ADO ondanks vroege voorsprong onderuit tegen Willem II

Severina baalt
Severina baalt © Soccrates Images
DEN HAAG - De vrijdagavond van Dick Advocaat had niet beter kunnen beginnen. Voorafgaand aan de wedstrijd tegen Willem II werd de trainer uitgeroepen tot beste trainer van de derde periode en binnen een minuut na de aftrap stond zijn ploeg met 1-0 voor. In de tweede helft sloeg de sfeer echter helemaal om. ADO zag de vroeg opgedane voorsprong als sneeuw voor de zon verdwijnen. Hierdoor lijkt de titel in de vierde periode, na het gelijke spel van maandag en het verlies vrijdag, steeds verder uit zicht te raken.
Vijftig seconden had ADO nodig om de 1-0 op het scorebord te zetten. Een voorzet van Guillem Rodriguez werd door Joël Zwarts binnen gewerkt, maar net als maandagavond in Eindhoven zou deze treffer flink onder de loep worden gelegd. Waar in eerste instantie gedacht werd aan een eigen doelpunt van Leeroy Owusu, bleek na een beeldanalyse in de rust dat de treffer op naam moest komen van Zwarts. Hij werkte de bal namelijk met zijn sleutelbeen over de doellijn.

ADO verzuimt te profiteren van slordig Willem II

In het verdere verloop van de eerste helft zou het balbezit voornamelijk voor de bezoekers zijn, maar Willem II kon dat nauwelijks omzetten tot grote kansen. De enige noemenswaardige poging kwam op naam van Jizz Hornkamp, maar de spits raakte een voorzet van Max Svensson verkeerd. Er ging veel mis bij Willem II, maar ADO was in de eerste helft niet bij machte om daar verder van te profiteren.
En in de tweede helft werd dat afgestraft. Een prachtige vrije trap van Matthias Verreth viel zeven minuten na rust binnen, waardoor de stand al snel in de tweede helft werd rechtgetrokken. Weer zeven minuten later maakte Willem II de comeback compleet: Elton Kabangu tikte een voorzet van Svensson achter Sonny Stevens voor 1-2. Alsof het niet erger kon, liepen de bezoekers niet veel later ook nog uit naar 1-3, wederom via Kabangu.

Kansloze slotfase

Dick Advocaat wisselde nog drie keer, maar tevergeefs. In de slotfase was een vierde treffer van Willem II dichterbij dan een aansluitingstreffer van ADO. Een snelle aanval van de bezoekers werd bijna afgerond door Thijs Oosting, die uiteindelijk nog op doelman Stevens stuitte. ADO creëerde nauwelijks kansen en kwam niet meer tot scoren in het Bingoal Stadion.
Zo loopt ADO in de zoektocht naar de vierde periodetitel voor de tweede keer in vijf dagen averij op. Het gelijkspel op bezoek bij FC Eindhoven afgelopen maandag wordt opgevolgd door een thuisnederlaag tegen Willem II. ADO krijgt over twee weken een herkansing tegen Telstar, maar door de zwakke start van de laatste periode lijkt de periodetitel ver weg.
ADO Den Haag - Willem II: 1-3 (0-0)