ZZ Leiden overleeft tumultueuze slotfase en is voor vierde keer bekerwinnaar van Nederland

ZZ Leiden werd zondag voor de vierde keer in de clubgeschiedenis bekerwinnaar
ZZ Leiden werd zondag voor de vierde keer in de clubgeschiedenis bekerwinnaar © Orange Pictures
LEIDEN - ZZ Leiden heeft zondag voor de vierde keer in de clubgeschiedenis beslag gelegd op de Nederlandse beker. Op bezoek in Zwolle werden de Landstede Hammers in de finale met nipte cijfers verslagen na een bloedstollende slotfase: 70-72.
In het eerste kwart golfde het spel op en neer en de gelijke verhoudingen op de vloer werden dan ook uitgedrukt in de score. Na tien minuten basketbal was de stand gelijk: 19-19. In de tweede periode liepen de Leidenaren weg naar een 35-40 voorsprong. Maar de opgebouwde marge van vijf punten werd in de derde periode weer uit handen gegeven: 53-53.
De spanning was te snijden in het vierde kwart. Dankzij onder meer een driepunter van Luuk van Bree leek ZZ de beker al te kunnen ruiken met nog iets meer dan een minuut op de klok, maar Zwolle gaf zich allesbehalve gewonnen. Met nog 21 seconden te gaan kwam de ploeg uit Overijssel nog terug tot 70-72. Zwolle leek de comeback te voltooien toen het 2,8 seconden voor tijd in de aanval kon, maar Felix Terrins had geen afspeelopties. Daardoor werd ZZ Leiden voor de vierde keer in de clubgeschiedenis bekerwinnaar.
Veel Leidse supporters waren afgereisd naar Zwolle voor de bekerfinale
Veel Leidse supporters waren afgereisd naar Zwolle voor de bekerfinale © Orange Pictures
In totaal speelden de Zuid-Hollanders zes keer eerder de bekerfinale. In 2010 won 'ZZ' voor het eerst de beker door Amsterdam met 88-63 te verslaan. In 2012 en 2019 werd het huzarenstukje herhaald tegen respectievelijk Matrixx Magixx uit Nijmegen en de Landstede Hammers. De overige drie finales (in 2014, 2016 en 2018) gingen verloren.
In de competitie stonden ZZ Leiden en de Landstede Hammers dit seizoen twee keer eerder tegenover elkaar. De eerste editie werd nog nipt verloren door de ploeg van trainer Douglas Spreadly met 84-83, maar in de eigen Vijf Meihal werd overtuigend gewonnen: 76-65.