Internationale topverdediger Nathan Aké volgt ADO op de voet: 'Gaan de play-offs halen'

Nathan Ake in gesprek met Omroep West
Nathan Ake in gesprek met Omroep West © Herman Nanninga
DEN HAAG - Hij was op het afgelopen WK voetbal in Qatar de beste verdediger van het Nederlands elftal. Ook bij zijn club Manchester City is hij onomstreden in de laatste linie. Toch komt de 28-jarige Nathan Aké deze week niet met al teveel bombarie binnen bij Oranje. De 28-jarige sociale en zeer vriendelijke Hagenaar is een stille kracht, maar één waar je op kunt bouwen. 'Het maakt mij niet uit als er over anderen meer wordt gesproken', zegt hij bescheiden.
Tijdens het persmoment in Zeist zijn alle ogen gericht op de terugkeer van Georgino Wijnaldum en Jasper Cilissen bij Oranje. Ook het gesprek dat Memphis Depay en Wout Weghorst voeren met Vandaag Inside krijgt veel aandacht, omdat dat programma de afgelopen periode werd geboycot.
Daarnaast wordt aangenomen dat de kersverse bondscoach voor het duo Matthijs de Ligt en Virgil van Dijk kiest, als iedereen fit is. 'En Aké dan? Owja, nou die zal dan wel linksback gaan spelen', klinkt het. En dat is toch opvallend voor een speler die momenteel bij de beste verdedigers ter wereld thuishoort.
Donderdagochtend werd bekend dat het Nederlands elftal de eerste EK-kwalificatiewedstrijd zonder Cody Gakpo, Matthijs de Ligt, Sven Botman, Joey Veerman en Bart Verbruggen moet doen. Volgens de KNVB kampen deze vijf spelers allemaal met een virusinfectie. Ze zijn er in het duel tegen Frankrijk, vrijdagavond, dus niet bij. Wat dat betekent voor de positie van Aké, is nog niet duidelijk.
De teller van Aké staat inmiddels op 34 interlands. Zijn eerste was in 2017 en zijn laatste was de verloren kwartfinale tegen Argentinië op het WK. In die 34 wedstrijden verloor hij slechts drie keer. Een bijzondere statistiek, waar de centrale verdediger zelf niet bewust van is. 'Nee, dat wist ik eigenlijk niet, haha. Ik wil zoveel mogelijk voor Nederland spelen en hopelijk kan ik het aantal keer verlies zo laag mogelijk houden.'
Toch blijft het raar dat sinds de aanstelling van de nieuwe bondscoach, die discussie niet gaat over wie er naast Aké in het centrum gaat spelen, maar meer welke twee centrale naast linksback Aké komen te staan. 'Ik richt mij nu op beide posities, maar we hebben veel goede spelers die bij grote clubs spelen', vervolgt Aké. 'Bij mijn club speel ik nu linksback, dus dat ben ik nu ook gewend, maar nogmaals, waar de trainer mij nodig heeft, daar zal ik staan.'
Bij zijn club Manchester City is Aké inmiddels ook onomstreden. Trainer Pep Guardiola is lovend over de 'exceptionele' verdediger en heeft dit seizoen in alle belangrijke wedstrijden een basisplaats voor hem gehad. Met 'The Citizens' strijdt Ake nog altijd voor het landskampioenschap. Momenteel voert Arsenal met nog tien wedstrijden te gaan de ranglijst aan. City volgt op acht punten, maar heeft nog een wedstrijd tegoed.
Nathan Ake in Zeist in gesprek met Omroep West
Nathan Ake in Zeist in gesprek met Omroep West © Herman Nanninga
Naast de jacht op het Engelse kampioenschap, is Aké ook nog in de race om de Champions League te winnen. In de kwartfinale wacht Bayern München en die wedstrijd zal de Hagenaar met veel vertrouwen tegemoet gaan, want City heeft een spits waar momenteel geen maat op staat: Erling Braut Haaland. De Noor scoorde in zes CL-wedstrijden maar liefst tien doelpunten en in 26 competitiewedstrijden maakte hij er 28.
'Het is een fantastische speler. Ik denk dat de cijfers voor zich spreken. Het aantal doelpunten dat hij per wedstrijd maakt, is niet normaal. Het is mooi om met zo'n speler te mogen spelen. Ook buiten zijn doelpunten om is hij heel belangrijk voor ons. De manier waarop hij in de bal komt, de diepte die hij in zijn spel heeft, maar ook als wij onder druk staan kunnen we de bal altijd diep spelen. Hij is zo snel en krachtig. Het is een extra wapen', spreekt Aké lovend.
Er staat geen maat op City-spits Haaland
Er staat geen maat op City-spits Haaland © SoccratesImages.com
De verdediger vervolgt: 'Als wij achterin de boel dicht houden, dan is de kans groot dat we de wedstrijd winnen. Een speler als Haaland kan ieder moment een doelpunt maken. De laatste weken hebben we dat ook gedaan: meer de nul houden', aldus Aké die in de vorm van zijn leven verkeert. 'Ik denk het wel, ik zit er goed in. Ik speel veel wedstrijden bij Manchester City en de prestaties zijn goed. Ik voel me lekker en merk dat het iedere wedstrijd beter gaat.'
Aké begon op jonge leeftijd met voetballer bij Wilhelmus uit Voorburg. Als snel werd hij gescout door ADO Den Haag. Bij die club speelde hij van 2003 tot en met 2007. Daarna vertrok hij naar Feyenoord. Via Chelsea, Reading, Watford en Bournemouth kwam hij in de zomer van 2020 bij Manchester City terecht.

'ADO hoort in de Eredivisie'

Ondanks dat Aké alleen in de jeugd van ADO heeft gevoetbald, volgt hij de verrichtingen van de club nog altijd. 'Ik ben goed met Ricardo Kishna en Boy Kemper. Met hen heb ik het vaak over ADO. Ik volg het op de voet, ik probeer de wedstrijden op tv mee te pakken als het me lukt. Vorig jaar ben ik met mijn broer bij de play-off finale geweest. Jammer dat het toen niet gelukt is, maar ik volg ADO nog altijd.'
Hoe hij nu naar ADO kijkt? 'Ik heb er wel vertrouwen in dat ze de play-offs gaan halen. Hopelijk kunnen ze dan omhoog, zo'n club hoort in de Eredivisie.'