel oppassen geblazen. Het strooien van zout tijdens de wedstrijd voor de dug-out van Dick Advocaat was tekenend voor de gladheid in en rondom het stadion. Het ijs op het veld liet de bal overigens niet sneller van voet naar voet gaan.
Bij ADO stond Luuk Koopmans onder de lat. De in Oss geboren keeper, die in zijn spierwitte tenue en met de kerstdagen in het vooruitzicht veel weghad van een sneeuwvlokje, had tegen zijn oud-werkgever weinig te doen. Net als in de eerste helft was het spel van beide ploegen in het tweede bedrijf niet om warm van te worden. De bezoekers verschenen vlak na rust wel gevaarlijk dicht voor het Haagse doel. Maar doordat de grensrechter zijn vlag in de lucht stak, konden de ADO-supporters, die het 45-jarig jubileum van Midden-Noord voor de wedstrijd met vuurwerk vierden, opgelucht ademhalen.

Amper mogelijkheden

Het ontbreken van doelpunten in de ijskoude kelderclash tussen de nummers 17 en 19 van de Keuken Kampioen Divisie was genoeg reden voor Advocaat om verse krachten Amar Catic en Max de Waal met een uur op de klok in te brengen. Vrijwel direct zorgden de twee met een vlotte combinatie voor gevaar, al liet Zwarts na om de bal achter TOP-doelman Thijs Jansen te knikken.
ADO creëerde weinig en leek soms te vergeten dat je moet schieten om überhaupt tot scoren te komen. De ingevallen Jordy Wehrmann probeerde het wel namens de thuisploeg, maar zag zijn inzet hoog over het doel vliegen. Het was een van de weinige mogelijkheden die de toeschouwers zagen, terwijl ze zich door te zingen en te springen nog enigszins warm probeerden te houden.

Nick Broekhuizen maakt debuut

Advocaat gaf na de 4-1 zeperd in Flevoland aan 'dat er nog wel wat bij moest bij de Haagse selectie.' Desondanks bracht hij tegen TOP Oss in het Haags Kwartiertje een debutant binnen de lijnen. Nick Broekhuizen mocht zich als aanvallende middenvelder laten zien. Tot scoren kwam hij net als zijn ploeggenoten echter niet.
ADO schiet niks op met dit doelpuntloze gelijkspel en sluit 2022 af als de nummer achttien van de Keuken Kampioen Divisie. Pas op 6 januari staat de volgende wedstrijd gepland. In Dordrecht wacht de plaatselijke FC, dat de zestiende plaats op de ranglijst bezet.

Scoreverloop ADO Den Haag - TOP Oss: 0-0 (0-0)

  • -
Opstelling ADO Den Haag: Koopmans; Asante, Hall, Absalem, Van Breemen; Hall, Esajas (71. Wehrmann), Zwarts (80. Broekhuizen); Sellouki (De Waal), Bilate (60. Catic), Severina
Opstelling TOP Oss: Jansen; Pata, Van Eijma, Stuy van den Herik, Ladan (74. Leidsman), Lake, van der Sluys, Piqué, Gündüz, Beekman (74. Frans Allemeersch), Margaret
Gele kaart: Sellouki (ADO Den Haag)
Rode kaart: -