Katwijkse Grasshoppers zijn landskampioen: "We doen het met zijn allen"

Drie speelsters van Grasshoppers afgelopen zaterdag met de gewonnen beker
Drie speelsters van Grasshoppers afgelopen zaterdag met de gewonnen beker © Orange Pictures
KATWIJK - De basketbalsters van de Grasshoppers hebben zaterdagavond het landskampioenschap binnengesleept. De derde wedstrijd in de best-of-5-serie was tot op de laatste seconde spannend, maar uiteindelijk sloeg de wijzer uit in het voordeel van de Katwijkers. Ze wonnen in Sporthal Cleijn Duijn met 68-67 van Den Helder.
De eerste twee wedstrijden in de best-of-5-serie vonden plaats in Den Helder en werden beide gewonnen door de Grasshoppers. De missie in Katwijk was daardoor 'eenvoudig': winnen van Den Helder en daarmee de landstitel pakken in eigen huis. En dat bleek makkelijker gezegd dan gedaan.
Grasshoppers stond tot het derde kwart de hele wedstrijd op voorsprong, maar zag Den Helder terugkomen in de wedstrijd. Tijdens het laatste kwart moest de ploeg van trainster Renate Sluijs zelfs de achtervolging inzetten. De laatste dertig seconden van het duel bedroeg het verschil slechts één punt, wat uiteindelijk voldoende bleek te zijn voor het landskampioenschap.
"We hebben het wel spannend gemaakt", bekent Renate Sluijs. "Den Helder is een goede ploeg, die tactisch ook sterk is. Ze wisten ons goed te stoppen en je zag gewoon dat wij het lastig hadden." Dat de Grasshoppers uiteindelijk alsnog wisten te winnen, dankt de trainster aan de teamspirit. "We bleven in elkaar geloven en op de momenten dat het nodig was, stond het team er gewoon."

Teamspirit

Die teamspirit wordt ook aangehaald door speelster Lotte van Kruistum. "We doen het met zijn allen, binnen en buiten het veld. We kunnen heel veel snelheid maken en onvoorspelbaar zijn, wat ons moeilijk te verdedigen maakt." De titel kwam voor Van Kruistum niet helemaal als een verrassing. "Ik weet hoe goed we zijn en wat we kunnen, dus ik ben blij dat we dat hebben kunnen laten zien met deze prijs.
Volgens Van Kruistum heeft coach Sluijs dit seizoen een goede ontwikkeling doorgemaakt. "Ze moest in het begin even inkomen, maar dat is als onervaren coach natuurlijk ook logisch. Ze heeft het supergoed opgepakt, ook met hulp van haar assistenten. Dat heeft ze echt goed gedaan."
Dat Sluijs in haar eerste seizoen als trainer landskampioen zou worden, had ze zelf niet aan zien komen. "Natuurlijk ga je er wel voor. Ik kan ook niet tegen mijn verlies, dus ik wil ook wel alles winnen. Maar goed, dat moet dan wel gebeuren. Maar dat team, die meiden: alle credits. Wat een team, wat een speelsters."