Sportnieuws | Voetballer FC Emmen naar FC Lisse

Remi van Ekeris
Remi van Ekeris © OrangePictures
REGIO - In dit bericht brengen wij het laatste nieuws over regionale sportteams of individuele sporters uit de regio. Van grote voetbaltransfers in het buitenland tot uitslagen van sportwedstrijden op landelijk topniveau.

Voetballer FC Emmen naar FC Lisse

Remi van Ekeris keert terug bij FC Lisse. De middenvelder maakte afgelopen zomer de overstap naar FC Emmen om zijn profvoetbaldroom waar te maken. Bij de eredivisionist uit Drenthe kwam de 20-jarige speler, die sinds jongs af aan bij Lisse voetbalt, nauwelijks tot spelen toe.
Van Ekeris sluit in de winterstop aan bij Lisse en heeft een contract voor anderhalf jaar getekend bij de tweededivisionist: 'Ik heb nagedacht wat het beste voor mijzelf is en mijn gevoel hierin is heel belangrijk. Ik wil weer plezier beleven. Ik ben blij dat ik terug ben in Lisse en bij de groep.'

ADO Den Haag speelt gelijk tegen FC Utrecht

ADO Den Haag heeft vrijdagmiddag een oefenwedstrijd gespeeld tegen FC Utrecht. Het duel eindigde in 4-4, nadat ADO een 2-4 achterstand goedmaakte na rust. Max de Waal (1-0), Xander Severina (2-2), Jordy Wehrmann (3-4) en Nick Broekhuizen (4-4) maakten de Haagse doelpunten.
ADO Den Haag-trainer Dick Advocaat
ADO Den Haag-trainer Dick Advocaat © Soccrates Images

Elf voetballers verlengen contract

Paul van der Helm, Jan-Willem Kamp, Aleksandar Bjelica, Tyrone Owusu en Ravelino Junte hebben hun contract bij Quick Boys verlengd. Van der Helm heeft voor twee jaar bijgetekend, de andere vier voor één seizoen.
Noordwijk heeft de contracten van Teun Zethof en Moatasim El Yaakoubi met één seizoen verlengd. Bij FC Rijnvogels hebben Jesse Driebergen, Maarten Reyneveld en Tom Bijen een nieuwe overeenkomst gesloten.
Jan-Willem Kamp van Quick Boys
Jan-Willem Kamp van Quick Boys © OrangePictures

Ter Leede verlengt contract met hoofdtrainer Niek Oosterlee

Niek Oosterlee blijft voorlopig aan het roer als eindverantwoordelijke bij Ter Leede. De derdedivisionist uit Sassenheim maakt via de officiële kanalen bekend dat de samenwerking met één jaar is verlengd tot medio 2024.
'Zijn scherpe visie op het verder ontwikkelen van jeugdspelers en alles wat daar bij behoort hebben ons beide gemotiveerd om de verbintenis te verlengen', schrijft de club op de eigen site. 'Samen met hem nemen we de benodigde stappen om er voor te zorgen dat we een stabiele derde divisionist kunnen worden en blijven.' Na achttien speelronden in de derde divisie bezet Ter Leede de vijftiende plaats met twintig punten.
Ter Leede-trainer Niek Oosterlee blijft tot medio 2024 aan de club verbonden
Ter Leede-trainer Niek Oosterlee blijft tot medio 2024 aan de club verbonden © Orange Pictures

Van Duijvenbode overleeft matchdart en wint moeizaam

Dirk van Duijvenbode heeft diep moeten gaan tijdens de tweede ronde van het WK darts. 'Aubergenius', de nummer veertien van de wereld, had het ontzettend lastig met Karel Sedlácek, maar won uiteindelijk met veel pijn en moeite met 3-2 in sets. De darter uit 's-Gravenzande schoot uit de startblokken en won de eerste set overtuigend met 3-0, waarbij hij een gemiddelde van 108 noteerde. Toen vervolgens de tweede set naar de Tsjech (nummer 82 op de wereldranglijst) ging, begonnen de problemen voor Van Duijvenbode.
Met twee setpijlen in de hand had de Nederlander de uitgelezen kans om op 2-1 te komen in set nummer drie, maar hij verprutste de mogelijkheden. In de vierde set volgde knap herstel en bracht hij de setstand in evenwicht: 2-2. Daardoor moest er een vijfde en beslissende set aan te pas komen, waarin Van Duijvenbode na een tien-darter een matchdart overleefde bij een 2-1 tussenstand in legs. Daarvoor verprutste 'Aubergenius' zeven pijlen (!) op de dubbel. Sedlácek faalde vervolgens op de bull, waarna Van Duijvenbode de stand met zijn achtste pijl op de dubbel 4 weer gelijktrok naar 2-2 in legs.
Daardoor moest er een verlenging aan te pas komen. Daarin bleek Van Duijvenbode uiteindelijk de sterkste. Hij brak zijn Tsjechische tegenstander direct in de vijfde leg, waarna hij zijn eigen leg hield. Bij matchdart vier was het raak voor de Westlander, waardoor plaatsing voor ronde drie een feit is. Daarin wacht te winnaar van het duel tussen Ross Smith en Darius Labanauskas.

Jan Janssen en Diede de Groot vallen in prijzen op sportgala

De Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs op het jaarlijkse sportgala van sportkoepel NOC*NSF en de NOS is woensdagavond uitgereikt aan Jan Janssen. De inmiddels 82-jarige oud-wielrenner uit Nootdorp won in 1968 de Tour de France. Daarnaast schreef de wielerheld in het verleden de Vuelta a España en Parijs-Roubaix op zijn naam. Ook werd Janssen één keer wereldkampioen.
Paralympisch sporter van het jaar is Diede de Groot geworden. De rolstoeltennisster van het Alphense Nieuwe Sloot won in 2022 alles wat er te winnen viel in het enkelspel (Australian Open, Roland Garros, Wimbledon, US Open en wereldkampioenschap). In het dubbelspel schreef De Groot alleen Wimbledon niet op haar naam. In tegenstelling tot eerdere jaren 'troefde' De Groot meervoudig wereldkampioen handbiken Jetze Plat uit Vrouwenakker deze keer wél af.
De Haagse Sarina Wiegman was genomineerd voor de sportcoach van het jaar-prijs, omdat zij als bondscoach van Engeland Europees kampioen vrouwenvoetbal werd afgelopen zomer. De Jaap Eden-bokaal moest ze laten aan shorttrackcoach Jeroen Otter. Gelijktijdig werd Wiegman in Engeland wel gekroond tot coach van het jaar.
Ten overstaan van de Engelse voetbalsters kreeg Sarina Wiegman de prijs uitgereikt
Ten overstaan van de Engelse voetbalsters kreeg Sarina Wiegman de prijs uitgereikt © ANP

Topscorer en Quick Boys worden het niet eens over nieuw contract

Youssef El Kachati vertrekt na dit seizoen bij Quick Boys. Het management van de clubtopscorer met vijftien doelpunten gaat niet akkoord met een - volgens Quick Boys - sterk verbeterde aanbieding. 'De onderhandelingen hebben helaas niet het gewenste resultaat opgeleverd, waarna de blauw-witten zich genoodzaakt voelen om de laatste, sterk verbeterde aanbieding in te trekken', zegt Quick Boys in een verklaring.
Quick Boys: 'De technische commissie betreurt het besluit El Kachati, die graag wil terugkeren naar het betaalde voetbal, om het uitstekende aanbod naast zich neer te leggen. Met het oog op het clubbelang moet er echter doorgeschakeld worden en daarom focussen de blauw-witten zich nu volledig op het versterken van de aanvalslinie voor het volgende seizoen.'
Youssef el Kachati
Youssef el Kachati © OrangePictures

Barney wint eerste wedstrijd op WK darts

Darter Raymond van Barneveld heeft de derde ronde op het WK in Londen bereikt. De 55-jarige Hagenaar versloeg in de tweede ronde in Alexandra Palace de Engelsman Ryan Meikle in vier sets (3-1) en kan zich gaan opmaken voor een partij tegen Gerwyn Price. Voor de openingsronde had het dartsboegbeeld een vrijstelling.
Barney zei nog eerder op de avond dat hij niet 100 procent fit was, nadat hij wellicht wat verkeerds had gegeten de dag ervoor. 'Ik ben volgestopt met pillen en drankjes, het moet maar op wilskracht', sprak de wereldkampioen van 2007. Op Van Barneveld wacht nu Price als tegenstander. De darter uit Wales is de nummer één van de wereld.
Dit is zo'n cobra, illegaal vuurwerk
Dit is zo'n cobra, illegaal vuurwerk © ANP

Voetbalster Pelova staat voor transfer van Ajax naar Arsenal

De Delftse voetbalster Victoria Pelova staat voor een transfer van Ajax naar Arsenal. Volgens De Telegraaf verhuist de 23-jarige international van Oranje binnenkort naar Londen. Haar zaakwaarnemer wil de transfer 'bevestigen noch ontkennen'.
Pelova besloot afgelopen zomer haar aflopende contract bij Ajax te verlengen, ondanks interesse van heel wat buitenlandse clubs. De aanvallende middenvelder zei toen dolgraag kampioen te willen worden met de Amsterdamse club. Ajax staat in de Vrouwen Eredivisie op de tweede plaats, met 3 punten achterstand op de ongeslagen titelverdediger FC Twente.
De 35-voudig international deed met Oranje mee aan het WK 2019 en het EK van afgelopen zomer in Engeland. Pelova kan bij Arsenal ploeggenoot worden van Vivianne Miedema, de topscorer aller tijden van Oranje.
De Delftse Victoria Pelova in het shirt van het Nederlands elftal
De Delftse Victoria Pelova in het shirt van het Nederlands elftal © Soccrates Images

Nieuwe transfers bij Katwijk, FC Lisse, Noordwijk, Quick Boys en VVSB

Danny Bakker voetbalt volgend seizoen voor Katwijk. De middenvelder komt over van VVSB. Daar staat het vertrek van Quintón Christina, Timon Fikkert en Raoul Esseboom tegenover. Christina verkast naar Noordwijk, Fikkert heeft nog geen nieuwe club gevonden en Esseboom stopt met voetballen.
FC Lisse-doelman en -aanvoerder Eric Cummins beëindigt net als Esseboom zijn loopbaan. Bij VVSB vertrekt Mike Bekooij per direct, Ricardo Kuijvenhoven van Quick Boys sluit deze winterstop aan.
Danny Bakker
Danny Bakker © OrangePictures

Haagse sportprijzen: Verheydt sportman van 2022

ADO Den Haag-speler Thomas Verheydt is sportman van 2022 van Den Haag geworden. De voetballer kreeg de prijs maandagavond uitgereikt tijdens het Haags Sportgala in Sportcampus Zuiderpark. Baanwielrenster Steffie van der Peet werd sportvrouw van het jaar.
'Een groot voorbeeld voor vele Haagse voetbaljongens - en meisjes', omschrijft de organisatie van het Haags Sportgala Thomas Verheydt. De 30-jarige vice-captain is topscorer sinds ADO Den Haag profvoetbal speelt, met dertig doelpunten in de competitie. Steffie van der Peet 'was afgelopen jaar in bloedvorm', aldus de organisatie. De belangrijkste prestaties voor haar nominatie waren WK brons en EK zilver.
Coach van het jaar
De prijs voor coach van het jaar ging naar Sarina Wiegman, die deze titel al drie keer eerder kreeg. De voetbalcoach stapte afgelopen jaar over naar de nationale ploeg van Engeland, waarmee ze het EK voor vrouwen won. De award voor sportploeg van het jaar ging naar de ijshockeymannen van Hijs Hokij. Afgelopen jaar wonnen de Hagenaars het Nederlands kampioenschap (BeNeLeague), het bekertoernooi én de supercup. Meerkamper Gabriel Emmanuel won de prijs voor talent van het jaar. Hij veroverde de wereldtitel op de tienkamp voor atleten jonger dan 20 jaar met goud op de atletiekonderdelen horden en discuswerpen.
De winnaars van de sportprijzen zijn voor de helft bepaald door publiek en voor de andere helft door een vakjury.
Thomas Verheydt
Thomas Verheydt © Soccrates Images

Opnieuw wereldbekergoud schaatsster Jutta Leerdam

Jutta Leerdam pakt voor de vierde keer op rij de wereldbeker op de 1000 meter. De 23-jarige schaatsster uit 's-Gravenzande had de voorgaande drie wedstrijden ook al op haar naam staan. In Calgary bleef ze met 1.12 seconden olympisch kampioene Miho Takagi uit Japan en de Amerikaanse Kimi Goetz voor.
Leerdam was vooral blij dat haar marge met de concurrentie al weken lang zo groot is. 'Ik heb geen idee wat het is, ik kan mijn kracht goed kwijt', zei ze bij de NOS. 'De basis voelt goed en het gaat gemakkelijk hard. Dat betekent dat ik goed ben.'