Voetballer Vloet 2,5 jaar de cel in voor doodrijden Gio: 'Verkeersregels ernstig geschonden'

Voetballer Rai Vloet in de rechtbank in Haarlem
Voetballer Rai Vloet in de rechtbank in Haarlem © ANP
ZOETERMEER - Profvoetballer Rai Vloet moet 2,5 jaar de cel in voor het veroorzaken van een dodelijk ongeluk waarbij de 4-jarige Gio Roos uit Zoetermeer overleed. Volgens de rechtbank heeft de middenvelder die tegenwoordig voor het Russische FK Oeral speelt, roekeloos gereden. 'Hij heeft de verkeersregels ernstig geschonden.' Het Openbaar Ministerie (OM) eiste twee weken geleden nog een celstraf van 3,5 jaar en een rijontzegging van vier jaar tegen de voetballer.
Het fatale ongeluk gebeurde 's nachts op 14 november 2021 op de A4 bij Hoofddorp. Vloet zou vlak voor de aanrijding 203 kilometer per uur hebben gereden, blijkt uit data van zijn eigen auto. Zijn auto knalde op de auto van de familie van Gio. Zij kwamen net terug van een vakantie op Tenerife en reden van Schiphol terug naar Zoetermeer.
Vloet was niet aanwezig bij de uitspraak, hij woont in Rusland. De rechter oordeelt dat er voldoende bewijs is dat Vloet te hard reed en zonder te remmen tegen de auto van de familie van Gio botste. Ook had de voetballer te veel alcohol gedronken. 'Hij reed met een zeer onverantwoord hoge snelheid,' zei de rechter. Op het stuk snelweg mocht de voetballer 130 kilometer per uur.

Roekeloosheid

Volgens de rechtbank heeft Vloet zich schuldig gemaakt aan het veroorzaken van een dodelijk ongeluk en er is sprake van de zwaarste vorm van schuld: roekeloosheid. 'Als gevolg van zijn roekeloze rijgedrag is de 4-jarige Gio overleden. Het is uiterst onverantwoord dat hij met te veel drank op is gaan rijden en hij heeft veel te hard gereden. Met zijn handelen heeft hij een onomkeerbaar verlies veroorzaakt. Geen enkele straf kan het verdriet en de pijn wegnemen.'
De rechter weegt strafverlichtend mee dat Vloet tijdens de inhoudelijke behandeling oprecht berouw toonde. Verder heeft de media-aandacht gevolgen gehad voor zijn carrière als profvoetballer. De rechter legt daarom een lagere straf op dan het OM eiste. Vloet moet 2,5 jaar de cel in en is vier jaar lang zijn rijbewijs kwijt.

Teleurgesteld

De ouders van Gio waren maandag niet bij de uitspraak aanwezig. Hun advocate zei na afloop van de uitspraak dat zij teleurgesteld zijn. 'Een jaar minder dan geëist, dat is wel heel fors minder.' Het is voor de nabestaanden lastig dat de rechter Vloet schuldig acht aan roekeloos rijgedrag en het veroorzaken van het ongeluk en dat hij toch een lagere straf krijgt. 'Dat snappen ze niet, maar ik moet het vonnis nog goed doorlezen.'
Dat de voetballer oprecht berouw toonde, heeft de familie van Gio niet zo ervaren. 'Daar bestaat wel een verschil van mening over bij de rechtbank.' Volgens Erik Thomas, de advocaat van Rai Vloet, is dat niet zo gek. 'Zoveel mensen, zoveel meningen. Voor ons is het belangrijk dat de rechtbank zijn berouw heeft opgemerkt. Het is fijn als je niet wordt weggezet als klootzak, om het maar zo plat te zeggen.'

Duidelijk vonnis

Advocaat Erik Thomas noemt het een 'duidelijk' vonnis, 'en een jaar eraf is altijd meegenomen.' Of Vloet in hoger beroep gaat kan hij nog niet zeggen. 'We gaan nu heel goed nadenken, alles bespreken met Rai en zijn familie.' Zodra de termijn voor hoger beroep voorbij is en de straf onherroepelijk wordt, zal Vloet een brief krijgen om zich te melden bij een Nederlandse gevangenis.