Van Beugelsdijk tot Immers: ADO neemt afscheid van iconen

Lex Immers en Tom Beugelsdijk vallen elkaar in de armen
Lex Immers en Tom Beugelsdijk vallen elkaar in de armen © Soccrates Images
DEN HAAG - ADO Den Haag neemt donderdagavond afscheid van een aantal oudgedienden van de club, van de doorgewinterde doelman Robert Zwinkels, tot cultheld Tom Beugelsdijk. Allemaal krijgen de aanwezige spelers een welverdiend afscheid tijdens de bekerwedstrijd tegen Go Ahead Eagles. Wie waren deze ADO-helden ook alweer?
Door de coronacrisis, problemen met het stadion en restricties bij de kaartverkoop kon ADO niet eerder een afscheidsmoment plannen voor de spelers. Nu het stadion weer voor iedereen toegankelijk is, kunnen de fans afscheid nemen van de oud-spelers. Niet alle spelers kunnen aanwezig zijn bij de wedstrijd tegen Go Ahead Eagles. Zij krijgen op een later moment alsnog hun afscheid van ADO.

Tom Beugelsdijk

191 wedstrijden, 15 doelpunten
© Soccrates Images
De Haagse cultheld Tom Beugelsdijk is een begrip in de regio. Hij speelde bijna tweehonderd wedstrijden voor ADO en kreeg buiten de lijnen landelijke bekendheid met zijn beroemde 'rustaagh-uitspraak' die hij deed in een interview met Omroep West.
Hoogtepunt van Beugelsdijk bij ADO is misschien wel zijn basisdebuut. Een moment dat bij veel supporters nog op het netvlies staat. De toen 22-jarige verdediger mocht tegen Ajax aan de aftrap verschijnen en kopte binnen een kwartier al de 1-0 binnen. Het allereerste doelpunt voor 'zijn ADO'.

Danny Bakker

183 wedstrijden, 10 doelpunten
© Soccrates Images
De in Voorburg geboren Danny Bakker was tussen 2012 en 2020 actief voor het eerste elftal van ADO. Het jeugdproduct van de Haagse club maakte op 16 maart 2013 zijn debuut tegen Vitesse. Tijdens die wedstrijd viel hij in voor Mike van Duinen.
Bakker werd in 2014 uitgeroepen tot Talent van het jaar, waarna hij in de jaren daarna een vaste waarde werd in het eerste elftal. De inmiddels 28-jarige middenvelder staat momenteel onder contract bij NAC Breda.

Aaron Meijers

253 wedstrijden, 7 doelpunten
© Soccrates Images
Aaron Meijers droeg acht seizoenen met trots het shirt van ADO Den Haag. Hij kwam in 2012 over van RKC Waalwijk. De geboren Delftenaar was vrijwel altijd fit en miste, op een periode in het seizoen 2016/2017 na, bijna nooit een wedstrijd. Uiteindelijk schopte hij het zelfs tot aanvoerder van de Haagse trots.
De linksback zal bij ADO vooral herinnerd worden door zijn wondergoal tegen Feyenoord in 2017. Toenmalig ploeggenoot Lex Immers noemde het toentertijd een 'FIFA-goal', verwijzend naar de populaire videogame.

Lex Immers

262 wedstrijden, 48 doelpunten
© Soccrates Images
Van alle afscheidnemende spelers is Lex Immers de man met de meeste wedstrijden voor ADO. Hij maakte op 24 augustus 2007 in de 2–2 geëindigde uitwedstrijd tegen RKC Waalwijk, zijn debuut. Hij kwam toen na 74 minuten in het veld voor Yuri Cornelisse. Een week later tekende hij een tweejarig contract bij ADO. De geboren Hagenaar werd binnen korte tijd een vaste waarde in de hoofdmacht en kende vele hoogtepunten bij de club.
Zo was Immers deel van de selectie die in het seizoen 2007/2008 promoveerde naar de eredivisie. In het seizoen 2010/2011 won ADO met Immers de play-offs om Europees voetbal. De altijd hardwerkende middenvelder annex spits, wist tijdens zijn Europese debuut tegen het Litouwse FK Tauras Taurage twee keer te scoren. Zijn meest memorabele doelpunt maakte hij echter thuis tegen Utrecht in november 2011. De wonderschone volley werd uitgeroepen tot eredivisie-doelpunt van de maand. Onlangs werd bekend dat Immers als jeugdtrainer terugkeert bij de club.

John Goossens

73 wedstrijden, 5 doelpunten
© Soccrates Images
John Goossens sloot zijn profloopbaan af bij ADO. De vrijetrappenspecialist maakte vijf doelpunten voor de Haagse club, waarvan er een zelfs door de NOS werd uitgeroepen tot 'Doelpunt van het Jaar 19/20'. Tegen Willem II ramde de middenvelder de bal in de slotfase snoeihard in de kruising.
De uit Heemstede afkomstige Goossens speelde bijna vier jaar in het groen-geel. Inmiddels begeleidt hij met zijn bedrijf Fuse Sports, atleten op het gebied van persoonlijke financiën. Ook is hij als voetballer nog actief bij amateurclub RKSV HBC in Heemstede.

Michiel Kramer

104 wedstrijden, 32 doelpunten
© Soccrates Images
Spits Michiel Kramer speelde iets meer dan honderd eredivisie-duels voor ADO. Dat deed hij verspreid over twee periodes (2013-2015 en 2019-2021). De nuchtere Rotterdammer was vooral in zijn eerste periode vaak trefzeker voor de club. Hij maakte in 2013/2014 en 2014/2015 samen, maar liefst 24 doelpunten en gaf ook nog zeven assists.
De excentrieke goalgetter maakte zijn debuut voor ADO in augustus 2013, thuis tegen PSV. In de zomer van 2015 vertrok de spits naar Feyenoord waarmee hij kampioen werd, de KNVB-beker won en de Johan Cruijffschaal pakte. In de zomer dat hij de overstap maakte van ADO naar Feyenoord ging eerder een lucratieve overstap niet door naar Baniyas in de Verenigde Arabische Emiraten. Na zijn Feyenoordperiode speelde Kramer nog voor Sparta, Maccabi Haifa, en FC Utrecht, waarna hij dus terugkeerde bij ADO. Inmiddels is Kramer aanvoerder van RKC Waalwijk, die club pikte hem in juli 2021 transfervrij op uit Den Haag.

Robert Zwinkels

177 wedstrijden, 49 clean sheets
© Soccrates Images
De in Kwintsheul geboren keeper is met recht een clubman te noemen. Zwinkels was zeventien jaar lang (!) speler van het eerste elftal. Niet zo heel lang geleden had hij nog een contract voor onbepaalde tijd. Dat hield in dat hij na zijn carrière als actief profvoetballer verder zou gaan in een andere functie binnen de Haagse club. Dat plan ging niet door na zijn contractontbinding vorig jaar.
Zwinkels kwam in 2005 over uit de jeugdopleiding van Ajax. Hij stond in zijn lange periode bij ADO drie seizoenen in de basis, de rest van de tijd vulde hij zonder morren in als reservekeeper. De doelman kwam in zijn betaaldvoetbalcarrière uitsluitend uit voor de Hagenaars.

Sem Steijn

43 wedstrijden, 18 doelpunten
© Soccrates Images
De zoon van oud-ADO-trainer Maurice Steijn maakte vorig seizoen furore op het middenveld in Den Haag. De publiekslieveling had een groot aandeel in de doelpuntenproductie, met 18 goals en 6 assists in 43 wedstrijden (alle competities). Deze goede prestaties werden beloond met een transfer naar FC Twente, afgelopen zomer.
Een memorabele maar omstreden wedstrijd was de uitwedstrijd tegen NAC, in de playoffs vorig seizoen. De familie Steijn en de club uit Breda zijn geen goede match. Sem haalde zijn gram bij de NAC-supporters door na zijn doelpunt - naar zijn naam wijzend - voor het vak van de harde kern te gaan staan. Tevens stak hij, tot nog meer woede van de NAC'ers, zijn middelvinger op. Dit incident leidde zelfs tot bedreigingen aan het adres van het gezin Steijn. Toch zal Sem vooral herinnerd worden als een van de beste ADO-spelers vorig seizoen, door zijn voetballende acties.

Jamal Amofa

52 wedstrijden, 0 doelpunten
© Soccrates Images
Afgelopen zomer vertrok hij uit het niets naar de tegenstander van donderdag, Go Ahead Eagles. De goedlachse Amofa speelde vorig jaar nog een sterk seizoen in het hart van de Haagse verdediging. Supporters waren dan ook verbaasd dat ADO de verdediger niet wilde behouden.
De in Amsterdam geboren Amofa, kwam in 2018 vanuit de jeugdopleiding van SC Heerenveen naar Den Haag. Hij speelde 21 wedstrijden in het tweede elftal, waarna hij zijn debuut maakte voor het vlaggenschip tegen Heracles Almelo in 2020. Amofa speelde dat eredivisieseizoen slechts zes eredivisiewedstrijden voor ADO. Na de degradatie brak hij pas echt door.