ADO bereikt voor het eerst in 18 jaar kwartfinale beker dankzij zege op Go Ahead Eagles

Joël Zwarts nam de enige goal van de wedstrijd voor zijn rekening
Joël Zwarts nam de enige goal van de wedstrijd voor zijn rekening © Soccrates Images
DEN HAAG - ADO Den Haag is dankzij een 1-0 overwinning op Go Ahead Eagles voor het eerst in achttien jaar tijd kwartfinalist in de strijd om de KNVB-beker. De ploeg van trainer Dick Advocaat schoot slechts één keer op doel, maar won wel van de eredivisionist. De in de basis begonnen Joël Zwarts werd met een bekeken schuiver de matchwinner.
Voorafgaand aan de wedstrijd was de vraag hoe Dick Advocaat de spitspositie in zou vullen, aangezien aanvalsleider Thomas Verheydt ontbrak vanwege een schorsing en de andere optie in de punt van de aanval, Mario Bilate, geblesseerd moest toekijken. Onder het oog van 6625 toeschouwers in het Bingoal Stadion mocht Joël Zwarts het vanaf de eerste minuut als spits laten zien. Verheydt schoof op zijn beurt op de perstribune aan bij commentatoren Pim Markering en Jim van der Deijl voor een bijdrage bij het wedstrijdverslag op Radio West.
De eerste kans van de wedstrijd was al na drie minuten te noteren - en dat was direct een grote. Op knappe wijze bracht de deze winter van OFI Kreta overgekomen Sonny Stevens redding. In de daaropvolgende tegenaanval leek gelegenheidsspits Zwarts er vandoor te kunnen, maar voormalig ADO-verdediger Jamal Amofa trad namens Go Ahead Eagles attent op.
De eredivisionist uit Deventer had in de openingsfase de touwtjes stevig in handen en was een aantal keer dichtbij een doelpunt. In de veertiende minuut mocht aanvoerder Philippe Rommens aanleggen voor een vrije trap vanaf een meter of 22. Stevens stond aan de grond genageld, maar kon opgelucht ademhalen: de captain van de bezoekers krulde de bal in het zijnet.
ADO, bij balverlies spelend in een 4-5-1 formatie met Ricardo Kishna als aanvallende middenvelder, maakte een tandeloze indruk en kwam wederom goed weg in de 23ste minuut. De als linksbuiten begonnen Amir Absalem maakte een ogenschijnlijk duidelijke overtreding in het eigen strafschopgebied, maar arbiter Edwin van de Graaf wuifde de penaltyclaims van Kowet resoluut weg.
Sonny Stevens bracht al vroeg in de wedstrijd knap redding
Sonny Stevens bracht al vroeg in de wedstrijd knap redding © Soccrates Images
Drie minuten later dachten de gastheren aan de andere kant van het veld recht te hebben op een strafschop, maar opnieuw zag de leidsman van dienst geen aanleiding om de bal op de stip te leggen. Dé mogelijkheid van de eerste helft kwam in de 37ste minuut. Op heroïsche wijze gooide de Fransman Titouan Thomas zich met een uiterste krachtsinspanning voor de bal en voorkwam daarmee de openingstreffer. Nog geen tien seconden later knalde Rommens de bal van afstand hard op de lat. Toch beet ADO ook van zich af. Bij het ingaan van de extra tijd van de eerste helft had Kishna het vizier niet op scherp staan, want hij schoot uit een volley een halve meter naast.
Na de theepauze gooide Advocaat zijn strijdplan om: de tegenvallende Absalem werd naar de kant gehaald en voor hem kwam Max de Waal in de ploeg, waardoor Zwarts naar de linkerflank verhuisde. De Go Ahead-storm uit de eerste helft leek wat te ga gaan liggen na de rust, maar de bezoekers bleven grossieren in balbezit. Uit de eerste de beste goede ADO-aanval van de tweede helft was het direct raak. Amar Catic snelde - niet voor het eerst in het duel - zijn directe tegenstander voorbij en gaf hard en laag voor. Zwarts stond perfect gepositioneerd en schoof de bal geplaatst binnen: 1-0.

Eerste kwartfinale in achttien jaar tijd

Daardoor pakten de Hagenaars enigszins verrassend de leiding in het duel. Met het ingaan van het Haags Kwartiertje was het Go Ahead Eagles dat met man en macht de aanval zocht. Op enkele hachelijke momenten na, bleef de ADO-defensie geconcentreerd spelen en werd de overwinning zonder al te veel problemen binnengesleept.
Dankzij de knappe zege op de eredivisionist staat ADO voor het eerst sinds 2005 weer in de kwartfinale van de beker. Het is nog niet duidelijk tegen welke ploeg de mannen van Advocaat het moeten opnemen. De loting wordt zaterdag verricht door voormalig doelman Alessandro Damen van ADO. Ajax, PSV, Feyenoord, Spakenburg, SC Heerenveen, FC Utrecht en De Graafschap zijn de ploegen die de Residentieclub kan treffen.
Scoreverloop ADO Den Haag - Go Ahead Eagles: 1-0 (0-0)
  • 1-0 Zwarts
Opstelling ADO Den Haag: Stevens, Hall, Asante, Van Breemen, Kemper; Catic, Thomas, Esajas (69. Klas), Kishna (69. Breinburg), Zwarts (87. Rodríguez), Absalem (46. De Waal)
Opstelling Go Ahead Eagles: Mulder, Matiello (72. Deijl), Amofa, Idzes, Fontán, Blomme (80. Nauber), Rommens (46. Oppegard), Fernandes (72. Adekanye), Markelo, Lidberg (72. Stokkers), Sow
Scheidrechter: Edwin van de Graaf
Gele kaarten: 95. Boy Kemper