Kwartfinale eindstation voor ADO en Advocaat: PSV veel te sterk in Eindhoven

Breinburg en Werker druipen af
Breinburg en Werker druipen af © Soccrates Images
DEN HAAG - ADO Den Haag is gestrand in de kwartfinale van de KNVB Beker tegen eredivisionist PSV. De Eindhovenaren waren in het eigen Philips Stadion veel te sterk voor de B-ploeg die Dick Advocaat het veld instuurde. Uiteindelijk toonden de Hagenaars na een onthutsend zwak eerste bedrijf beterschap in de tweede helft, maar bleek het kwaliteitsverschil simpelweg te groot: 3-1.
Voor ADO - de nummer elf van de eerste divisie - was het achttien jaar geleden dat het voor het laatst in de kwartfinale van de beker terug te vinden was. Met de nummer vier van de eredivisie als tegenstander wachtte dan ook een zware kloof. Voorafgaand aan het duel gaf Dick Advocaat al te kennen niet zijn sterkste opstelling het veld in te sturen met het oog op de periodetitel in de derde periode. ADO trad aan in speciale shirts met Matchis als opdruk, als steunbetuiging aan de ernstig zieke Thijs Slegers.
Gezien de elf namen die De Kleine Generaal het veld instuurde, maakte Advocaat zijn uitspraken van voor de wedstrijd waar. Spelers als Thomas Verheydt, Ricardo Kishna en aanvoerder Boy Kemper begonnen allen op de bank. Zowel het middenveld als de aanval werd geheel bemand door nieuwe namen ten opzichte van het laatste duel in de eerste divisie tegen FC Den Bosch (0-0).

PSV begint wél met grote namen

PSV-trainer Ruud van Nistelrooij, in het verleden nog spelend onder Advocaat bij het Nederlands elftal, gaf gezien zijn sterke opstelling aan het bekerduel wél serieus te nemen. Met uitzondering van sterspeler Xavi Simons begonnen alle andere 'grote' namen aan de aftrap bij de Brabanders. Voor de Haagse formatie werd al vroeg duidelijk dat er donderdagavond niets te halen viel in het Philips Stadion.
Onder het oog van 27.000 toeschouwers drong PSV ADO vanaf de eerste minuut ver terug. Dat resulteerde in de vijfde minuut in een opgelegde kans voor Guus Til, maar de aanvallende middenvelder had het vizier niet op scherp staan. Zeven minuten later kwam de voorsprong er dan toch: Johan Bakayoko schoot via het been van de ongelukkige Dhoraso Klas binnen: 1-0.

Werelddoelpunten van PSV én van ADO

Toen Jarrad Branthwaite in de twintigste minuut zomaar kon opstomen, kon voorgeven en Til van dichtbij kon binnentikken, leek een monsterscore in de maak. PSV besloot de voet wat van het gaspedaal te halen, maar kwam alsnog geen moment in de problemen. De statistieken na 38 minuten waren veelzeggend: de eredivisionist schoot zeventien keer richting het ADO-doel waarvan vier keer tussen de palen. In evenzoveel minuten kwam de Haagse B-ploeg tot welgeteld nul pogingen.
Na de theepauze kwam de vervanger van Verheydt in de spits, Max de Waal, niet meer terug in het veld. De Ajax-huurling maakte als diepste man een machteloze indruk en leverde liefst zeven keer de bal in. Xander Severina kwam voor hem in de plaats, waardoor Joël Zwarts naar de punt van de aanval verhuisde. Een kleine tien minuten na rust leek Ibrahim Sangaré met een kanonskogel in de linkerkruising het laatste sprankeltje hoop in de Haagse harten te laten vervliegen, maar dat was buiten Malik Sellouki gerekend.
De middenvelder tekende een minuut na de fantastische treffer van de Ivoriaanse PSV'er op eveneens heerlijke wijze voor de 1-3. De Fransman kwam vanaf rechts naar binnen en schilderde de bal met zijn linkerbinnenkant in de verre bovenhoek. Dat doelpunt leek de mannen van Advocaat weer wat kleur op de wangen te geven, want prompt begon de Haagse formatie - de afgelopen elf duels op rij ongeslagen - met voetballen. Drie minuten na de goal van Seloukki had Zwarts de 2-3 voor het intikken, ware het niet dat de aanvaller een teenlengte tekort kwam om de scherp aangesneden voorzet tot doelpunt te promoveren.
Bij het ingaan van het Haags Kwartiertje werd ADO door het volle uitvak naar voren geschreeuwd, maar bleken de elf mannen op het veld niet bij machte écht gevaar te stichten. Severina leek in de 82ste minuut een vrije doortocht te beleven naar het PSV-doel, maar verslikte zich in de vijandelijke zestien in de bal.
Tot scoren kwamen beide ploegen niet meer, waardoor de kwartfinale het eindstation voor ADO Den Haag is. Daarmee kan de focus vol op de competitie. In de derde periode gaat de Residentieclub aan kop met nog twee duels te gaan. Maandag 6 maart is Heracles Almelo de tegenstander, waar vrijdag 10 maart TOP Oss de laatste tegenstander is. Als ADO de periodetitel wint, is het verzekerd van het spelen van nacompetitie.
Met de overwinning van PSV zijn de Eindhovenaren zeker van het bereiken van de halve finale. Eerder verzekerden Spakenburg en Feyenoord zich al van een plek bij de laatste vier. De Graafschap en Ajax bepalen donderdagavond later nog wie de laatste ploeg wordt die zaterdag in de koker voor de loting verdwijnt.
PSV - ADO Den Haag: 3-1 (2-0)
  • 1-0 Bakayoko
  • 2-0 Til
  • 3-0 Sangaré
  • 3-1 Sellouki
Opstelling PSV: Drommel, Mwene, Ramalho, Branthwaite, Van Aanholt, Sangaré, Til (83. Mauro Júnior), Veerman (67. Gutiérrez), Bakayoko (67. El Ghazi), De Jong, Silva.
Opstelling ADO Den Haag: Stevens, Absalem, Werker, Asante, Rodriquez, Breinburg, Sellouki, Klas, Zwarts, De Waal (46. Severina), Catic.
Scheidsrechter: Bas Nijhuis
Gele kaarten: Asante
Rode kaarten: -