Gemeente trekt portemonnee voor herstel dak ADO-stadion

Het gat in het dak van het stadion van ADO Den Haag
Het gat in het dak van het stadion van ADO Den Haag © ANP
DEN HAAG - De gemeente Den Haag reserveert 2,5 miljoen euro voor het definitieve herstel van het dak van het Bingoal Stadion van ADO Den Haag. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders deze week besloten. Een deel van het dak waaide weg tijdens storm Eunice in februari 2022. Hierna bleek dat als het weer zou stormen dakdelen mogelijk los konden komen van de draagconstructie.
Stukken van het dak en zonnepanelen kwamen tijdens de storm op de weg terecht. Nadat de schade was hersteld, werd er onderzoek gedaan naar de veiligheid van de overige dakplaten van het stadion. Daar kwam uit dat delen van het dak konden wegwaaien tijdens een storm. Daarom werd besloten dat er voorlopig niet gevoetbald mag worden tijdens windkracht acht of harder.
Volgens de gemeente ligt de oorzaak van het constructieprobleem bij de bouw van het stadion in 2007. 'Er volgt nog een juridisch onderzoek of, en in welke mate, de bouwer van het stadion van destijds hierop kan worden aangesproken', schrijft het college. Dit geldt dan zowel voor de kosten voor het herstel van het dak als voor de kosten die ADO heeft gemaakt. Onderzoek heeft opgeleverd dat er geen beroep kan worden gedaan op de verzekering van de gemeente.
De schade nadat het weggewaaide dak is opgeruimd
De schade nadat het weggewaaide dak is opgeruimd © John van der Tol
Er wordt nog gewerkt aan een windtunnelonderzoek om te bepalen hoe het dak kan worden verstevigd, zodat er in de toekomst weer in het stadion gespeeld kan worden tijdens een storm. Daarna wordt een plan voor het herstel gemaakt. 'Er dient rekening mee te worden gehouden dat de werkzaamheden in de zomer van 2023 uitgevoerd zullen worden op een moment dat ADO niet actief is in het stadion', meldt de gemeente.
Er wordt nu een 'voorziening' van 2,5 miljoen euro getroffen om alle kosten te dekken. Het windtunnelonderzoek kost bijvoorbeeld 35.000 euro. Een offerte voor de herstelwerkzaamheden is er nog niet, maar deze kosten worden nu tussen 1,5 en 3 miljoen euro geschat. 'Voor de vorming van de voorziening wordt uitgegaan van 1,7 miljoen', zegt de gemeente. Verder wordt er rekening gehouden met kosten die ADO Den Haag moet maken als de club vanwege storm niet in het eigen stadion kan spelen. Omdat Den Haag eigenaar van het stadion is, stelt de club de gemeente daar dan voor aansprakelijk. Deze schadepost loopt op tot 317.000 euro per wedstrijd.