Tactische wijziging van Advocaat zorgt voor opgeleefd middenveld bij ADO Den Haag

DEN HAAG - Tegen Jong FC Utrecht kan ADO Den Haag komende zondag de vierde overwinning op rij boeken. Een belangrijke rol in die reeks is weggelegd voor middenvelder Titouan Thomas. Trainer Dick Advocaat heeft vertrouwen in de jongeling en hij betaalt dat terug. 'Dat we van tactiek veranderd zijn is voor mij belangrijk geweest', zegt de twintigjarige Fransman.
Voor Thomas was het een bijzondere week. Na een goed optreden tegen MVV moest hij naar Frankrijk om een rechtszaak bij te wonen. Daarin kreeg hij te horen dat hij een boete kreeg van 900 euro en drie maanden rijontzeging voor rijden zonder rijbewijs. 'Dat is allemaal gebeurd voordat ik bij ADO kwam', zegt hij daarover. 'Ik wil me nu vooral focussen op de toekomst. Ik ben een jonge speler en wil me ontwikkelen.'
In die ontwikkeling blijkt Advocaat een belangrijke pion. 'Het grote verschil met Dirk Kuijt is dat hij veel meer met mij praat. Dat doet assistent-trainer Said Bakkati ook. Dat is voor mij heel belangrijk. Ik krijg veel tactische aanwijzingen en juist daar leer ik veel van.'

'Wil meer assists geven'

Volgens Thomas kan hij zich vooral onderscheiden door zijn passing, mentaliteit en het overzicht. Wat dat betreft is hij de ideale nummer zes. Een positie waar hij zich dan ook op focust. 'Vanuit daar kan ik mijn medespelers het beste bereiken. Alleen ik moet werken aan mijn assists. Dat mogen er wel wat meer worden.'
Ook buiten het voetbal om lijkt hij zijn weg te hebben gevonden in Nederland. Samen met zijn vriendin woont hij in het centrum van Den Haag en hij geniet van de stad. Het slechte weer van de afgelopen dagen doet hem zelfs denken aan thuis. 'Ik heb hiervoor vijf jaar in Lyon gewoond, maar ik kom uit Bretagne. Daar zijn de weeromstandigheden hetzelfde. Dus ik weet wat het is om in deze kou te voetballen', zegt hij met een knipoog.

Tactische verandering

In die winterse kou neemt hij het op tegen Jong FC Utrecht. Hij zal in de basis staan, samen met die andere middenvelder die zich onder de vleugels van Advocaat goed ontwikkelt: Malik Sellouki. 'Ze zijn beide goede voetballers', vindt Advocaat. 'Technisch heel vaardig. We zijn ook tactisch anders gaan spelen, met de punt naar achteren, dus met twee aanvallend ingestelde spelers. Daarin ontwikkelen ze zich uitstekend.'
Indeling zoals de KNVB het voor ogen ziet (* flexibel aantal teams)
Indeling zoals de KNVB het voor ogen ziet (* flexibel aantal teams) © Omroep West
Nu ook Dhoraso Klas terugkeert, lijkt Advocaat op het middenveld genoeg keuze te hebben. Dat is centraal achterin wel anders. Finn van Breemen en Tyrese Asante stonden de afgelopen wedstrijden als centrale verdedigers geposteerd. Beiden zijn geschorst tegen MVV omdat ze hun vijfde gele kaart van het seizoen kregen. Dat betekent dat Advocaat moet gaan puzzelen.

Boy Kemper centraal

De stukjes lijken door de 75-jarige Hagenaar te zijn gelegd. Boy Kemper zal tegen Jong Utrecht links centraal in de verdediging staan, liet Advocaat al doorschemeren tijdens zijn wekelijkse perspraatje. Samen met Daryl Werker zal hij waarschijnlijk het centrale duo vormen. Ook voor Joey Sleegers lijkt een plekje ingeruimd in het elftal. De nieuwkomer start op linksbuiten.
Ricardo Kishna en Gregor Breinburg zijn nog niet fit genoeg om te spelen.
Vermoedelijke opstelling ADO Den Haag tegen Jong FC Utrecht: Koopmans; Rodriquez, Werker, Kemper, Absalem, Thomas, Wehrmann, Sellouki, Sleegers, Verheydt, Severina.
De wedstrijd tussen ADO Den Haag en Jong FC Utrecht is zondag te volgen via de website van Omroep West of via Den Haag FM.