Sportnieuws | Schaker Giri uit Rijswijk wint verrassend prestigieus schaaktoernooi

Anish Giri tijdens de laatste speelronde van het schaaktoernooi
Anish Giri tijdens de laatste speelronde van het schaaktoernooi © ANP
DEN HAAG - In dit bericht brengen wij het laatste nieuws over regionale sportteams of individuele sporters uit de regio. Van grote voetbaltransfers in het buitenland tot uitslagen van sportwedstrijden op landelijk topniveau.

Anish Giri uit Rijswijk wint prestigieus schaaktoernooi

De 85ste editie van het Tata Steel-toernooi is gewonnen door Anish Giri uit Rijswijk. De schaker versloeg in de laatste ronde met wit de Roemeen Richard Rapport. Daarmee is hij na achvoudig winnaar Magnus Carlsen de nieuwe titelverdediger van het toonaangevende toernooi in Wijk aan Zee. Slechts twee keer eerder won een Nederlandse schaker het toernooi: in 1985 en in 2021.

Kwartfinale The Masters eindstation voor Van Duijvenbode

Dirk van Duijvenbode is in de kwartfinale van The Masters in Milton Keynes gesneuveld tegen Chris Dobey. De Brit was zondag simpelweg een maatje te groot voor 'Aubergenius' en won met ruime cijfers: 10-5. Van Duijvenbode was in de openingsfase beter en pakte nog wel de leiding (4-3), maar vervolgens kantelde het duel in het voordeel van Dobey. Bij matchdart nummero zes was het raak voor de nummer 21 van de wereld.
De darter uit 's-Gravenzande noteerde een gemiddelde van 94.58 en liet op cruciale momenten de pijlen op de dubbels liggen. Ondanks de uitschakeling mag Van Duijvenbode ruim 13.500 euro aan prijzengeld bijschrijven. Met Danny Noppert en Michael van Gerwen zijn er nog twee andere Nederlanders in het toernooi actief.

Van Duijvenbode kegelt Price uit The Masters

Dirk van Duijvenbode heeft bij het The Masters-toernooi in Milton Keynes een knappe zege geboekt op de nummer vier van de wereldranglijst, Gerwyn Price. 'Aubergenius' mag zich dankzij een 8-10 overwinning opmaken voor de kwartfinale die hij zondag afwerkt tegen Chris Dobey. Rond 14.00 uur wordt de darter uit 's-Gravenzande op de oche verwacht in Engeland.

Grote zege voor VELO, dames Quintus onderuit

De handbalsters van Veneco VELO uit Wateringen hebben met overtuigende cijfers gewonnen van Boer'n Trots Kaas: 44-27. VELO is subtopper in de eredivisie. Quintus, de huidige nummer acht van de competitie, speelde in een boeiend duel met hekkensluiter BFC verrassend met 35-35 gelijk.

Coach van handballers Quintus stopt aan het einde van het seizoen

Quintus uit Kwintsheul neemt na afloop van dit seizoen afscheid van hoofdtrainer Ruben Schelbert. De Zwitser wordt binnenkort vader en ziet geen mogelijkheid om zijn werkzaamheden als oefenmeester te combineren met het naderende vaderschap.
'Wij waren heel graag met hem doorgegaan', zegt manager Niels van Lier op de clubsite. 'En zelf wilde hij dat ook wel. Maar het is een pure privékwestie en wij moeten zijn beslissing respecteren.' De prestaties met de mannen in de eredivisie zijn goed onder Schelbert: de ploeg draait bovenin mee.

Hijs Hokij sluit weekend in stijl af

De regioderby tussen de Zoetermeer Panters en Hijs Hokij is zaterdag gewonnen door de bezoekers uit Den Haag: 3-4. Daarmee gaf de Haagse formatie de zege op Leuven een goed vervolg. Hijs Hokij staat tweede in de Belgisch-Nederlandse competitie.
Goals Hijs: Willemse (Powerplay), Melissant, Wurm (Powerplay), Oosterveld

Volleyballers Zevenhuizen hard onderuit bij Orion

De volleyballers van RECO uit Zevenhuizen hebben zaterdag met 3-0 in sets verloren van Orion uit Doetinchem. De subtopper was duidelijk een maatje te groot voor de Zuid-Hollanders: 25-15, 25-18 en 25-17. RECO staat tiende in de eredivisie.

Dames én heren waterpoloërs van DONK uit Gouda blijven maar winnen

De vrouwen van waterpolovereniging DONK uit Gouda blijven maar winnen. De formatie uit de Kaasstad was zaterdag met 10-3 te sterk voor middenmoter Het Ravijn. Dankzij de volgende overwinning blijft DONK aan kop gaan in de eredivisie: alle zes duels tot dusver werden winnend afgesloten.
In de heren eredivisie werd de regioderby tussen ZVL uit Leiden en AZC uit Alpen aan den Rijn gewonnen door laatstgenoemde ploeg: 8-11. Door de zege blijft AZC in het spoort van koploper DONK, dat eveneens in actie kwam. De ploeg uit Gouda won op bezoek bij ZPB H&L met 10-14. DONK en AZC staan in punten gelijk (beiden 34), alleen speelde de formatie uit Alphen een duel meer: veertien om dertien.

ZZ Leiden verliest op bezoek bij laagvlieger

Op bezoek bij Feyenoord uit Rotterdam zijn de basketballers van ZZ Leiden verrassend onderuit gegaan: 80-75. In afwachting van zijn werkvergunning ontbrak de Amerikaanse aanwinst David Collins opnieuw bij de Leidenaren. Ondanks het meespelen van Worthy de Jong werd er niet gewonnen van de nummer zeven van de Nederlandse competitie. Door het uitblijven van een overwinning is plaatsing voor de Elite Gold nog geen zekerheid.

Tim Peters stopt na dit seizoen

Scheveningen-aanvaller Tim Peters stopt na dit seizoen met voetballen op het hoogste niveau. Dat maakte hij bekend na afloop van het met 3-1 verloren duel tegen Katwijk. Hij maakte de enige treffer voor de Schollekoppen in het duel.
De 37-jarige Peters is bezig aan zijn elfde seizoen op Houtrust. Daarvoor speelde hij profvoetbal voor onder andere RBC, FC Oss, RKC en De Graafschap.

Mannen HDM pakken landstitel zaalhockey

De hockeymannen van het Haagse HDM zijn landskampioen zaalhockey geworden. Zaterdagmiddag werd in het Haagse Zuiderpark een 2-4 overwinning op Amsterdam geboekt in de finale. Speler van de wedstrijd werd Chris Taberima. Hij maakte drie doelpunten in de eindstrijd. Wiegert Schut maakte de vierde treffer voor de Hagenaars.
Ook de hockeydames van HDM stonden in de finale van het NK. Het Amsterdamse Pinoké was op het Zuiderpark met 2-1 te sterk voor de Haagse hoofdklasser. Tessa Beetsma maakte de treffer voor HDM.

Hijs Hokij verslaat Leuven

De ijshockeyers van Hijs Hokij staan steviger op de tweede plek in de BeNeLeague. De Haagse ploeg won vrijdagavond op de Uithof met 5-2 van Leuven. In de derde periode nam Hijs afstand van de opponent uit België door de 4-2 en 5-2 aan te tekenen.
Goals Hijs: Oosterveld (2x), Niddery Chad, Evers, Huisman

Diede de Groot wint Australian Open

Rolstoeltennisster Diede de Groot heeft in Melbourne voor de vijfde keer de Australian Open gewonnen. De nummer één van de wereld klopte in de finale aartsrivale Yui Kamiji, de mondiale nummer twee, knap met 0-6, 6-2, 6-2. Het is haar zeventiende grandslamtitel.
De eerste set zag het er niet goed uit voor de 26-jarige tennisster van het Alphense Nieuwe Sloot. Ze verloor de eerste zeven games, maar nadat ze haar eerste game gewonnen had, de 1-1 in de tweede set, walste ze over de Japanse heen. 'Ik weet niet hoe ik het kon omdraaien, maar je ziet dat winnen niet vanzelf gaat.'

Rijnsburgse Boys ligt opties in contracten

Rijnsburgse Boys heeft de opties in de contracten van Dani van der Moot, Dennis van der Plas, Mark Mieras, Anthony van Dongen en Guus Zuidema gelicht. Daardoor speekt het vijftal ook volgend seizoen in het geel-zwart.

Darter Van Duijvenbode naar tweede ronde op Masters

Darter Dirk van Duijvenbode heeft zich bij The Masters in Milton Keynes geplaatst voor de tweede ronde. De 30-jarige Zuid-Hollander won in de eerste ronde met 6-3 in legs van de Pool Krzysztof Ratajski. De darter uit 's Gravenzande en Ratajski liepen tot 3-3 gelijk op. Daarna nam de 'Aubergenius' afstand. Op 72 besliste hij met dubbel 6 de partij in de negende leg.
De darter neemt het in de tweede ronde op tegen Gerwyn Price uit Wales. Danny Noppert en Michael van Gerwen waren al geplaatst voor de tweede ronde.
Van Duijvenbode tijdens The Masters in Engeland
Van Duijvenbode tijdens The Masters in Engeland © ANP

Vrouwen ADO geven overwinning uit handen

De vrouwen van ADO Den Haag hebben in blessuretijd een zege weggegeven. Na een 2-0 voorsprong bij rust door twee doelpunten van Liz Rijsbergen, kwamen de gasten uit Overijssel terug. Het tweede doelpunt van Zwolle viel in de 92ste minuut door een strak schot in de rechterhoek.
ADO Vrouwen - PEC Zwolle Vrouwen: 2-2 (2-0)
Doelpunten ADO Vrouwen: Rijsbergen (2x)

Heitinga leidt Ajax zondag in uitduel met Excelsior

John Heitinga uit Alphen aan den Rijn zit zondag op de bank als interim-trainer als Ajax de uitwedstrijd tegen Excelsior in de Eredivisie speelt. De oud-verdediger leidde vrijdag al de uitlooptraining van het eerste elftal, nadat Alfred Schreuder donderdag na het duel met FC Volendam (1-1) werd ontslagen.
De 39-jarige Heitinga had dit seizoen Jong Ajax onder zijn hoede. Maar die functie wordt vrijdagavond overgenomen door Michel Kreek. Hij leidt de beloftenploeg tijdens het uitduel met Helmond Sport in de Keuken Kampioen Divisie.

Kickbokser Michael Boapeah vol vertrouwen voor Glory-gevecht

Kickbokser Michael Boapeah neemt het op zaterdag 11 maart op tegen Ertugrul Bayrak in het Topsportcentrum Rotterdam. De Hagenaar staat momenteel zevende op de ranglijst en vecht zijn derde partij voor Glory. Zijn komende tegenstander staat drie plekken hoger binnen de middengewichtklasse, maar dat maakt de Schilderswijker niet bang. 'Bayrak is een jongen met veel ervaring, maar ik denk niet dat hij weet wat hem te wachten staat. Ik ben hongerig en klaar om te vechten.’
De jonge vechter traint sinds december weer twee keer per dag en is regelmatig te vinden in de Haagse duinen. ‘Momenteel volg ik een dieet om terug op gewicht te komen en focus ik mij op de techniek. Daarnaast ben ik veel aan het sparren en werk ik aan mijn kracht’.

VV Noordwijk haalt aanvallende versterking op bij VVSB

Tweededivisionist VV Noordwijk heeft de selectie versterkt met Jayson Halman. De 25-jarige aanvaller maakt per direct de overstap van VVSB uit Noordwijkerhout, dat één niveau lager voetbalt in de derde divsie. Met het aantrekken van de linksbuiten hoopt Noordwijk 'een extra optie voorin te creëren'.

Nienke Brinkman doet mee aan CPC Loop

Nienke Brinkman doet op 12 maart mee aan de CPC Loop in Den Haag. De Leiderdorpse komt uit op de halve marathon. Voor haar is het hardloopevenement in Den Haag een voorbereidingswedstrijd op de marathon van Boston in april.
Brinkman is sinds vorig jaar Nederlands recordhouder op de marathon. Ook 2023 is ze goed gestart. Ze won de halve marathon van Egmond twee weken geleden. Brinkmans record op de halve marathon is 1.10.44.

ADO-talenten verkassen voor half jaar naar buitenland

Sam Li en Fabian Shahaj van ADO Den Haag Onder 21 worden komend half jaar verhuurd. Li gaat spelen voor het Deense Vejle BK, de koploper op het tweede niveau. Shahaj komt voor de rest van het seizoen uit voor FK Partizani uit Albanië. Die club staat momenteel tweede in de hoogste competitie van het land.
De twintigjarige Shahaj heeft de Albanese nationaliteit. In mei vorig jaar maakte de aanvaller tegen FC Emmen zijn debuut voor ADO. De 19-jarige Li speelt al acht jaar in de jeugdopleiding van de Haagse club, maar moet nog wachten op zijn eerste minuten in het eerste.

De Graaf maakt seizoen af als hoofdtrainer Roda JC

Hagenaar Edwin de Graaf is de nieuwe hoofdtrainer van Roda JC. De Limburgse club was op zoek naar een opvolger van Jurgen Streppel, die de club eind vorig jaar verliet om als technisch directeur bij Helmond Sport te gaan werken. De Graaf heeft tot het einde van het seizoen getekend in Kerkrade.
De 42-jarige De Graaf was vorig seizoen hoofdtrainer bij NAC Breda, waar zijn contract niet werd verlengd. Hij was in het verleden ook assistent bij ADO Den Haag. Als speler kwam hij uit voor onder meer Feyenoord, NAC, ADO en Excelsior.