Voetbalreis door Nederland brengt ex-toparbiter Mike Dean bij Quick Boys

Mike Dean met een sjaal van Quick Boys
Mike Dean met een sjaal van Quick Boys © Orange Pictures
KATWIJK - Hoog bezoek zaterdagmiddag bij Quick Boys. Voormalig topscheidsrechter Mike Dean is met zijn dochter naar Katwijk gekomen om naar de wedstrijd tegen HHC Hardenberg te kijken. De 54-jarige Engelsman bezoekt binnen vier dagen maar liefst vijf Nederlandse voetbalstadions.
22 jaar lang leidde hij wedstrijden in de Premier League. Zijn absolute hoogtepunt was het fluiten van de FA Cup-finale op Wembley in 2008, waarin Portsmouth dankzij Nwankwo Kanu met 1-0 Cardiff City versloeg. Op zijn cv staan ook nog een duel om de Community Shield en een League Cup-finale.
Mike Dean heeft drie bijzondere records in handen. Hij gaf de meeste rode kaarten (114), gele kaarten (2026) én penalty's (184) ooit in de Premier League. Internationaal debuteerde hij tijdens een oefenwedstrijd van het Nederlands elftal tegen Ierland (0-1) in 2004. Daarnaast leidde hij Europese duels van Ajax, PSV, FC Twente en FC Utrecht.
Na het voorbije seizoen zette Dean een punt achter zijn lange loopbaan als arbiter. Daardoor heeft hij nu zijn handen vrij om voetbaltripjes te maken. 'Elk jaar gaan mijn dochter en ik een lang weekend naar Nederland. Dan proberen we drie of vier wedstrijden te bezoeken, als het kan', legt hij uit.

'Paar drukke dagen'

Sinds hun aankomst op donderdag zijn ze al naar Ajax - FC Volendam (1-1) en FC Eindhoven - Heracles Almelo (1-0) geweest. Verder staat zaterdagavond AZ - FC Utrecht op het programma, om zondag af te sluiten met Excelsior - Ajax. 'Het zijn een paar drukke dagen', reageert Dean lachend.
Engelse oud-scheidsrechter Mike Dean verkiest Quick Boys boven PSV
Waarom hij zaterdag voor sportpark Nieuw Zuid heeft gekozen? 'We waren van plan om naar PSV - Go Ahead Eagles te gaan, maar vanuit Eindhoven was de reistijd naar Alkmaar te lang. Daarop hebben we naar lagere divisies gekeken. We zagen dat Quick Boys thuis moest spelen, dus zijn we hier gestopt.'

Een hoop consternatie

Het sfeertje bij de club van Dirk Kuijt ('Ik weet dat hij hier heeft gespeeld, ik heb zijn shirt in de bestuurskamer gezien') bevalt Dean uitstekend. 'Ik denk dat er 1200 tot 1500 mensen zijn. Jammer dat Quick Boys een tegendoelpunt heeft gekregen, maar er is nog tijd zat in de tweede helft', zegt hij halverwege.
Mike Dean samen met zijn dochter op de tribune
Mike Dean samen met zijn dochter op de tribune © Orange Pictures
De man uit Noord-Engeland krijgt gelijk, want het duel eindigt in 1-1. De gelijkmaker van Quick Boys-aanvaller Youssef El Kachati veroorzaakt een hoop consternatie, vanwege vermeend buitenspel. Thom Winkel, de scheidsrechter van dienst, keurt het doelpunt eerst goed, vervolgens af en dan weer goed.

'Wennen als VAR'

Vanaf de viptribune lijken Dean en zijn dochter het moment aandachtig terug te kijken op een telefoonscherm. Hij weet als geen ander hoe het werkt om beelden van arbitrale beslissingen te bestuderen. Sinds z'n fluit aan de wilgen hangt, is Dean drie weekenden per maand videoscheidsrechter oftewel VAR.
22 mei 2022: Mike Dean tijdens zijn afscheidswedstrijd Chelsea - Watford
22 mei 2022: Mike Dean tijdens zijn afscheidswedstrijd Chelsea - Watford © ANP
'Het was lastig om het fluiten op te geven, maar ik kan niet voor eeuwig doorgaan. Dus heb ik zelf besloten te stoppen. Het is nog een beetje wennen als VAR. In elk land zijn er wel problemen mee, bij ons ook. Maar het wordt beter, al zullen er soms nog steeds verkeerde beslissingen worden genomen.'

Hartstochtelijke supporter

Dean - wiens dochter in 2021 naar zijn zeggen doodsbedreigingen kreeg nadat hij een wedstrijd tussen West Ham United en Fulham floot - staat behalve als 'groundhopper' ook bekend als een hartstochtelijke supporter van Tranmere Rovers FC, dat uitkomt in de League Two op het vierde Engelse niveau.
Hij is opgegroeid op vijf kilometer afstand van stadion Prenton Park. 'Ik kom er zo vaak als ik kan, uit en thuis. Mijn dochter heeft een seizoenkaart en haar vriend werkt bij de club. Hopelijk bereiken we aan het einde van dit seizoen de play-offs om promotie', sluit Dean het gesprek af. Volgende halte: Alkmaar.