Sportnieuws | HGC zeker van lijfsbehoud, Klein Zwitserland kan play-offs vergeten

Seve van Ass was tweemaal trefzeker tegen Schaerweijde
Seve van Ass was tweemaal trefzeker tegen Schaerweijde © Orange Pictures
DEN HAAG - In dit bericht brengen wij het laatste nieuws over regionale sportteams of individuele sporters uit de regio. Van grote voetbaltransfers in het buitenland tot uitslagen van sportwedstrijden op landelijk topniveau.

HGC boekt nipte zege, HDM in spektakelstuk voorbij hekkensluiter Voordaan

Den Bosch - HGC: 2-3 (0-1)

  • 0-1 Marc Serrahima Castellá
  • 0-2 Florian Scholten
  • 1-2 Jeremy Hayward
  • 2-2 Jeremy Hayward
  • 2-3 Marc Boltó Gimo
Op bezoek bij het drie plaatsen hoger geklasseerde Den Bosch heeft HGC, de nummer negen van de ranglijst, een nipte zege geboekt. 'De Gazellen' kwamen met 0-2 voor in Brabant, maar zagen de thuisploeg langszij komen. In de laatste minuut van de wedstrijd werd toch de overwinning binnengesleept: 2-3. Door de zege is HGC zeker van nog een jaar in de hoofdklasse.

Rotterdam - Klein Zwitserland: 3-2 (2-2)

  • 1-0 Jeroen Hertzberger
  • 1-1 Timothy Brand
  • 1-2 Aki Käppeler
  • 2-2 Tjep Hoedemakers
  • 3-2 Guus Jansen
De heren van Klein Zwitserland kunnen deelname aan de play-offs om de landstitel definitief vergeten na een nederlaag op bezoek bij nummer drie Rotterdam. In de eerste helft hielden beide teams nog gelijke tred (2-2). Uiteindelijk werd Guus Jansen de matchwinner door de enige treffer van het tweede bedrijf voor zijn rekening te nemen.

Voordaan - HDM: 4-6 (1-2)

  • 0-1 Kieran Dartée
  • 1-1 Daan 't Gilde
  • 1-2 Wiegert Schut
  • 2-2 Daan 't Gilde
  • 2-3 Sander Groenheijde
  • 2-4 Chris Taberima
  • 2-5 Gijs van der Wallen
  • 2-6 Yorben Fontaine
  • 3-6 Erik Hemesath
  • 4-6 Thomas van der Weerd
In een spektakelstuk heeft HDM op bezoek bij Voordaan afgerekend met de nummer laatst van de hoofdklasse heren. Door de nederlaag van de ploeg uit Groenekan is degradatie voor hen een feit. HDM uit Den Haag speelde bijna een helft met een man minder na een rode kaart voor Javier Osses, maar had desalniettemin niet al te veel moeite met Voordaan.
Ondanks de zege op de hekkensluiter moet HDM na afloop van de reguliere competitie aantreden in de zogeheten play-outs. Daarin moeten de Hagenaars zien te verzekeren van nog een jaar op het hoogste niveau.

Dames ADO na sterke tweede helft overtuigend voorbij Telstar

Op bezoek bij laagvlieger Telstar hebben de ADO Den Haag Vrouwen met 1-4 weten te winnen. De bezoekers kwamen in de eerste helft al een stuk beter voor de dag dan de thuisploeg, maar zochten met een gelijke stand de kleedkamers weer op. Via een beheerst schot van Liz Rijsbergen werd in de zeventiende minuut de leiding gepakt door ADO, maar vanuit het niets kwam Telstar langszij in de 28ste minuut: Isa Gomez scoorde.
In het tweede bedrijf bleef het spelbeeld hetzelfde en creëerde ADO de ene na de andere kans. Uiteindelijk viel de bevrijdende tweede treffer in de 75ste minuut. Na een fraaie slalom was het opnieuw Rijsbergen die scoorde. Twee minuten later maakte Jill van der Ende met haar eerste treffer in het vrouwenvoetbal aan alle onzekerheid een einde: 1-3. In het restant van het duel werd de score nog verder uitgebouwd tot 1-4 via Nikki IJzerman.
Na drie nederlagen op rij werd er zodoende weer eens gewonnen door de Haagse formatie. Met nog één duel te gaan in de Eredivisie staat ADO vijfde met een achterstand van drie punten op nummer vier PSV.
Telstar Vrouwen – ADO Den Haag Vrouwen: 1-4 (1-1)
  • 0-1 Liz Rijsbergen
  • 1-1 Isa Gomez
  • 1-2 Liz Rijsbergen
  • 1-3 Jill van der Ende
  • 1-4 Nikki IJzerman

Van Duijvenbode uitgeschakeld op Dutch Darts Championship

Een flink hinkende Dirk van Duijvenbode is zondagmiddag uitgeschakeld door Stephen Bunting in de achtste finale van de Dutch Darts Championship in Leeuwarden. De Engelsman was met 4-6 te sterk voor 'Aubergenius'.
Gesteund door het fanatieke thuispubliek schoot Van Duijvenbode uit te startblokken, maar al snel kwam 'The Bullet' beter in de wedstrijd en pakte hij een 1-3 voorsprong. De Westlander kwam terug tot 3-3, maar vervolgens was het weer Bunting die de Nederlander brak met een twaalfdarter in de achtste leg. Van Duijvenbode liet vanaf 128 de kans op 5-5 liggen, waarna zijn tegenstander het duel vanaf 116 besliste: 4-6.

Van Duijvenbode dart met brace om

Zaterdag ging het voor Van Duijvenbode nog mis bij zijn opkomst op het podium. De Nederlander kwam hard ten val, doordat hij iets te enthousiast op het podium heen en weer sprong. Daardoor speelde hij zondag met een brace om zijn knie.

Geen goede dag voor Haagse hockeysters

HDM verloor zondagmiddag met het kleinst mogelijke verschil van koploper SCHC. De Haagse club blijft door de nederlaag steken op de negende plaats in de competitie. HDM kwam een vroege tegengoal, opgelopen aan het begin van het tweede kwart, niet te boven en verloor met 1-0 in Bilthoven.
Klein Zwitserland verloor in een doelpuntrijke duel met 4-3 van Rotterdam. Door de nederlaag degradeert de ploeg uit Den Haag uit de hoofdklasse.

Van Duijvenbode valt, staat op en wint in Nederland

Dirk van Duijvenbode heeft zaterdagavond met nipte cijfers weten te winnen van de jonge Ier Dylan Slevin op de European Tour 6 in Nederland: 6-5. Bij zijn opkomst ging 'Aubergenius' - terwijl hij op kenmerkende wijze opkwam - al 'hakkend' tegen de vlakte. Ondanks pijn in zijn knie kon de uit 's-Gravenzande afkomstige darter de wedstrijd uitspelen.
Het duel ging lange tijd gelijk op: Van Duijvenbode leek zelfs een matchdart tegen te krijgen. Bij een tussenstand van 5-5 had Slevin nog 90 op het bord over, maar de Nederlander gaf zijn tegenstander geen kans. Hij maakte het duel af via een knappe 129-finish. Daarmee plaatste Van Duijvenbode zich voor de achtste finale, die zondag om 15.00 uur wordt afgewerkt. Daarin is Stephen Bunting zijn tegenstander.

Dames HGC opnieuw onderuit in hoofdklasse

De dames van HGC hebben zaterdag met 2-0 verloren van nummer vier Hurley. Vorige week werd al duidelijk dat de felbegeerde vierde plaats, die recht geeft op het spelen van play-offs om de landstitel, niet langer haalbaar was voor 'De Gazellen'. De formatie uit Wassenaar speelt nog twee wedstrijden dit seizoen en staat zevende met 22 punten uit 20 wedstrijden.

Haagse kickbokser Jan Kaffa zorgt voor spektakel bij debuut Glory

Kickbokser Jan Kaffa heeft zaterdagavond gezorgd voor een spektakel tijdens zijn debuut bij kickboksorganisatie Glory. De 24-jarige Hagenaar sloeg zijn tegenstander Berjan Peposhi meerdere malen naar de grond tijdens Glory 85 in het Rotterdamse Ahoy.
Vanaf het begin van de wedstrijd lukte het Kaffa zijn tegenstander uit Albanië te domineren. De Haagse vechter raakte Peposhi in de eerste ronde meerdere keren hard met zijn stoten en zette hiermee gelijk de toon. Ondanks dat het talent uit Den Haag door zijn agressieve vechtstijl een trap naar het hoofd moest incasseren, lukte het hem om te blijven domineren.
In de tweede ronde begon het spektakel pas echt toen Kaffa zijn twee jaar jongere tegenstander twee keer hard wist te raken met een ‘spinning back fist’. Peposhi raakte hierdoor flink van slag en kreeg het zwaar te verduren. De vechter uit Den Haag bleef ook hierna druk zetten en het gevecht domineren.
Tijdens de laatste ronde van het gevecht slaagde Kaffa erin om het hoofd koel te houden en de wedstrijd uit te vechten. De jury wees hem na drie rondes unaniem aan als winnaar waarna hij in de touwen klom en het uitschreeuwde van blijdschap. ‘Ik heb het van tevoren gezegd en ben gekomen om een knalpartij neer te zetten. Ik ben gefocust gebleven en heb hard gevochten. Ik wil altijd zoeken naar een knock-out en het publiek moet genieten. De tijd zal het leren, maar ik hoop dat ik snel weer de ring in kan’, vertelde hij direct na afloop trots.

Kickboksers Wisse en Özçaglayan de ring in voor wereldtitelgevecht bij Glory

Wereldkampioen Donovan Wisse verdedigt op 17 juni zijn titel in het middengewicht tegen de Haagse kickbokser Serkan Özçaglayan. De wedstrijd zal plaatsvinden in het Rotterdamse Ahoy tijdens het evenement dat de naam 'Collision 5' heeft gekregen. Voor de kickboksers is het de eerste onderlinge ontmoeting in de ring.
'Eindelijk gaat het gebeuren. Mijn trainingskamp is van start gegaan en ik ben enorm enthousiast. Je vecht om kampioen te worden en dat gaat nu gebeuren', reageert uitdager Özçaglayan enthousiast. De huidige nummer een in het middelgewicht is helder over het verloop van het titelgevecht en kan niet wachten op zijn kans. 'Ik denk niet dat ons gevecht gaat eindigen op punten. Wisse is een technische vechter en kan goed overzicht houden in de ring. Ik ben een sloper, ga voor de knock-out en verwacht daarom een enorme clash.'
Voor de regerend kampioen in het middengewicht uit Wassenaar komt het gevecht niet als een verassing. 'Ik kijk er heel erg naar uit en heb hier lang op moeten wachten. Ik ga doen wat ik moet doen om mijn titel te verdedigen en ben er zeker klaar voor.' Ook Wisse is duidelijk over hoe de vijf rondes eruit zullen komen te zien. 'Serkan en ik zijn niet bang voor elkaar en dat zal gaan zorgen voor een enorm spannend gevecht. De winst gaat mee naar huis en het publiek kan een spektakel verwachten', eindigt Wisse zelfverzekerd.

Topzeiler Nicholas Heiner vaart mee in Ocean Race

Nicholas Heiner is toegevoegd aan de bemanning van Team JaJo dat deelneemt aan de Ocean Race. Heiner zal meevaren in de laatste etappe van Den Haag naar finishplaats Genua.
Team JaJo onder leiding van Hagenaar Jelmer van Beek, komt uit in de VO65 en doet mee aan de 'verkorte versie' van de Ocean Race. Zij varen 3 etappes, terwijl de boten uit de Imoca-klasse 7 etappes varen. In de Imoca-klasse is Rosalin Kuiper uit Zoetermeer bemanningslid van Team Malizia.
Heiner, oud-wereldkampioen in de Laser-klasse, is verheugd over zijn deelname. 'Het is ontzettend dat de laatste etappe van start gaat op Scheveningen. Dat is voor mij inmiddels thuiswater', aldus Hagenaar Heiner.
De Ocean Race wordt op 11 juni verwacht in de haven van Scheveningen. Op 15 juni vertrekken de boten voor de laatste etappe naar Genua.

Basketbalster Grasshoppers op kampioenskoers

De basketbalsters van Grasshoppers uit Katwijk zijn nog maar één overwinning verwijderd van het landskampioenschap. Dinsdagavond won Grasshoppers ook de tweede wedstrijd in de finaleserie. Uit in Den Helder werd met 56-70 gewonnen. In de eerste wedstrijd was Grasshoppers ook al te sterk waardoor de Katwijkse ploeg zaterdag in eigen huis bij een overwinning kampioen van Nederland is.
Grasshoppers speelde een sterkte tweede helft toen een 30-31 voorsprong werd uitgebouwd. De Katwijkse vrouwen scoorden 12 punten achter elkaar, terwijl de ploeg uit Den Helder niet tot scoren kwam. Topscorer aan de kant van Grasshoppers was Lotte van Kruistum met 20 punten en 12 rebounds.
Grasshoppers werd eerder kampioen van NEderland in 2018 en 2019.

Klein-Zwitserland geeft ruime voorsprong weg, HDM verliest en HGC pakt volle buit

Wisselende resultaten voor de heren van HDM, HGC en Klein-Zwitserland. HDM verloor zondagmiddag met 1-2 in eigen huis van Oranje-Rood. Een doelpunt van Fabian Verzuur was niet voldoende om de Hagenaren een punt te bezorgen.
Klein-Zwitserland leek op rozen te zitten toen het na 26 minuten op een 3-0 voorsprong stond tegen Den Bosch, dankzij goals van Beltrán, Huussen en Miltkau. K-Z gaf het echter helemaal uit handen en incasseerde een halve minuut voor het einde nog de 3-4, waardoor het met lege handen achterbleef.
HGC won overtuigend van Schaerweijde en boekte een 3-0 overwinning in eigen huis. Doelpunten van Wassenaarse kant kwamen van Jonas Gomoll en tweemaal Seve van Ass.
HDM - Oranje-Rood: 1-2
  • 0-1 Briels
  • 0-2 Lane
  • 1-2 Verzuu
Klein-Zwitserland - Den Bosch: 3-4
  • 1-0 Beltrán
  • 2-0 Huussen
  • 3-0 Miltkau
  • 3-1 Hayward
  • 3-2 Boers
  • 3-3 Hayward
  • 3-4 Hayward
HGC - Schaerweijde: 3-0
  • 1-0 Gomoll
  • 2-0 Van Ass
  • 3-0 Van Ass

HDM wint van Kampong, Klein-Zwitserland en HGC verliezen

De vrouwen van HDM hebben zaterdagavond nipt gewonnen van Kampong. Na 37 minuten schoot Jip Dicke de Haagse hockeysters op een 1-0 voorsprong, maar in de laatste minuut van het duel werd toch nog een gelijkmaker geïncasseerd. Ashley Hoffman schoot een minuut later alsnog de winnende goal binnen.
Klein-Zwitserland en HGC hebben zondagmiddag beide hun wedstrijden verloren. HGC had aan twee treffers van Lola Riera niet genoeg om punten af te snoepen van Tilburg en Klein-Zwitserland ging door een vroeg doelpunt van Yasmin Geerlings onderuit tegen Hurley.
HDM - Kampong: 2-1
  • 1-0 Dicke
  • 1-1 Van den Nieuwenhof
  • 2-1 Hoffman
Klein-Zwitserland - Hurley: 0-1
  • 0-1 Geerlings
HGC - Tilburg: 2-3
  • 0-1 Joosten
  • 1-1 Riera
  • 1-2 Jankunas
  • 1-3 Sauze
  • 2-3 Riera

Quintus blijft weer puntloos achter in winnaarsronde Eredivisie Vrouwen

Ook de derde wedstrijd in de winnaarsronde van de Eredivisie Vrouwen werd verloren door de handbalsters van Quintus. De ploeg uit Kwintsheul verloor zaterdagavond met 26-24 op bezoek bij Kwiek en staat daarmee nog altijd puntloos onderaan de ranglijst van Groep B.
Kwiek - Quintus: 26-24

Grasshoppers zet belangrijke stap richting landskampioenschap

Grasshoppers Dames 1 uit Katwijk heeft zaterdagavond een belangrijke stap gezet richting het landskampioenschap basketbal. In de eerste wedstrijd van een best-of-5-serie tegen Den Helder werd met 73-76 gewonnen, dankzij een winnend schot van Fleur Kuijt in de laatste seconden.
Dinsdag 26 april zal de tweede wedstrijd uit de serie worden gespeeld, wederom in Den Helder. Op 29 april spelen de Grasshoppers een thuiswedstrijd in Sporthal Cleijn Duin. Indien nodig worden er nog wedstrijden afgewerkt op 3 en 6 mei, respectievelijk in Katwijk en Den Helder.

Özçaglayan nieuwe nummer één in middelgewicht

De 28-jarige kickbokser Serkan Özçaglayan uit Den Haag is door kickboksorganisatie Glory aangewezen als de nieuwe nummer één in het middelgewicht. De vechter, met bijnaam 'Slaappil', won zijn laatste partij in februari met een knockout van Sergej Braun. Om de nieuwe kampioen te worden in zijn divisie moet Özçaglayan regerend wereldkampioen Donovan Wisse verslaan. Waar en wanneer dit gevecht zal plaatsvinden is nog onbekend.
Zelf kijkt de Haagse kickbokser enorm uit naar een gevecht voor de titel in het middelgewicht. 'Dat ik nu op nummer één sta, betekent voor mij dat de titelstrijd eraan komt en daar ligt dan ook de focus. Ik probeer niet constant te pieken waardoor mijn lichaam goed aanvoelt. Ik wil zo snel mogelijk de ring in en vechten voor de titel tegen Wisse.'
Ondanks dat het nog niet bekend is wanneer Özçaglayan daadwerkelijk vecht tegen zijn regiogenoot uit Wassenaar, blijft hij scherp en hard doortrainen. 'Ik train volop en voel me goed. De trainingen en technieken van coach Mike Passenier waren wennen, maar dat zit nu helemaal goed. Ik ben de eerstvolgende in de rij en kan niet wachten om wereldkampioen in mijn divisie te worden', besluit hij vastberaden.

Demi Vollering wint Waalse Pijl

Demi Vollering heeft na de Amstel Gold Race ook de Waalse Pijl voor vrouwen gewonnen. De 26-jarige wielrenster uit Pijnacker reed woensdag op de slotklim weg uit een groep van twintig en bereikte de finish met voorsprong op de Duitse Liane Lippert en de Italiaanse Gaia Realini.
'Ik kan het nog niet geloven', zei Vollering na afloop van de koers tegen de NOS. 'Ik rijd zelf goed, maar ik heb ook het team nodig. Ik kan dit soort dingen niet alleen doen. Die meiden gaan voor mij door het vuur, dat is heel belangrijk.'
Vollering kan aanstaande zondag met winst in Luik-Bastenaken-Luik de 'triple' voltooien. Alleen de Italiaan Davide Rebellin, de Belg Philippe Gilbert en Anna van der Breggen slaagden erin de drie 'Ardenner klassiekers' in één jaar te winnen.
Demi Vollering komt juichend over de finish bij de Waalse Pijl
Demi Vollering komt juichend over de finish bij de Waalse Pijl © OrangePictures