ADO wil langer door met Dick Advocaat

Dick Advocaat fanatiek op training ADO Den Haag
Dick Advocaat fanatiek op training ADO Den Haag © Angelo Blankespoor
DEN HAAG - ADO Den Haag wil Dick Advocaat langer aan de Haagse club binden. De 75-jarige voetbaltrainer ligt nog tot aankomende zomer vast, maar daar kan snel verandering in komen. Er zijn twee functies waar Advocaat uit kan kiezen: hoofdtrainer of technisch adviseur.
Advocaat is de laatste weken cryptisch over zijn toekomst. Zo zei hij afgelopen week tegen voetbalzender ESPN: 'Ik ben er voor mezelf wel uit, maar ADO weet het nog niet.' Op de persconferentie in aanloop naar Willem II zei de trainer aankomende week een gesprek te hebben met Ignacio Beristain, het aanspreekpunt van eigenaar Bolt.
Maar achter de schermen is de Haagse club al verder. De wens om Advocaat langer te binden, is inmiddels wel duidelijk en de eerste inhoudelijke gesprekken zijn reeds gevoerd. Momenteel is een delegatie van eigenaar Bolt in Nederland. Hoofd voetbalzaken van Bolt, Scott McLachlan, is donderdag gesignaleerd in het Bingoal stadion en heeft diezelfde dag een gesprek met Advocaat gehad.

Interlandbreak moet duidelijkheid verschaffen

Advocaat heeft best oren naar een langer verblijf, maar wil wel klankborden met iemand die voetbaltechnisch onderlegd is. In de huidige situatie geldt dat dat niet kan met vertrekkend directeur Edwin Reijntjes en Ignacio Beristain. Laatstgenoemde is eindverantwoordelijke bij het Portugese Estoril en door de aandeelhouder naar voren geschoven als aanspreekpunt voor de ADO-organisatie, maar regeert te veel op afstand.
Aankomende week, tijdens de interlandbreak, zal intern duidelijk moeten worden wie welke positie gaat bekleden. Naast de functie van technisch adviseur en hoofdtrainer is ook de functie van algemeen directeur per 1 juli van dit jaar vacant. Op maandag 27 maart staat een vergadering van de Raad van Commissarissen op de rol. Daarin zal alles moeten worden geformaliseerd en zal er duidelijkheid volgen.
Dick Advocaat bij zijn aanstelling in november 2022
Dick Advocaat bij zijn aanstelling in november 2022 © Angelo Blankespoor
Die duidelijkheid is ook nodig, want op technisch gebied staan de nodige zaken te gebeuren. Voor 1 april moeten spelers met een aflopend contract een formele ontslagbrief ontvangen. Spelers met een optie in hun contract om deze te verlengen, moeten ook voor 1 april duidelijkheid krijgen.