Wereldbeker schaatsen: drie mannen winnen klassement, Leerdam maakt indruk

Jutta Leerdam tijdens de wereldbekerwedstrijden in het Poolse Tomaszow Mazowiecki
Jutta Leerdam tijdens de wereldbekerwedstrijden in het Poolse Tomaszow Mazowiecki © ANP
REGIO - Met de zesde en laatste Wereldbeker in het Poolse Tomaszów Mazowiecki zit het Wereldbeker-seizoen erop. Jutta Leerdam gooide hoge ogen op de 1.000 meter, waar Kjeld Nuis, Beau Snellink en Hein Otterspeer bij de mannen als eerste wisten te eindigen in het algemeen klassement. Hoe verging het hen en de andere schaatsers uit de regio in de afgelopen maanden?
Tussen november en februari werden de Wereldbekerwedstrijden verreden over in totaal zes wedstrijden in achtereenvolgens Stavanger, Heerenveen en twee keer in het Canadese Calgary en twee keer Tomaszów. Met Leerdam ('s-Gravenzande), Nuis (Zoeterwoude), Snellink (Noorden), Patrick Roest (Lekkerkerk), Kai Verbij (Hoogmade), Hein Otterspeer (Ouderkerk), Ted-Jan Bloemen (Leiderdorp) en Dione Voskamp (De Lier) was de afvaardiging van schaatsers afkomstig uit het noorden van Zuid-Holland groot.
Tijdens de Wereldbekerwedstrijden stond er geen maat op Leerdam. Alle vijf de wedstrijden waar ze aan deelnam - ze liet vorige week op aanraden van haar coach Jac Orie de race schieten met het oog op de WK afstanden - won ze op de 1000 meter. Door het missen van die ene race eindigde de schaatsster uit s'-Gravenzande uiteindelijk op de tweede plek in het wereldbekerklassement achter de Japanse Miho Takagi, die wel alle wedstrijden reed. 'Ik win ze allemaal, dat is superleuk. Het is wel jammer dat ik dan net niet de beker krijg', zegt Leerdam zondag direct na afloop van haar laatste rit.
Jutta Leerdam won ook zondag weer de 1000 meter in Polen
Jutta Leerdam won ook zondag weer de 1000 meter in Polen © ANP
Snellink werd bij de mannen op enigszins gelukkige wijze eerste in het algemeen klassement op de 5.000 meter. Door een foute wissel van de Italiaan Davide Ghiotte in zijn laatste rit, ging de 21-jarige atleet uit Noorden met de eindzege aan de haal. Roest leek lange tijd favoriet voor de eerste plaats in het klassement, maar besloot race nummer zes te laten schieten. De Lekkerkerker won dit seizoen drie keer een race en werd twee keer tweede. Doordat Snellink wel alle wedstrijden reed - telkens eindigde hij in de top vier - mag hij zich de nieuwe Wereldbekerhouder noemen op de 5000 meter.
Vorige week zondag won Otterspeer nog zijn tweede Wereldbekerwedstrijd van het seizoen in Tomaszów. Een week later schreef hij in dezelfde Poolse stad ook de 500 meter op zijn naam, waar hij op de 1.000 meter derde werd. De 34-jarige atleet uit Ouderkerk won zodoende voor het eerst in zijn carrière het algemeen klassement van de Wereldbeker op de 1.000 meter.
Hein Otterspeer kust de Wereldbeker
Hein Otterspeer kust de Wereldbeker © ANP
Nuis verloor zaterdag in een rechtstreeks duel op de 1.500 meter nog zijn rit van de Amerikaan Jordan Stolz, maar schreef wel het algemeen klassement op zijn naam. De meervoudig olympisch kampioen baalde van zijn nederlaag tegen de 18-jarige Amerikaan, maar noemde het winnen van de Wereldbeker 'een mooie opsteker' bij de NOS. In Calgary en in Tomaszów (de eerste wedstrijd) was Nuis de snelste op de 1.500 meter.
Verbij kwam er niet aan te pas tijdens deze editie van de Wereldbeker, mede doordat hij geplaagd werd door blessures. Begin februari werd duidelijk dat de schaatser uit Hoogmade de rest van het seizoen niet meer in actie komt: een liesblessure speelt hem momenteel parten. Hij kwam alleen in actie tijdens de derde Wereldbekerwedstrijd in Calgary.
Kjelt Nuis poseert met de Wereldbeker
Kjelt Nuis poseert met de Wereldbeker © ANP
Bloemen, schaatsend onder de Canadese vlag, moest eveneens genoegen nemen met een rol in de marge. De 36-jarige Leiderdorper won in de zogenaamde B-divisie in Calgary de 10.000 meter. Zondag eindigde hij in Tomaszów nog als tweede op de 5.000 meter in de B-klasse. Uiteindelijk finishte hij als de nummer 21 van het algemeen klassement. Voskamp uit De Lier eindigde bij de dames op de achtste plek in het klassement op de 500 meter en wist bij geen wedstrijd een podiumplek te bemachtigen. De volledige uitslagen zijn hier te bekijken.
De zondag verreden Wereldbekerwedstrijden kunnen worden beschouwd als de laatste serieuze test voor schaatsers in aanloop naar de WK afstanden die plaatsvinden van 2 tot en met 5 maart in Heerenveen. Diverse toppers, waaronder Roest, lieten de laatste wedstrijd in Polen schieten. Leerdam ontbrak vorige week nog. Op basis van het Wereldbekerklassement zijn de startbewijzen voor de WK afstanden verdeeld.