Kunstgras niet dik genoeg, gemeente eist nieuwe voetbalmat

© ANP
LEIDSCHENDAM-VOORBURG - De gemeente Leidschendam-Voorburg eist bij de rechter dat een Belgisch bedrijf een nieuwe kunstgrasmat legt in het sportpark 't Loo in Voorburg. Het bedrijf won eerder de aanbesteding van concurrenten, maar het kunstgras blijkt nu niet dik genoeg te zijn.
De gemeenteraad besloot in het najaar van 2022 nog tot een versnelde vervanging van de grasmat op veld 3 van 't Loo, het sportterrein van Forum Sport. De KNVB dreigde het veld anders af te keuren voor de voetbalcompetitiewedstrijden.
De gemeente schreef een aanbesteding uit, waarop verschillende leveranciers van kunstgrasvelden konden inschrijven. Het Belgische bedrijf Domo Sports Grass uit de plaats Sint-Niklaas kwam als winnaar uit de bus, en legde een nieuwe grasmat.

'Leveren wat is afgesproken'

Volgens de gemeente heeft het bedrijf niet de grasmat gelegd waarmee het tijdens de aanbesteding op de proppen kwam. Het bedrijf beloofde toen dat de grasvezels van de nieuwe mat tussen de 380 en 450 micron dik zouden zijn. Maar de grasvezels die het bedrijf geleverd heeft, zijn volgens de gemeente dunner.
'Het bedrijf dient het product te leveren wat is afgesproken', eiste de advocaat van Leidschendam-Voorburg dinsdag tijdens een kort geding bij de Haagse rechtbank. 'De huidige mat voldoet niet aan de kwaliteitseisen.' Hij verklaarde dat de gemeente om de tuin is geleid door het Belgische bedrijf. 'We konden niet bevroeden dat er een andere mat werd gelegd.'

'Grasmat voldoet aan criteria'

Het bedrijf Domo Sports Grass erkende tijdens de zitting dat er nu een andere mat ligt dan was beloofd. Maar volgens de advocaat van het bedrijf voldoet die mat wel degelijk aan de gestelde kwaliteitscriteria. Die criteria zouden immers toestaan dat vezels tien procent kleiner zijn dan is afgesproken. Het kunstgras dat nu op het veld van sportpark 't Loo ligt, zou binnen die marge vallen.
Voor de kwaliteit van het gras maakt het ook niet uit, zegt de advocaat van Domo Sports Grass. 'De huidige mat valt binnen de normen van de KNVB.' Volgens hem had de gemeente geen bezwaar gemaakt toen bekend werd dat er een andere mat gelegd zou worden als eerder was afgesproken. 'Dat was een non-issue.' De gemeente was er toen 'stilzwijgend' mee akkoord gegaan, en kon daarom nu niet opeens moeilijk gaan doen.
De rechter doet op 5 april uitspraak.